15 Ιουνίου 2024

24ωρη απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα και την εγκληματική πολιτική. Απεργούμε όλες και όλοι! Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 10:30π.μ

ΤΩΡΑ είναι η ώρα δράσης και αγωνιστικής απεργιακής απάντησης ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τις ζωές. Ενάντια στην πολιτική που μας πνίγει στις βροχές, μας καίει στις φωτιές, μας κάνει δούλους στις δουλειές.

Απεργούμε ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση επιβάλλοντας την πολλαπλή απασχόληση, καταργώντας το 5θήμερο και το διάλειμμα, προσθέτοντας νέες μορφές συμβάσεων ευέλικτης και μερικής απασχόλησης.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που φέρνει στην κυριολεξία όρους σύγχρονης σκλαβιάς. ΕΕ,  κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι μας θέλουν ακόμα πιο φθηνούς, χωρίς δικαιώματα και αφοπλισμένους απογειώνοντας την ευελιξία, βάζοντας ταφόπλακα στο 8ωρο, τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας τσακίζοντας κάθε εργασιακό μας δικαίωμα, για να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη κερδοφορία της μεγαλοεργοδοσίας.

Είναι προκλητικό και εξοργιστικό να μας παρουσιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ ως δικαίωμα και επιλογή μας το γονάτισμα μας στη δουλειά 13 ώρες την ημέρα σε περισσότερους από έναν εργοδότη. Αλήθεια ποιος γονιός, ποιος νέος άνθρωπος θέλει να  δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ και γιατί; Αν όχι για να εξασφαλίσει ένα εισόδημα που θα του επιτρέπει να ζει και να καλύπτει βασικές του ανάγκες.

Σε έναν κλάδο όπως το εμπόριο που η ημιαπασχόληση τείνει να είναι η κύρια μορφή απασχόλησης, που ο 4ωρος καλείται να ζήσει με 350 ευρώ, που η πλειοψηφία των εργαζομένων  αμείβεται με τον κατώτερο μισθό των 780 ευρώ μικτά, στο 8ωρο, δεν είναι επιλογή η δεύτερη δουλειά, είναι ζήτημα επιβίωσης. Γι΄ αυτό και  συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των συναδέλφων που αναγκάζεται  να δουλέψει σε 2 και 3 εργοδότες.

Είναι προκλητικό να μας λέει η κυβέρνηση ότι η δουλειά όποτε, όπως και όσο θέλει η εργοδοσία είναι πραγματικότητα, κάτι που γίνεται και με το νέο έκτρωμα – νομοσχέδιο, την νομιμοποιεί για να “προστατεύσει” τους εργαζόμενους και να πατάξει τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Δεν περιμέναμε τον Γεωργιάδη να μας επιβεβαιώσει την εργοδοτική ασυδοσία που τη βιώνουμε καθημερινά στο πετσί μας. Ασυδοσία που βρίσκει έδαφος και συνεχώς δυναμώνει από τους δεκάδες αντεργατικούς νόμους και της σημερινής κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων. 

Οι εμποροϋπάλληλοι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πως είναι να δουλεύεις όσες ώρες και μέρες θέλει η εργοδοσία με προγράμματα και ωράρια λάστιχο, με κάθε μορφή ευέλικτης εργασίας. Άλλωστε δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ο σημερινός υπουργός εργασίας, υπουργός ανάπτυξης της προηγούμενης κυβέρνησης νομοθέτησε την 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων και μέχρι τις 6πμ με την τζίφρα μόνο του εκάστοτε δημάρχου.

Τώρα με τις συμβάσεις μηδενικών / ελάχιστων ωρών κάνει άλλο ένα δώρο στην εργοδοσία παρέχοντας εργαζόμενους μιας χρήσης που θα καλούνται για δουλειά και θα έχουν μεροκάματο μόνο στα εορταστικά ωράρια, στις Λευκές Νύχτες, στις μαύρες Παρασκευές και σε κάθε event που έχουν γίνει καθεστώς ξεχειλώνοντας το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι τα ξημερώματα.  

Γελάνε και τα μουστάκια των σουπερμαρκετάδων που έχουν μπουκώσει από τα κέρδη από τη στυγνή εκμετάλλευση χιλιάδων από εμάς, με το νέο δωράκι που τους φέρνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δηλαδή το δικαίωμα που τους δίνει να μην καταχωρούν στο ΕΡΓΑΝΗ τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή της υπερωριακής απασχόλησης πριν από την έναρξη πραγματοποίησης τους λόγω εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας.

Αν μέχρι σήμερα μαθαίναμε την αλλαγή του προγράμματος μας λίγες ώρες πριν πιάσουμε δουλειά  ή ότι θα κάνουμε υπερωρία το μαθαίναμε στη διάρκεια της βάρδιας μας, δεν θέλει και πολλή  φαντασία για το τι θα γίνεται από δω και πέρα.  Κάνουν λες και δεν έχουν ακούσει τις δεκάδες καταγγελίες σωματείων και εργαζομένων ότι την κάρτα τη “χτυπά” ο εργαζόμενος  όποτε θέλει ο εργοδότης ή ότι τη χτυπάει στη λήξη της δηλωμένης βάρδιας και συνεχίζει να δουλεύει ή δουλεύει και χωρίς να χτυπάει κάρτα γιατί απλά έχει καλεστεί να δουλέψει το ρεπό του ή νωρίτερα. Ή θέλουν να μας πείσουν ότι θα πιάσουν τους “παραβάτες” – εργοδότες με ελέγχους του ξεχαρβαλωμένου και υποστελεχωμένου ΣΕΠΕ;

Και επειδή ο μεσαίωνας που θέλουν να μας επιβάλουν απαιτεί και  σιγή νεκροταφείου,  το νομοσχέδιο ποινικοποιεί την απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, με επιβολή  προστίμου και ποινή φυλάκισης, σε όσους ασκήσουν «ψυχολογική πίεση» ή εμποδίσουν τους απεργοσπάστες, να εισέλθουν στο χώρο δουλειάς.

Δεν θα τους περάσει! Δεν πρέπει κανένας εργαζόμενος να μείνει απαθής απέναντι σε αυτή την επίθεση που δεχόμαστε. Κανένας να μη συμβιβαστεί με αυτούς τους όρους εργασίας, με τη χαμοζωή. Τώρα είναι ώρα δράσης και αντεπίθεσης για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο! Για να διεκδικήσουμε σύγχρονους όρους ζωής και εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς μας, 7ωρο-5ημερο-35ωρο, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, κατάργηση όλων των ευέλικτων σχέσεων εργασίας.

Έχουμε τη δύναμη με την οργάνωση μας, τους αγώνες  μας, δυναμώνοντας τα σωματεία μας να επιβάλλουμε το δίκιο μας.  Να ζούμε και να εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια, βάσει των δυνατοτήτων που υπάρχουν με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης και όχι σαν σύγχρονοι δούλοι.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, 10:30πμ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 9:45πμ ΠΛ.ΚΑΝΙΓΓΟΣ

Ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ