25 Ιουλίου 2024

Επιτροπή Εργαζομένων στο χώρο του Βιβλίου: 1η Μάη 2021 – Δεν είναι αργία, είναι απεργία

6 Μάη Απεργούμε | Απεργιακή συγκέντρωση 10.00 πμ Σύνταγμα | Προσυγκέντρωση 9.15 πμ Πλατεία Κάνιγγος

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η 1η Μάη είναι η μέρα-σύμβολο στον αγώνα των εργατών όλου του κόσμου για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι μέρα που τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, τους ηρωικούς αγώνες και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στην ασίγαστη πάλη με το κεφάλαιο. Είναι η μέρα που η εργατική τάξη επιθεωρεί τις δυνάμεις της.

Δεν είναι μόνο ιστορική ημέρα, είναι και φέτος επίκαιρη. Μετράμε χιλιάδες νεκρούς, μεταξύ αυτών και συναδέλφους στο εμπόριο, από την πανδημία και την επιλογή διαχείρισης κυβέρνησης και εργοδοσίας, γιατί προτεραιότητα παραμένει το ΚΕΡΔΟΣ ΤΟΥΣ και όχι η ΖΩΗ ΜΑΣ! Ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων και της Ε.Ε.,  που υπηρετούν πιστά και αυτή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις

135 χρόνια από την Πρωτομαγιά στο Σικάγο και 101 χρόνια από την καθιέρωση του 8ωρου στην Ελλάδα η κυβέρνηση επιδιώκει να το καταργήσει και να επιβάλει εξαντλητικά ωράρια με απλήρωτη εργασία και υπερωρίες όπου θα μπαίνουν όλες σε έναν «κουμπαρά» και κάποια στιγμή σε αβέβαιο μελλοντικό χρόνο δήθεν θα εξισώνονται! Νομοθετούν την Κυριακή ως εργάσιμη!

Η σωματική κόπωση και η ζημιά που δημιουργείται, δε διευθετείται!

Ειδικά στον χώρο μας (αποθήκες χονδρικής, εκδόσεις, βιβλιοπωλεία) ας σκεφτούμε όλοι τι θα σημαίνει αυτό για παράδειγμα στην «σχολική περίοδο» ή σε «εορταστικές περιόδους» που οι ρυθμοί είναι ούτως ή άλλως εξαντλητικοί και πλέον προσπαθούν να νομοθετήσουν και τις απλήρωτες υπερωρίες μας. Όπου ακόμα και οι όποιες ημέρες ξεκούρασης, δεν φτάνουν να αποκαταστήσουν τη σωματική μας κόπωση! Αν με νομοθετημένο 8ωρο δουλεύαμε 10ώρες, με το 10ωρο πόσο θα δουλεύουμε; Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν είναι νέο φρούτο… έτσι ξεκίνησαν και τα σπαστά που έχουν διαλύσει τις ζωές μας.

Λένε ότι θα χρειάζεται και η συναίνεση του εργαζόμενου για 10ωρη εργασία και θα καθορίζεται με συμφωνία εργαζόμενου – εργοδότη, λες και είναι δυνατόν, υπό την απειλή της απόλυσης ή της μη πρόσληψης, να βρίσκεσαι στην ίδια μοίρα με τον εργοδότη που θα εκβιάζει για υπογραφή ατομικής σύμβασης 10ωρης εργασίας. Γι’ αυτό φρόντισαν εδώ και χρόνια να καταργήσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε εργαζόμενος ξεχωριστά γίνεται εύκολος στόχος στις απαιτήσεις των αφεντικών, γι’ αυτό και επιχειρούν ταυτόχρονα να νομοθετήσουν νέα εμπόδια στην απεργιακή πάλη και στη συνδικαλιστική δράση συνολικά, να βάλουν χέρι στα σωματεία!

Κανείς μόνος! Μόνο η οργανωμένη συλλογική δράση μέσα από σωματεία μας, μπορεί να εμποδίσει και να ανατρέψει τους σχεδιασμούς.

Τα τεχνολογικά επιτεύγματα και η επιστημονική γνώση, μας επιτρέπουν να έχουμε σταθερή εργασία με μείωση του εργάσιμου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να βελτιώσουμε τις συνθήκες της ζωής και της εργασίας μας. Μπορούμε να έχουμε μια κοινωνία που θα χαιρόμαστε τη ζωή, θα είμαστε υγιείς και θα ζούμε ανθρώπινα.

Πραγματική πρόοδος είναι η πάλη των εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια! Ο τροχός της ιστορίας πίσω δεν γυρνά, 135 χρόνια μετά το Σικάγο ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ! Μένουμε ενωμένοι και δυνατοί. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, τις διεκδικήσεις! Τιμάμε την εργατική πρωτομαγιά με απεργία στις 6 Μάη και απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • Επίταξη εδώ και τώρα του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημιώσεις. Ενίσχυση του Δημοσίου συστήματος υγείας, με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και υγειονομικού προσωπικού.
 • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
 • Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας- Επίσπευση των εμβολιασμών.
 • Γιατρός εργασίας σε κάθε μεγάλο εργασιακό χώρο.
 • Τα κρούσματα των συναδέλφων μας από κορονοϊό να αναγνωριστούν ως εργατικά ατυχήματα καθώς υπάρχει δεδομένος επαγγελματικός κίνδυνος
 • Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καμία απόλυση.
 • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Σταθερό ωράριο εργασίας με μείωση του εργάσιμου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
 • Κατάργηση όλων των ευέλικτων μορφών εργασίας. Όχι στα διακεκομμένα ωράρια.
 • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.
 • Να δοθεί χωρίς καμία καθυστέρηση όλο το δώρο Πάσχα.
 • Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.
 • Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα!
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Α.Ε & Γραφείων
email: epitropivivlio@gmail.com   Τηλ. επικοινωνίας: 6948330003