15 Ιουνίου 2024

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΜΑΗ! Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία!

Featured Video Play Icon

Όλοι 10:30 το πρωί στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα
9:30π.μ. προσυγκέντρωση στην πλ. Κάνιγγος

Από το Σικάγο του 1886, την Πρωτομαγιά της Αθήνας του 1894, το Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη ως την Πρωτομαγιά του 1944 με την ηρωική θυσία των 200 Κομμουνιστών στην Καισαριανή, η εργατική τάξη έχει αποδείξει τη δύναμη της με σκληρούς αιματοβαμμένους αγώνες που έχει δώσει για το 8ωρο και το μεροκάματο απέναντι στην εκμετάλλευση.

Φέτος, το υπουργείο εργασίας, από το Φλεβάρη κιόλας, έχει ανακοινώσει ότι μεταφέρει την αργία στις 7 Μάη για «να μη διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα της αγοράς σε μια περίοδο σημαντική για το εμπόριο και τους καταναλωτές» δείχνοντας για άλλη μία φορά ότι είναι υπουργείο εργοδοτών και ότι ζητήσουν σπεύδει να το υλοποιήσει, υπηρετώντας πιστά την κερδοφορία τους σε βάρος των ζωών μας.

Για εμάς όλους, τους εργαζόμενους στα εμπορικά, στα σούπερ μάρκετ, στις αποθήκες, αποτελεί πρόκληση η ευκολία των κυβερνήσεων που με σερί αντεργατικούς νόμους και υπουργικές αποφάσεις εξαφανίζουν αργίες όπως η Καθαρά Δευτέρα, Κυριακές, επιβάλλουν την 6ήμερη εργασία, ξεχειλώνουν το ωράριο. Με τους νόμους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ από την Κυριακή 28 Απρίλη ως τέλος Οκτώβρη ξεκινάει το σερί δουλειάς τις Κυριακές για πολλούς από μας. Το 8ωρο-5νθήμερο τείνει προς εξαφάνιση πλέον στο εμπόριο.

Είναι πρόκληση το γεγονός ότι η μεγαλοεργοδοσία μετράει κέρδη εκατομμυρίων ενώ με τους μισθούς που παίρνουμε και την ακρίβεια να χτυπάει κόκκινο δε βγαίνει πλέον ούτε το πρώτο 10ήμερο του μήνα μας, όταν όλα πουλιούνται και αγοράζονται στην Υγεία, στην Παιδεία και παντού. Στον 21ο αιώνα, παρόλη την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, μετράμε νεκρούς και σακατεμένους εργαζόμενους γιατί τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους που δουλεύουμε θεωρούνται κόστος από αυτούς που πλουτίζουν από τη δουλειά μας.

Γι’ αυτό, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο δεν ξεχνάμε τους ηρωικούς αγώνες της τάξης μας. Την Πρωτομαγιά του 2024 θα είμαστε εκεί τιμώντας το Χθες, διεκδικώντας στο Σήμερα, χτίζοντας τους αγώνες του Αύριο! Στεκόμαστε περήφανα απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία, στις κυβερνήσεις τους, το κράτος τους που ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Ε.Ε. και τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ μπλέκοντας τη χώρα μας ολοένα και πιο βαθιά στους πολέμους που θύματα είναι οι λαοί. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης, στο δίκαιο και σκληρό αγώνα που δίνει απέναντι στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, που τον σφαγιάζει με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

1η Μάη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

Διεκδικούμε:

  • Καλύτερους όρους δουλειάς και ζωής, υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας και διεύρυνση δικαιωμάτων. 8ωρο-5νθήμερο-40ωρο. Σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
  • Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό, σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες και απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.
  • Κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Αυστηρός καθορισμός πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.
  • Άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην εργασία.
  • Άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.
  • · Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις.