15 Ιουνίου 2024

Η Καθαρά Δευτέρα είναι αργία! Κυβέρνηση και Υπ. Εργασίας να σταματήσουν να πετάνε αετό και να κάνουν τα στραβά μάτια στην εργοδοτική ασυδοσία

Πληθαίνουν οι καταγγελίες συναδέλφων που καλούνται να εργαστούν την Καθαρά Δευτέρα, ημέρα που επί σειρά ετών είναι αργία για το εμπόριο. 

Κάποιες αλυσίδες super markets ανακοινώνουν το άνοιγμα των καταστημάτων τους τη συγκεκριμένη ημέρα εξαναγκάζοντας χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους να πάνε για δουλειά.

Δεν αρκούνται όμως μόνο σε αυτό. Σε συνάδελφους που η εργοδοσία δεν θα βάλει στο πρόγραμμα εκείνη την ημέρα τους ενημερώνουν ότι θα δηλωθούν ρεπό ή άδεια! 

Η εργοδοσία για ακόμα μία φορά αξιοποιώντας το νομοθετικό αντεργατικό πλαίσιο που της έχουν εξασφαλίσει όλες μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις και την απουσία κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, επιβάλλει εργασία όλες τις ημέρες της εβδομάδας ακόμα και τις αργίες, με ό,τι όρους θέλει. 

Οι εμποροϋπάλληλοι έχουμε δικαίωμα στη ξεκούραση, να περνάμε τις γιορτές και τις αργίες με τα παιδιά μας, τις οικογένειες μας, τους φίλους μας. Δεν ανεχόμαστε να μας ξεζουμίζουν 365 μέρες το χρόνο για να εκτοξεύουν τα κέρδη τους οι μεγαλέμποροι. Φτάνει πια με το «δουλειά όποτε και όσο θέλουν οι εργοδότες».

Δεν ανεχόμαστε αυτή την αθλιότητα. Καλούμε το υπουργείο εργασίας που με τόση ευκολία μεταθέτει την Πρωτομαγιά την Τρίτη του Πάσχα εδώ και τώρα  να πάρει απόφαση έτσι ώστε να μην ανοίξει κανένα κατάστημα την Καθαρά Δευτέρα!

Το ΣΕΠΕ να προβεί σε ελέγχους  και να εξασφαλιστεί ότι κανένα εργαζόμενος αυτή την μέρα δεν θα χρεωθεί ρεπό ή  άδεια και όσοι συνάδελφοι πιεστούν να πάνε για δουλειά  να πληρωθούν με την αντίστοιχη προσαύξηση +75% στο ημερομίσθιο τους λόγω αργίας.

Το σωματείο έχει ήδη προχωρήσει με παρεμβάσεις σε εργοδότες για αυτά τα ζητήματα και θα συνεχίσει!

Καλεί τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να απευθυνθούν στο σωματείο. Κανένας μόνος του, όλοι μαζί να απαιτήσουμε να μην ανοίξει κανένα κατάστημα την Καθαρά Δευτέρα και καμία αργία.