25 Ιουλίου 2024

3 & 4 Δεκέμβρη συμμετέχουμε μαζικά στις παρεμβάσεις για την ακρίβεια που θα γίνουν στις γειτονιές

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας συμμετέχει στο  κάλεσμα που απευθύνει το Συνδικάτο Οικοδόμων και τα παραρτήματα του σε σωματεία και  φορείς του λαϊκού κινήματος σε κάθε περιοχή για οργάνωση από κοινού πολύμορφων παρεμβάσεων στις γειτονιές στις 3 και 4 Δεκέμβρη για το πρόβλημα της ακρίβειας.

Για εμάς τους χιλιάδες εμποροϋπάλληλους οι σαρωτικές ανατιμήσεις του τελευταίου διαστήματος είναι θηλιά που καθημερινά μας πνίγει. Με τους μισθούς μας καθηλωμένους  εδώ και χρόνια δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε τις βασικές μας ανάγκες και το μόνο σίγουρο είναι ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει.   

Οι σαρωτικές αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα, προϊόντα ευρείας κατανάλωσης είναι για εμάς ένας καθημερινός εφιάλτης της, ένας άνισος αγώνας για να τα βγάλουμε πέρα.  

Η κυβέρνηση και τα διάφορα  παπαγαλάκια της προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι  «ένα πρόσκαιρο και παροδικό φαινόμενο, που συμβαίνει παντού και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε γιατί είναι αποτέλεσμα της πανδημίας».

Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη. Τα περιβόητα κρατικά πακέτα ενίσχυσης όπως και το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ» δεκάδων δισεκατομμυρίων, δίνονται στους επιχειρηματικούς ομίλους, το χρήμα ρέει άφθονο για τις μπίζνες τους,  παρασέρνοντας και  τις τιμές στα ύψη. Η « πράσινη μετάβαση» και η «απελευθέρωση της ενέργειας» έχουν εκτοξεύσει επίσης τις τιμές σε απίστευτα επίπεδα. Την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουμε την επιβολή υψηλότερων άμεσων και έμμεσων φόρων που θα πληρώσουμε οι εργαζόμενοι και οι βιοπαλαιστές επαγγελματίες και περνάνε στις τιμές των προϊόντων. Ήδη ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση για το νέο έτος δείχνει για ακόμη μια φορά ότι το 95% των φόρων βγαίνει από τα λαϊκά στρώματα και μόνο το 5% από τις μεγαλοεπιχειρήσεις.

Τα περίφημα «αντισταθμιστικά» μέτρα για τα οποία κομπάζει η κυβέρνηση, δεν καλύπτουν «ούτε για ζήτω» τις τεράστιες απώλειες του εισοδήματός μας. Χιλιάδες οικογένειες και μικροί επαγγελματίες κινδυνεύουν να χάσουν το βιός τους και την κατοικία τους από τους τραπεζίτες, γιατί αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα.

Σε κρίση και ανάπτυξη, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, το μόνο που μένει σταθερό είναι η εκμετάλλευση των εργαζομένων και το ξεζούμισμα του λαού, γιατί κριτήριο είναι το κέρδος των λίγων, σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών.

Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, η διέξοδος για κάθε εργαζόμενο και λαϊκή οικογένεια βρίσκεται στην οργάνωση και πάλη με βάση τα δικά μας συμφέροντα για να έρθουν στο προσκήνιο οι δικές μας ανάγκες.

Καλούμε τα παραρτήματα του σωματείου, τα επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία στο εμπόριο, όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικού στις παρεμβάσεις για την ακρίβεια που θα γίνουν στις γειτονίες από κοινού με άλλα σωματεία και φορείς του λαϊκού κινήματος.

Διεκδικούμε:

●    Μειώσεις κατά 50% των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, internet και των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μείωση των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα.

●    Μείωση του ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Αφορολόγητο στα 12.000€ με προσαύξηση 3.000 € για κάθε παιδί.

●    Άμεση επιδότηση ενοικίου για λαϊκές οικογένειες και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα και πολύτεκνες οικογένειες. Χορήγηση μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος 300 ευρώ, σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους.

●    Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

●     Κανένα σπίτι εργατικής-λαϊκής οικογένειας να μη βγαίνει σε πλειστηριασμό, πάγωμα κατασχέσεων και χρεών προς τράπεζες.

●    Δωρεάν Rapid Test για όλο το λαό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, από το δημόσιο σύστημα υγείας.