25 Ιουλίου 2024

«Η τρελή του Σαγιώ – του Ζαν-Ζιρωντού» από τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ

Πρεμιέρα του έργου «Η τρελή του Σαγιώ – του Ζαν-Ζιρωντού» από τη  θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ «ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΕΣ»  την Παρασκευή 28-Απρίλη 2023 στο θέατρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στις 8.00μμ. Απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους όσους θέλουν να παρακολουθήσουν την παράσταση. Καλούμε τα συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα, τους συλλόγους και τους φορείς να δώσουν το παρών στην πρεμιέρα και όπως και τα προηγούμενα χρόνια, να συμπεριλάβουν στις εκδηλώσεις τους τη θεατρική μας παράσταση .

Το έργο γραμμένο 80 χρόνια πριν, παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο. Η  κοινωνικοπολιτική κατάσταση της Γαλλίας του 1936 σίγουρα δεν ήταν εντελώς ίδια με την Ελλάδα του σήμερα, σίγουρα η επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη δεν μπορεί να συγκριθεί με το τώρα.

Όμως το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποι του, οι κάθε λογής εκμεταλλευτές και οι εραστές του εύκολου κέρδους, παραμένουν, είναι εδώ, αλλάζοντας μόνο προσωπίδες και κοστούμια στο πέρασμα των δεκαετιών, αλλάζοντας μόνο το μίγμα της εκμετάλλευσης .

 Ο Ζιρωντού γράφει το έργο το 1943 μέσα στη  γερμανική φασιστική κατοχή, θέλοντας να δημιουργήσει ανάταση και αισιοδοξία στο λαό που υποφέρει τα πάνδεινα.   Με έξυπνο χιούμορ και καυστική σάτιρα καταφέρνει να υπερασπιστεί την άποψη ότι μπορούμε και να τα καταφέρουμε.

«Η τρελή του Σαγιώ» έρχεται να μας δώσει μια λύση ίσως, παραμυθένια αλλά σίγουρα με  τη μεγάλη αλήθεια, ότι πρέπει και μπορούμε να σταματήσουμε να μπαίνουν τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας

Η εκκεντρική Παριζιάνα Ωρελύ ονειρεύεται έναν κόσμο παραδεισένιο χωρίς εκμεταλλευτές. Αποφασίζει να τον διεκδικήσει. Στο πλευρό της οι εξίσου ιδιόρρυθμες φίλες της και απλοί καθημερινοί άνθρωποι της γειτονιάς της. Αντίπαλοι τους, η ομάδα των κερδοσκόπων που καταστρώνει σχέδιο για να πάρει στην κατοχή του το πετρέλαιο που νομίζει ότι υπάρχει στο υπέδαφος του Παρισιού

Ποιος θα είναι ο νικητής; Δεν είναι δύσκολο να το φανταστούμε Σίγουρα αυτοί που τολμούν προχωρήσουν, να γυρίσουν τον τροχό της ιστορίας.

Και είναι ο λαός του Σαγιώ που τραγουδάει:

Βλέπεις πως ο αγώνας μας
Τους φέρνει πάντα τρόμο
Συνέχισε να πολεμάς
Η νίκη είναι στο δρόμο