15 Ιουνίου 2024

Γενική Συνέλευση | Κυριακή 23 Απρίλη 11:00π.μ (Αγ. Φιλοθέης 5Β, Πλ. Μητροπόλεως)

Μπροστά στην Πρωτομαγιά συζητάμε, οργανώνουμε, διεκδικούμε αγωνιστικά υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς μας, προγράμματα και ωράρια εργασίας που δεν θα μας εξοντώνουν, μέτρα υγείας και ασφάλειας στα καταστήματα και τις αποθήκες, κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.

Η 1η ΜΑΗ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ – ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ 24ΩΡΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ – ΕΧΟΥΜΕ ΖΩΗ!

Οι τελευταίοι νόμοι μέσω υπουργικών τροπολογιών που πέρασε η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με δεκάδες άλλους όλων των Κυβερνήσεων τα  τελευταία 10 χρόνια για τα ωράρια  λειτουργίας των καταστημάτων και την εργασία τις Κυριακές, έχουν διαμορφώσει ένα εφιαλτικό εργασιακό τοπίο για εμάς τους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους. Όλοι τους ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ έχουν τσακίσει ωράριο και Κυριακή Αργία.

Είναι νόμοι που επιτρέπουν την 24ωρη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων (με υπογραφή δημάρχου) , τη δουλειά όσες Κυριακές θέλει η εργοδοσία, την ευελιξία, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τα σπαστά ωράρια και  μας καθιστούν όμηρους των εργοδοτών  Μας στερούν κάθε δυνατότητα προσωπικού και οικογενειακού προγραμματισμού, ελεύθερου χρόνου και ξεκούρασης. Στους γονείς  στερούν το δικαίωμα να δούμε και να φροντίσουμε τα παιδιά μας.

Ήδη Δήμοι όπως αυτός του Ιλίου έχουν αποφασίσει την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι τις 3.00μμ, για την 1 Ιουλίου στα πλαίσια της γνωστής φιέστας – Λευκής Νύχτας. Ο Δήμος του Π.Φαλήρου αντίστοιχα συζητάει για την λειτουργία των καταστημάτων, περισσότερες Κυριακές, την περίοδο Μάιο – Οκτώβριο. Ο Δήμος Ρόδου αποφάσισε την παράταση λειτουργίας των καταστημάτων κάθε είδους για τις ημέρες Δευτέρα  έως Σαββάτου και τις Κυριακές έως τις 12 τα μεσάνυχτα από 1 Απρίλη έως 31 Οκτώβρη.

 Σε μεγάλους εμπορικούς δρόμους όπως η Ερμού οι μεγαλέμποροι έχουν ήδη προετοιμάσει το έδαφος για λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές από Μάιο μέχρι Οκτώβριο.

Μας γυρίζουν 100 χρόνια πίσω, στη δουλειά ήλιο με ήλιο, με συνθήκες εργασίας σύγχρονης δουλείας. Δουλειά 7 ημέρες την εβδομάδα, με ωράρια και προγράμματα όπως βολεύει και εξυπηρετεί τις ανάγκες της επιχείρησης, με εξαντλητικούς ρυθμούς, χρονοδιαγράμματα και στόχους, δουλειά από πόστο σε πόστο.

Αυτοί οι όροι εργασίας σε συνδυασμό με τους καθηλωμένους  μισθούς μας και την ακρίβεια που καλπάζει μας έχουν πνίξει, αναγκάζουν πολλούς από εμάς να κάνουμε τη νύχτα – μέρα και να αναζητάμε δεύτερη και τρίτη δουλειά για να τα βγάλουμε πέρα, για να καλύψουμε βασικές μας ανάγκες.

ΟΥΤΕ ΟΛΗΜΕΡΙΣ, ΟΥΤΕ ΚΥΡΙΑΚΗ – ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ Η ΖΩΗ

Δεν πάει άλλο!  Τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσουμε την οργάνωση μας σε κάθε κατάστημα, αποθήκη και γραφείο. Όλοι συσπειρωμένοι στο σωματείο μας  να διεκδικήσουμε :

●       Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αύξηση μισθού

●       Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες.

●       Αυστηρός καθορισμός πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.

●       7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο για όλους, με σταθερό ωράριο εργασίας και απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.

●       Κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

●       Μέτρα προστασίας  υγείας και  ασφάλειας των εργαζομένων.

ΔΕ ΘΑ ΘΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ 

Αυτό το δρόμο μας δείχνουν οι συγκλονιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια μέσα στο Μάρτη που εμπόδισαν να συγκαλυφθεί  το έγκλημα στα Τέμπη,  οι κινητοποιήσεις σε μια σειρά άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, Μ. Βρετανία, το Ισραήλ. Έχουμε τη δύναμη και μπορούμε να βάλουμε φρένο στη βάρβαρη και εγκληματική πολιτική τους. Σε αυτή την πολιτική που για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων τσακίζει κάθε εργασιακό μας δικαίωμα, τις ανάγκες μας,  τις ζωές μας. 

Συνεχίζουμε και τιμάμε αγωνιστικά τη μεγάλη ταξική γιορτή, την 1η ΜΑΗ, τους ήρωες-εργάτες του Σικάγο, τους 200 της Καισαριανής, τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές που έπεσαν για το δίκιο του εργάτη, για την απελευθέρωση από την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Πιο πολλοί, πιο δυνατοί! Απευθύνουμε ιδιαίτερο κάλεσμα στους νέους συναδέλφους μας, τους δεκάδες που έκαναν το βήμα το τελευταίο διάστημα και οργανώθηκαν στο σωματείο μας, αλλά και σε όλους αυτούς που βρεθήκαμε στις κινητοποιήσεις, στις παρεμβάσεις μέσα στα καταστήματα, να δώσουν δυναμικό παρόν στη Γενική Συνέλευση. Να πάρουν το λόγο και να συμβάλουν στη συζήτηση και στον προγραμματισμό του σωματείου για το επόμενο διάστημα.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΑΠΡΙΛΗ, 11.00ΠΜ
ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
(ΑΓ. ΦΙΛΟΘΕΗΣ 58 – ΠΛ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ)