25 Ιουλίου 2024

Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά – 6 Μάη Απεργούμε | Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας

ΣΥΝΤΑΓΜΑ 10π.μ. ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 9.15π.μ. ΠΛ.ΚΑΝΙΓΓΟΣ
ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ, ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ
ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Συναδέλφισσα-συνάδελφε,

135 χρόνια μετά τον αιματοβαμμένο Μάη στο Σικάγο που καθιέρωσε τo 8ωρο και 101 χρόνια από την κατάκτηση του στην Ελλάδα, η κυβέρνηση επιδιώκει να το καταργήσει και να νομιμοποιήσει την υπερωριακή 10ωρη απλήρωτη εργασία. Έρχεται να νομιμοποιήσει την πλήρη απελευθέρωση των όρων δουλειάς και να διαλύσει τη ζωή μας, τους μισθούς μας, τον εργάσιμο χρόνο. Ταυτόχρονα επιχειρεί να βάλει τα συνδικάτα και τη συλλογική δράση στο γύψο.

Λέμε όχι στο νέο εργασιακό μεσαίωνα! Δε θα ανεχτούμε σε έναν ήδη επιβαρυμένο κλάδο από τις ελαστικές μορφές εργασίας να γίνει το 8ωρο μας 10ωρο και η Κυριακάτικη Αργία παρελθόν. Σήμερα με την  ανάπτυξη της τεχνολογίας, των ψηφιακών εργαλείων και μέσων υπάρχει η δυνατότητα μείωσης του εργάσιμου χρόνου και βελτίωσης των συνθηκών ζωής και δουλειάς. Η επιστημονική γνώση να αξιοποιείται για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι για να πλουτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Λέμε όχι στην ευελιξία και τη ζωή λάστιχο! Στο εμπόριο με τις υπογραφές όλων των κυβερνήσεων η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι καθεστώς και όχι επιλογή μας. Γελάνε και οι πέτρες με τα περί δήθεν “συμφωνίας εργαζόμενου  – εργοδότη και  συναίνεσης των εργαζομένων για την 10ωρη εργασία”  που ξεστόμισε ο υπουργός εργασίας. Είναι πρόκληση για τους εμποροϋπαλλήλους  που ήδη εργαζόμαστε όπως, όσο και όποτε θέλει η εργοδοσία, με πλήρη ευελιξία, με ατομικές συμβάσεις που αποτυπώνουν την υπερωριακή απλήρωτη εργασία, με 10ωρα και 12ωρα. Που καλούμαστε να εργαστούμε ακόμα σε μέρες επίσημων αργιών, σχεδόν όλες τις Κυριακές του χρόνου,  όχι 4 αλλά και τις 7 ημέρες της εβδομάδας. Που οι άδειες μας και τα ρεπό μας ρυθμίζονται ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης.

Ας ρωτήσει η κυβέρνηση και οι υπουργοί της, τους εργαζόμενους στα jumbo που επέστρεψαν στην δουλειά τους μετά το άνοιξε – κλείσε και διαπίστωσαν ότι στην περίοδο της αναστολής των συμβάσεων τους η εργοδοσία τους είχε χρεώσει μέρες αδείας. Τους εργαζόμενους στο Πλαίσιο που την Κυριακή 25 Απριλίου εργάστηκαν με το έτσι θέλω 10ωρα. Τους εργαζόμενους στα Praktikerκαι την celestino που καλούνται να εργαστούν σε μέρες επίσημων αργιών. Τους εργαζόμενους στα supermarketsπου έχουν 10άδες χρωστούμενες ώρες υπερωριακής εργασίας.

Κυβέρνηση και εργοδοσία με μοναδικό κριτήριο την προστασία και την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων συνειδητά εγκληματούν σε βάρος της ζωής μας, της υγείας και των δικαιωμάτων μας.  Αυτό επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο τα όσα έχουμε ζήσει εδώ και ένα χρόνο, σε συνθήκες πανδημίας.

Εμείς μετράμε  νεκρούς και σακατεμένους συναδέλφους, ένα δημόσιο σύστημα υγείας  να ρημάζει και να πεθαίνουν ασθενείς στα ράντζα των νοσοκομείων – μιας νόσου, τα ΜΜΜ να είναι κινούμενες υγειονομικές βόμβες. Αυτοί  μετράνε κέρδη, κάνουν κουρελόχαρτο τα όποια υγειονομικά πρωτοκόλλα υπάρχουν και αποθεώνουν την ατομική ευθύνη. Δεν έχουν πάρει εδώ και ένα χρόνο κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας για την υγεία των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση άφησε ανεξέλεγκτη την εργοδοσία  να μετατρέπει τα υγειονομικά πρωτόκολλα  σε πρωτόκολλα Θανάτου. Τώρα μας  πλασάρει την αυτοδιάγνωση – τα self- tests προκειμένου να ανοίξει η αγορά, ο  τουρισμός  χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κανέναν έλεγχο και μέτρα προστασίας.

Λέμε ως εδώ! Η κυβέρνηση είναι βαθιά γελασμένη αν νομίζει ότι θα περάσει άβρεχτη τις ανατροπές του αιώνα! Ότι θα συνεχίσει να ρημάζει τις ζωές. Μπορεί να έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση της  χρεοκοπημένης και χωρίς κύρος στους εργαζόμενους, συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ, που χαρακτηρίζει “γελοίες” τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες μας αλλά  όχι των εργαζομένων και των σωματείων τους. Εμάς θα μας βρουν απέναντι τους!

Τώρα παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας! Στο νομοσχέδιο που τινάζει τη ζωή μας στον αέρα έχουμε μια και μόνο επιλογή, να δυναμώσουμε τον αγώνα με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες. Να απαντήσουμε σε ότι μας γυρνάει σε μαύρες εποχές για τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα μας, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει κάθε φωνή που αγωνίζεται για τις σύγχρονες ανάγκες, που διεκδικεί ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

Οργανωμένα, ταξικά, αγωνιστικά και με ψηλά το κεφάλι τιμάμε την εργατική πρωτομαγιά, τους νεκρούς της τάξης μας. Μέσα σε κάθε κατάστημα, στις αποθήκες και τα γραφεία  με όλες μας τις δυνάμεις προετοιμάζουμε την απεργία 6 Μάη.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

 • Επίταξη εδώ και τώρα του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημιώσεις. Ενίσχυση του Δημοσίου συστήματος υγείας, με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και υγειονομικού προσωπικού.
 • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
 • Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας- Επίσπευση των εμβολιασμών.
 • Γιατρός εργασίας σε κάθε μεγάλο εργασιακό χώρο.
 • Οι απώλειες των συναδέλφων μας από κορωνοϊό να αναγνωριστούν ως εργατικά ατυχήματα καθώς υπάρχει δεδομένος επαγγελματικός κίνδυνος
 • Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καμία απόλυση.
 • Σταθερό ωράριο εργασίας και μείωση του εργάσιμου χρόνου, χωρίς μείωση μισθών. Κατάργηση όλων των ευέλικτων μορφών εργασίας. Όχι στα διακεκομμένα ωράρια.
 • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.
 • Να δοθεί χωρίς καμία καθυστέρηση όλο το δώρο Πάσχα.
 • Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορωνοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.
 • Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα!

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
6 ΜΑΗ – ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ
ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Κατεβάστε την ανακοίνωση: