15 Ιουνίου 2024

Επιτροπή Εργαζομένων στο χώρο του Bιβλίου: Σχόλιο για την αναφορά σε ενδεχόμενη παραπομπή σε ηλεκτρονικές εκλογές στον ΣΥΒΧΨΑ

Συνάδελφοι,

Εν μέσω της Σχολικής, χιλιάδες εργαζόμενοι στο χώρο του βιβλίου δουλεύουμε για ακόμα μια χρονιά στα κάτεργα των εκδοτικών, των αποθηκών, στη διανομή, τα βιβλιοπωλεία και τα καταστήματα.

Βιώνοντας ήδη τον εργασιακό μεσαίωνα του νόμου Χατζηδάκη, αυτό που χρειάζεται είναι μαζική, οργανωμένη και ζωντανή λειτουργία των σωματείων για να διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας της υγείας, των δικαιωμάτων μας, την λειτουργία των συνδικάτων μας.

Σε αυτές τις συνθήκες επέλεξε η ηγεσία του Συλλόγου Βιβλίου Χάρτου και Ψηφιακών Μέσων Αττικής να μην πει τίποτα για όσα ουσιαστικά μας απασχολούν, στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε την Κυριακή 05/09/21.

Αντίθετα, εκπρόσωπος της πλειοψηφίας του Δ.Σ ανέφερε εισηγητικά, σχετικά με τις επικείμενες εκλογές του ΣΥΒΧΨΑ ότι “αν δεν προλάβουμε να γίνουν μέχρι τέλη Οκτώβρη, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ“!

Δηλαδή αυτό που μας είπαν, είναι ότι “αν δεν προλάβουν”(!!!) θα εφαρμοστεί ο ίδιος ο νόμος Χατζηδάκη που μαζί με τα 10ωρα, τις Κυριακές και την αφαίμαξη του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, επιδιώκει να νεκρώσει τα σωματεία μας, τις συλλογικές διαδικασίες μας, την ουσιαστική συζήτηση και δράση.

Αλήθεια, θα δώσουν στο κράτος και τα ονόματα των συναδέλφων που συμμετέχουν στο σωματείο;

Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι τέτοιες θέσεις, είναι βούτυρο στο ψωμί της εργοδοσίας και της εκάστοτε κυβέρνησης. Μπαίνει εμπόδιο στη συσπείρωση των εργαζομένων στα σωματεία τους, στην ακύρωση όλων των αντεργατικών νόμων στην πράξη.

Εμείς λέμε ότι οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Το φακέλωμα δεν είναι χαρακτηριστικό των εργαζομένων, δεν έγινε ποτέ αποδεκτό από τους αγώνες του λαού και του εργατικού κινήματος.

Εμείς παλεύουμε για σωματεία ζωντανά και όχι του “like“. Της διαπάλης και όχι του χακαρίσματος και της νοθείας. Βλέπουμε τα σωματεία ως το σπίτι μας και όχι ως άψυχο αντικείμενο.

Η Επιτροπή Εργαζομένων στον χώρο του Βιβλίου καλεί όλους τους συναδέλφους στο χώρο, που προβληματίζονται, που αγωνιούν για αυτά που έρχονται, που έχουν οργή για όσα συμβαίνουν, που νοιώθουν ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι να συσπειρωθούν στην Επιτροπή. Στα κλαδικά τους σωματεία τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Α.Ε & Γραφείων, που στιγμή στα χρόνια που πέρασαν αλλά και μέσα στην πανδημία, δεν έκατσαν με σταυρωμένα τα χέρια, που βγήκαν μπροστά, διεκδίκησαν, κέρδισαν.

Ως εργαζόμενοι στο χώρο του βιβλίου δεν συμβιβαζόμαστε με αυτά που συμβαίνουν, με αυτά που ετοιμάζουν και αυτά που έρχονται. Έχουμε τη δύναμη να ακυρώσουμε τα σχέδια τους στη πράξη.

Σε καλούμε την οργή να την μετατρέψεις σε οργανωμένο αγώνα δίπλα μας!

epitropivivlio@gmail.com
τηλ. επικοινωνίας: 6948330003