15 Ιουνίου 2024

Επιτροπή Εργαζομένων στο χώρο του Βιβλίου – Καταδικάζουμε την ακύρωση της βράβευσης της Παλαιστίνιας λογοτέχνιδας Αντάνια Σίμπλι στην έκθεση της Φρανκφούρτης

Η Επιτροπή Εργαζομένων στον Χώρο του Βιβλίου καταδικάζει την απόφαση της Γερμανικής Λογοτεχνικής Ένωσης LitProm, να ακυρώσει την τελετή βράβευσης της Παλαιστίνιας λογοτέχνιδας Αντάνια Σίμπλι στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης. Δεν ντράπηκαν να δηλώσουν ότι η βράβευση ακυρώνεται «λόγω του πολέμου που ξεκίνησε η Χαμάς, κάτω από τον οποίο υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη».

Αποτελεί μια ακόμα πράξη υπεράσπισης και συστράτευσης με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, καθώς η Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης έχει ταχθεί υπέρ του Ισραήλ, σκοπεύοντας μάλιστα να κάνει δράσεις για να γίνουν οι φωνές από το Ισραήλ «πιο ορατές».

Το βιβλίο της Α. Σίμπλι με τίτλο «Minor Detail» αφηγείται την αληθινή ιστορία του βιασμού και της δολοφονίας μιας Παλαιστίνιας, το 1949, από Ισραηλινούς στρατιώτες, το οποίο το 2020 η LitProm το είχε χαρακτηρίσει «ένα έργο τέχνης με αυστηρή σύνθεση που αφηγείται τη δύναμη των συνόρων και το τι κάνουν οι βίαιες συγκρούσεις στους ανθρώπους».

Δεν είναι έκπληξη αυτή η πράξη σε μία έκθεση στην οποία κλείνονται τα μεγαλύτερα «ντιλ», με συμφωνίες δικαιωμάτων και εκατομμυρίων. Θα ενοχλούσε να ακουστεί η φωνή εκατομμυρίων Παλαιστινίων για την ελευθερία τους ενάντια στην κατοχή και το δίκαιο αίτημά τους  για την αναγνώριση του κράτους τους, στα σύνορα του 1967.

Καλούμε τους συναδέλφους που βρίσκονται στην έκθεση της Φρανκφούρτης, όλους τους συναδέλφους στον χώρο του βιβλίου να καταδικάσουν με τη σειρά τους, με κάθε τρόπο, αυτόν τον αποκλεισμό!

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο λαό της Παλαιστίνης, στο λαό του Ισραήλ, ενάντια στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το δίκιο δεν φιμώνεται!

Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί που αγωνίζονται για τη ζωή τους!

Καμία εμπλοκή της χώρας μας, να γυρίσουν πίσω οι φρεγάτες!

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

-ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ-
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
epitropivivlio@gmail.com | Κιν: 6948330003