25 Ιουλίου 2024

Ξεκινούν την Τετάρτη 14/4 στις 20:00 τα μαθήματα Δημιουργικής Γραφής από την Επιτροπή Εργαζομένων στο χώρο του Βιβλίου (και για άτομα με προβλήματα ακοής).

Ξεκινούν αυτή τη Τετάρτη 14 Απρίλη, στις 8μ.μ τα μαθήματα Δημιουργικής Γραφής από την Επιτροπή Εργαζομένων στο χώρο του Βιβλίου, προς το παρόν μέσω Zoom, και σας καλούμε να δηλώσετε συμμετοχή.

Όπως έγραφε και η ανακοίνωση της Eπιτροπής Εργαζομένων στο χώρο του Βιβλίου (δείτε εδώ), “Αγωνιζόμαστε καθημερινά μέσα στους χώρους δουλειάς για ζωή και δουλειά με δικαιώματα έχοντας ως κριτήριο τις δυνατότητες που σήμερα υπάρχουν (επιστημονικές και τεχνολογικές) και τις σύγχρονες ανάγκες μας. Ένα από τα πάγια αιτήματά μας αποτελεί η μείωση του εργάσιμου χρόνου. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στην Επιτροπή Εργαζομένων στο Χώρο του Βιβλίου, να οργανωθούν και να παλέψουν μέσα από τα σωματεία μας, τον Συλλόγο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων Αθήνας. Στηρίζουμε τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες που παίρνουν τα σωματεία μας, όπως το κάλεσμα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Aθήνας «Για εμάς ελεύθερος χρόνος είναι…»... Ως Επιτροπή Εργαζομένων στο Χώρο του Βιβλίου καλούμε κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο να αξιοποιήσει δημιουργικά το χρόνο του και να αγκαλιάσει την πρωτοβουλία που παίρνουμε ώστε και μέσα από τη Δημιουργική Γραφή να αναδείξουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας και τις αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης.”

Ας δούμε όμως τι είναι η δημιουργική γραφή και τι θα κάνουμε στο εργαστήρι.

Ο όρος «δημιουργική γραφή» αποτελεί μετάφραση του αγγλοσαξονικού όρου «creative writing». Είναι η δημιουργική διαδικασία της μετουσίωσης της σκέψης σε λέξεις και ταυτίζεται με την επινόηση και τη μυθοπλασία. Η δημιουργική γραφή δεν διδάσκεται με τη στενή έννοια του όρου, αλλά μπορούμε να τη βελτιώσουμε με διάφορους τρόπους, αφού η λογοτεχνία ως τέχνη έχει τεχνικές.
Στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής θα ξεναγηθούμε στα είδη και στις τεχνικές της τέχνης του λόγου. Σε κάθε μάθημα θα χτίζουμε τη μορφή των κειμένων, την πλοκή, τη δομή, τους λογοτεχνικούς ήρωες και τα ψυχογράφημά τους. Με θέματα εμπνευσμένα από την καθημερινότητα θα δημιουργήσουμε τα δικά μας πρωτότυπα κείμενα μικρής φόρμας και θα αποκτήσουμε το πρώτο μας αναγνωστικό κοινό. Με άξονες τη δημιουργική γραφή, τη δημιουργική διόρθωση και τη δημιουργική ανάγνωση θα σχηματοποιούμε και θα οργανώνουμε τις σκέψεις μας και θα μοιραζόμαστε τη χαρά της δημιουργίας.
Στο πρώτο μάθημα «Γνωριμία με τη δημιουργική γραφή», θα γνωριστούμε με την τέχνη που θα διδαχθούμε και χρησιμοποιώντας εργαλεία της τέχνης μας θα γνωριστούμε και μεταξύ μας.
Τα μαθήματα θα μπορούν να παρακολουθήσουν και άτομα με προβλήματα ακοής χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που υπάρχουν στην πλατφόρμα zoom.

Τα πρώτα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν από την συγγραφέα Λιλή Γάτη

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των μαθημάτων και για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνείτε στο 6948330003 ή στο e-mail epitropivivlio@gmail.com.
Ο σύνδεσμος για τη συμμετοχή σας, θα σας σταλεί στο email που θα μας δηλώσετε.