15 Ιουνίου 2024

Πραγματοποιήθηκε εχθές η Κοινή Συνέντευξη Τύπου 4 σωματείων του εμπορίου της Αττικής, όπου μέσα και από παρεμβάσεις συναδέλφων (δείτε εδώ το κεντρικό άνοιγμα και τις παρεμβάσεις) από διάφορους εργασιακούς χώρους, δηλώθηκε ξεκάθαρα ότι οι εργαζόμενοι στο εμπόριο λέμε ΩΣ ΕΔΩ! ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! ΤΩΡΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για τις 22 Απριλίου έχει πάρει απόφαση για 4ωρη στάση εργασίας και κάνει αντίστοιχο κάλεσμα σε όλα τα σωματεία του εμπορίου, κλαδικά και επιχειρησιακά, σε όλη τη χώρα σε συντονισμό και δράση.
Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου:

ΣΤΙΣ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ 4ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο λέμε ως ΕΔΩ! Στις 22 Απριλίου προχωράμε σε κινητοποίηση, με παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, στο Υπουργείο Εργασίας, στους εργοδοτικούς φορείς. Δεν θα επιτρέψουμε σε κυβέρνηση και εργοδοσία να παίζουν με την ζωή, την υγεία και τα δικαιώματα μας.

Στις συνθήκες της πανδημίας φανερώθηκαν ακόμα πιο διακριτά οι διαχωριστικές γραμμές, οι δύο κόσμοι που αναμετρώνται! Από τη μία έχουμε τα κέρδη τους, την προστασία της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και των επιχειρηματικών ομίλων και από την άλλη έχουμε τους νεκρούς, τα δικαιώματα μας, τη ζωή μας.

Την ίδια στιγμή που στο εμπόριο μετράμε νεκρούς συναδέλφους αλλά και δεκάδες ασθενείς σε νοσοκομεία και στα σπίτια τους, την ώρα που στα μάτια πλέον όλων φάνηκε ξεκάθαρα πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα ήταν ένας απλός τίτλος και μόνο, η κυβέρνηση δρομολογεί μαζί με τις συνέπειες της πανδημίας, να μας διαλύσει τη ζωή, τους μισθούς μας, τον εργάσιμο χρόνο. Με το νέο νομοσχέδιο που φέρνει θέλει να δώσει τη χαριστική βολή στο 8ωρο, νομοθετώντας τη 10ωρη εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες, το παραπέρα ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας. Ετοιμάζεται να βάλει χέρι ακόμα και στα σωματεία μας. Όλα αυτά με ενίσχυση και ένταση της καταστολής.

Εδώ και ένα χρόνο και λόγω της πανδημίας, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με φοβερά αδιέξοδα για το πώς θα τα φέρουμε βόλτα και ξεζουμισμένοι. Από τη μία οι εργαζόμενοι στα super market που οι αντοχές μας έχουν μηδενιστεί. Εργαζόμαστε βρέξει-χιονίσει, χωρίς ρεπό, με φουλ τις μηχανές της εντατικοποίησης, άρρωστοι, μεταφερόμενοι από κατάστημα σε κατάστημα. Μετράμε καθημερινά κρούσματα από τον κορωνοϊό και δυστυχώς το τελευταίο τρίμηνο μετράμε και νεκρούς. Μετράμε  εργατικά ατυχήματα λόγω της εντατικοποίησης που όπως και για τα κρούσματα του κορωνοϊού, η εργοδοσία συνολικά κάνει συντεταγμένη προσπάθεια για να τα θάψει.

Από την άλλη πλευρά οι εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο είμαστε αντιμέτωποι με όλες τις μορφές εξαθλίωσης. Άλλοι βρισκόμαστε σε αναστολή σύμβασης για μήνες, άλλοι σε προγράμματα μείωσης των μισθών, άλλοι στην ανεργία. Ζούμε με ελάχιστα ευρώ και να προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες τους και των οικογενειών μας. Η εργοδοσία με τις πλάτες της κυβέρνησης τσακίζει τα ωράρια, τα ρεπό τις άδειες μας, συνολικά τα δικαιώματα μας.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! ΤΩΡΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ! Οργανωμένα, ταξικά, αγωνιστικά είναι ανάγκη και καθήκον μας να απαντήσουμε σε ότι μας γυρνάει σε μαύρες εποχές για τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει κάθε φωνή που αγωνίζεται για τις σύγχρονες ανάγκες, που διεκδικεί ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Στις 22 του Απρίλη να δοθεί πρώτη απάντηση από τους εργαζόμενους του κλάδου μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για τις 22 Απριλίου έχει πάρει απόφαση για 4ωρη στάση εργασίας.

Καλούμε όλα τα σωματεία του εμπορίου, κλαδικά και επιχειρησιακά, σε όλη τη χώρα σε συντονισμό και δράση. Να στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία αξιοποιώντας όλες τις μορφές αγώνα. Με περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις, με παρεμβάσεις έξω από τα καταστήματα, με παραστάσεις διαμαρτυρίας. Ενημερώσουμε τους συναδέλφους και προετοιμαζόμαστε για απεργιακή απάντηση μπροστά στο νέο νομοσχέδιο.

Το Δ.Σ

Φωτογραφίες από τη Συνέντευξη Τύπου:

  • 20210408_195333[1]
  • 20210408_195127[1]
  • 20210408_195108[1]
  • 20210408_194831[1]
  • 20210408_184431[1]
  • 20210408_184145[1]
  • 20210408_182411[1]