15 Ιουνίου 2024

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΠΡΙΛΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 1μμ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

(ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 12μμ – 4μμ)

Συναδέλφισσα-συνάδελφε,

Κυβέρνηση και εργοδοσία έχοντας ως μοναδικό κριτήριο την προστασία και την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο του εμπορίου, συνειδητά εγκληματούν σε βάρος της ζωής μας, της υγείας και των δικαιωμάτων μας.

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο λέμε ως ΕΔΩ!  Δεν αντέχουμε άλλο!
Δε θα το επιτρέψουμε!

Την ίδια στιγμή που στο εμπόριο μετράμε νεκρούς συναδέλφους αλλά και δεκάδες ασθενείς σε νοσοκομεία και στα σπίτια τους, την ώρα που στα μάτια όλων μας φάνηκε ξεκάθαρα πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους χώρους δουλειάς ήταν ένα μεγάλο ψέμα, η κυβέρνηση δρομολογεί νέα μεγάλη σφαγή, ετοιμάζεται να φέρει τις ανατροπές του αιώνα, τη διάλυση της ζωής μας, των μισθών μας, του εργάσιμου χρόνου.

135 χρόνια μετά τον αιματοβαμμένο Μάη στο Σικάγο που καθιέρωσε το 8ωρο και έναν αιώνα από την πρώτη εφαρμογή του στη χώρα μας, η κυβέρνηση επιδιώκει να το καταργήσει και να του δώσει τη χαριστική βολή, να νομιμοποιήσει την υπερωριακή 10ωρη απλήρωτη εργασία.

Δε θα δεχτούμε τον νέο εργασιακό μεσαίωνα! Δε θα ανεχτούμε σε έναν ήδη επιβαρυμένο κλάδο από τις ελαστικές μορφές εργασίας να γίνει το 8ωρο μας 10ωρο και η Κυριακάτικη Αργία παρελθόν.

Από τη μία οι εργαζόμενοι στα supermarket που εργαζόμαστε βρέξει-χιονίσει, χωρίς ρεπό, με φουλ τις μηχανές της εντατικοποίησης, άρρωστοι, μεταφερόμενοι από κατάστημα σε κατάστημα. Μετράμε καθημερινά κρούσματα από τον κορωνοϊό και δυστυχώς το τελευταίο τρίμηνο μετράμε και νεκρούς συναδέλφους. Μετράμε  εργατικά ατυχήματα που όπως και για τα κρούσματα του κορωνοϊού, η εργοδοσία συνολικά κάνει συντεταγμένη προσπάθεια για να τα θάψει.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα του θανάτου

Στο Σκλαβενίτη έχουμε ήδη 3 νεκρούς από επιπλοκές του κορωνοϊού, 1 νεκρό από ανακοπή  και δεκάδες εργαζόμενους σακατεμένους από εργατικά ατυχήματα λόγω εντατικοποίησης και όχι από “υπερβάλλοντα ζήλο” και την “κακιά στιγμή” που επικαλείται η εργοδοσία. Στον ΑΒ Βασιλόπουλο εργάζονται καθημερινά με τον φόβο μη νοσήσουν άλλα και των απολύσεων. Ήδη στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας έχουν απολυθεί δεκάδες συνάδελφοι. Σε συνθήκες πανδημίας δε δίστασαν να απολύσουν και συναδέλφισσα καθαρίστρια μετά από 15 χρόνια γιατί όπως της είπαν “δεν τους έκανε”! Στα MARKETIN η εργοδοσία αντί για μέτρα προστασίας έχει επιστρατεύσει την τρομοκρατία, την απειλή και την “αναστολή” των αδειών και των ρεπό των εργαζομένων.

Στα ΜyΜarket–Μetro μέσα στην πανδημία υπήρχαν διευθυντές καταστημάτων που με κεντρική κάλυψη έκρυβαν κρούσματα και καλούσαν τους εργαζόμενους να εργαστούν επιπλέον ώρες. Έφτασαν στο σημείο να λένε πως “δε φτάνει που η εταιρεία σας κάνει τεστ θέλετε να σχολάτε και στην ώρα σας”. Στις αποθήκες της εταιρείας η 10ωρη απασχόληση είναι καθεστώς και η ενημέρωση συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος απαγορεύεται λόγω “προσωπικού απορρήτου”. Στα Lidl η επίσημη πολιτική είναι η 4ωρη εξουθενωτική εργασία, οι βάρδιες μέχρι τις 11μμ και το λιώσιμο των 2-3 εργαζομένων ανά βάρδια. Που μπορεί να διαθέτει πιστοποιητικό covid shield άλλα δεν θεωρεί υποχρεωτική την απολύμανση γιατί ….”ο ιός δεν κολλάει στις επιφάνειες”!

Από την άλλη πλευρά οι εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο είναι αντιμέτωποι με όλες τις μορφές εξαθλίωσης. Άλλοι συνάδελφοι βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης για μήνες, άλλοι σε προγράμματα μείωσης των μισθών, άλλοι στην ανεργία. Οι συνάδελφοι μας όλους αυτούς τους μήνες ζουν με ελάχιστα ευρώ προσπαθώντας να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες τους και των οικογενειών τους. Η εργοδοσία με τις πλάτες της κυβέρνησης τσακίζει τα ωράρια, τα ρεπό, τις άδειες, επιβάλει δουλειά για όσο θέλει, όπου θέλει και όπως θέλει.

Οι εργαζόμενοι στα Public αναγκάστηκαν να δουλέψουν κλεισμένοι σαν τα ποντίκια πίσω από κατεβασμένα ρολά, στα Μedia Markt κυριολεκτικά μαζί με τα ποντίκια. Στα NOTOS και στα ATTIKA που ανοιγοκλείνουν ερμηνεύοντας ή παραγγέλνοντας οδηγίες και υπουργικές εγκυκλίους, το πρόγραμμα, οι μέρες και οι ώρες εργασίας είναι κάτι που οι συνάδελφοι το μαθαίνουν τελευταία στιγμή. Στα JUMBO την μια μέρα ενημερώνουν τους συναδέλφους ότι δουλεύουν και την ίδια μέρα μπορεί και να το αναιρέσουν. Το δίλημμα “αναστολή ή άδεια” είναι μόνιμος εκβιασμός της επιχείρησης. Στα Ιntersport οι εργαζόμενοι μαθαίνουν πως είναι επίσημη πολιτική της εταιρείας η πέραν του ωραρίου και απλήρωτη εργασία. Στα Celestino πρώτα οι συνάδελφοι τσακίζονται και μετά τους κάνουν σεμινάρια για το πώς θα αποφεύγουν τα ατυχήματα.

Αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση που ισχύει σε όλον τον κλάδο του εμπορίου, η κυβέρνηση προσπαθεί να την καμουφλάρει, να την ενισχύσει και μας την πλασάρει ως πρόοδο! Στο νομοσχέδιο που τινάζει την ζωή μας στον αέρα έχουμε μια και μόνο επιλογή, να δυναμώσουμε τον αγώνα με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες

ΤΩΡΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

Οργανωμένα, ταξικά, αγωνιστικά είναι ανάγκη και καθήκον μας να απαντήσουμε σε ότι μας γυρνάει σε μαύρες εποχές για τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα μας, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει κάθε φωνή που αγωνίζεται για τις σύγχρονες ανάγκες, που διεκδικεί ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

Τιμάμε την εργατική πρωτομαγιά με απεργία στις 6 Μάη και συγκέντρωση 10πμ στο Σύνταγμα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

 • Επίταξη εδώ και τώρα του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημιώσεις. Ενίσχυση του Δημοσίου συστήματος υγείας, με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και υγειονομικού προσωπικού.
 • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
 • Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας- Επίσπευση των εμβολιασμών.
 • Γιατρός εργασίας σε κάθε μεγάλο εργασιακό χώρο.
 • Οι απώλειες των συναδέλφων μας από κορωνοϊό να αναγνωριστούν ως εργατικά ατυχήματα καθώς υπάρχει δεδομένος επαγγελματικός κίνδυνος
 • Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καμία απόλυση.
 • Σταθερό ωράριο εργασίας και μείωση του εργάσιμου χρόνου, χωρίς μείωση μισθών. Κατάργηση όλων των ευέλικτων μορφών εργασίας. Όχι στα διακεκομμένα ωράρια.
 • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.
 • Να δοθεί χωρίς καμία καθυστέρηση όλο το δώρο Πάσχα.
 • Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορωνοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.
 • Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα!

Κατεβάστε την ανακοίνωση:

Η αφίσα του ΣΕΑ για τις 22 Απρίλη