26 Φεβρουαρίου 2024

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η υγεία των γυναικών στο απόσπασμα
Τις ιδιαίτερες επιπτώσεις που έχει η αντιλαϊκή πολιτική στην υγεία των γυναικών της λαϊκής οικογένειας τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΓΕ

Στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων απευθύνονται πλατιά οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ με αφορμή το αυριανό συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ του ΜΑΣ και της ΟΓΕ ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που υπονομεύουν την υγεία του λαού.
Μαζί με το κάλεσμα της κοινωνικής συμμαχίας οι σύλλογοι και οι ομάδες αξιοποιούν στις εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές την ανακοίνωση με την οποία η ΟΓΕ φωτίζει τις ιδιαίτερες ανάγκες υγείας των γυναικών. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:
«Εργαζόμενη, Ανεργη, Αυτοαπασχολούμενη, Αγρότισσα, Νέα Γυναίκα
Αποτελείς το καύσιμο για την κερδοφορία του κεφαλαίου και σε περίοδο ανάπτυξης και σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης.
Εχεις τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και εργασιακής ανασφάλειας, της ανασφάλιστης εργασίας, των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Βιώνεις διπλή και τριπλή επιβάρυνση με τις επαγγελματικές και οικογενειακές σου υποχρεώσεις, αφού το καπιταλιστικό σύστημα δεν σου αναγνωρίζει την κοινωνική αξία της μητρότητας.
Με την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, την κατάργηση της διαφοράς της 5ετίας μεταξύ ανδρών και γυναικών και με το στόχο κατάργησης των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, εκτός των άλλων, καταδικάζεσαι σε περισσότερα χρόνια έκθεσης σε επαγγελματικούς κινδύνους και ασθένειες.
Οι μυοσκελετικές διαταραχές, οι οσφυαλγίες, οι αυχεναλγίες, οι κιρσοί, η φλεβική ανεπάρκεια και άλλες παθήσεις έχουν άμεση σχέση με την ορθοστασία, τα βάρη και τόσα άλλα που βιώνεις στους χώρους δουλειάς. Αυξάνεται το άγχος, το στρες, οι ψυχοσωματικές διαταραχές.
Η ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί, η έλλειψη κοινωνικών υπηρεσιών και λαϊκής στέγης σε αναγκάζουν να αναβάλλεις τη δημιουργία οικογένειας, να καθυστερείς να αποκτήσεις παιδί. Και όταν το αποφασίσεις, όλο αυτό το χρηματικό ποσό για την αναπαραγωγική διαδικασία σε οδηγούν να το καταβάλλεις στους ιδιώτες.
Εκτός από το 5ευρω για επίσκεψη στους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, καλείσαι να πληρώσεις το 100% της δαπάνης σε χιλιάδες φάρμακα.
Η ανασφάλιστη εργασία, η πολιτική ψαλιδίσματος των δημόσιων παροχών Υγείας και αυτών από τα ασφαλιστικά ταμεία για πολλές προληπτικές – διαγνωστικές εξετάσεις όπως θυρεοειδής, μαστογραφία, τεστ ΠΑΠ, έλεγχος οστεοπόρωσης κ.ά., η εμπορευματοποίηση της Υγείας γενικότερα, σε αναγκάζουν να πληρώνεις όλο και περισσότερο στο Δημόσιο και στους ιδιώτες.
Είναι αδίστακτοι, είναι επικίνδυνοι, η υγεία μας κινδυνεύει
Την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή μας περίθαλψη, την Πρόνοια την κάνουν ένα όλο και περισσότερο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, απλησίαστο για τις οικογένειές μας.
Αυτό το ανεπαρκές για τις λαϊκές ανάγκες δημόσιο σύστημα Υγείας, που λόγω έλλειψης προσωπικού σε έχουν χρεώσει να βρίσκεσαι εσύ δίπλα στους αρρώστους σαν αποκλειστική νοσοκόμα, το συρρικνώνουν και το εμπορευματοποιούν ακόμη περισσότερο.
Με τα πρόσφατα μέτρα καταργούν καταρχήν 3.000 κρεβάτια και 330 κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία. Παραχωρούν 500 κρεβάτια για να τα εκμεταλλεύονται σε βάρος μας οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Λένε ότι δεν αντέχει το κράτος τη δαπάνη για την Υγεία, ενώ χρηματοδότησε με δεκάδες δισ. ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους τα τελευταία 5 χρόνια.
Γυναίκα της λαϊκής οικογένειας
Μη συναινέσεις
Απόρριψε αυτή την πολιτική που βάζει υποθήκη την υγεία μας, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση τους σήμερα και να έρθει η ανάπτυξή τους αύριο, με ισοπεδωμένα τα δικαιώματά σου και με πιο ισχυρή την πλουτοκρατία.
Οπου και αν βρίσκεσαι και βασανίζεσαι, στη δουλειά, στο χωράφι, στο μικρομάγαζο της γειτονιάς, έλα με τις ταξικές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα με το ΠΑΜΕ, με τις ριζοσπαστικές συσπειρώσεις στους επαγγελματοβιοτέχνες με την ΠΑΣΕΒΕ, στους αγρότες με την ΠΑΣΥ, στους σπουδαστές με το ΜΑΣ, με τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων με την ΟΓΕ, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς δύναμης, με προοπτική τις βαθύτερες αλλαγές στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε να ανατραπεί και η πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας.
Η Υγεία να παρέχεται ισότιμα από ένα καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας και επείγουσας ιατρικής, με πλήρη στελέχωση και σύγχρονο εξοπλισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και κατάργηση των εισφορών στον κλάδο της Υγείας για όλους τους ασφαλισμένους.
Κάνε την αγανάκτησή σου οργανωμένη δράση.
Ούτε ώρα χαμένη.
Τώρα να αξιοποιήσουμε τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα και της κοινωνικής συμμαχίας για να μπει φρένο στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της σε βάρος της υγείας του λαού».
• Σήμερα το απόγευμα, στις 7 μ.μ., η ΟΓΕ θα πραγματοποιήσει εξόρμηση σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.