5 Οκτωβρίου 2023
Συναδέλφισσες-συνάδελφοι 
Εργαζόμενοι στα καταστήματα, στις αποθήκες και στα γραφεία των S/M ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ


Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας η εξαγορά της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ από την Ι.κ΄Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ μπαίνει στη φάση της ολοκλήρωσης και από 01/01/2018 η εταιρεία ¨Ι.κ΄Σ.ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ¨ απορροφάται από την ¨Ε.Υ.ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ¨, δηλαδή στη θέση των δύο θα υπάρχει πλέον μία εταιρεία με ενιαία διεύθυνση και ενιαία τακτική και στάση απέναντι  σε εμάς τους εργαζόμενους.
Με αυτή την εξέλιξη ο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ γίνεται και επίσημα ο μεγαλύτερος εργοδότης στον κλάδο του εμπορίου, εφόσον βρίσκεται στην πρώτη θέση πανελλαδικά τόσο σε αριθμό καταστημάτων, όσο και σε εργαζόμενους. Η ανάπτυξη και η γιγάντωση της εταιρείας είναι άνευ προηγουμένου  αν αναλογιστούμε τα καταστήματα τα οποία διέθετε ο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ μόλις πριν 8-9 χρόνια.
Η γιγάντωση των μεγάλων επιχειρήσεων που ανταγωνίζονται ή μία την άλλη για τα μεγαλύτερα κέρδη και τα μερίδια της αγοράς μόνο καλό δεν προμηνύει για εμάς τους εργαζόμενους, αντίθετα εμείς οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ανησυχούμε καθώς η κινητικότητα που αναπτύσσει η εταιρεία στην επιδίωξη της για κυριαρχία στην αγορά, αργά ή γρήγορα θα εκφραστεί εις βάρος μας, με ένταση της εκμετάλλευσης μέσα στα καταστήματα. Οι φήμες που αφήνει να διαρρεύσει η εργοδοσία μέσα από στελέχη, οι δημοσιεύσεις και οι αναρτήσεις σε πολλές ιστοσελίδες, εφιστούν από πλευράς μας επαγρύπνηση, κανένα εφησυχασμό και κυρίως οργάνωση στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το κλαδικό μας σωματείο.
Αντίστοιχη εμπειρία έχουν οι εργαζόμενοι των πρώην ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, που όσο ήταν πρώτος σε αριθμό εργαζομένων, καταστημάτων και τζίρους, για να κρατηθεί στην πρώτη θέση ζητούσε από τους εργαζόμενους να βάζουν διαρκώς πλάτη με ένταση της δουλειάς, ακόμα και με μειώσεις μισθών, κόψιμο επιδομάτων κ.ά.  Η λογική που καλλιεργούσε η εργοδοσία και τότε αλλά και τώρα είναι η ίδια: οι εργαζόμενοι δρούμε για το καλό της εταιρείας, να μη μιλάμε, να μη διεκδικούμε  τα δικαιώματα μας.  Ώσπου ο εργοδότης αποφάσισε να ¨πτωχεύσει¨  την εταιρεία, λόγω διαφορετικών επιλογών και επενδύσεων που καθορίζονται από νέα πεδία κερδοφορίας και όχι εξαιτίας των ¨καλών¨ ή ¨κακών¨ χειρισμών.
Οι εργαζόμενοι που με τον ιδρώτα τους αυξάνουν τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας βρίσκονται αντιμέτωποι με χειρότερους όρους εργασίας και ας καλλιεργεί έντεχνα τον διαχωρισμό μας η εργοδοσία σε παλιούς και νέους, σε ωρομίσθιους και μισθωτούς, σε Μαρινοπουλαίους και Σκλαβενιταίους σε 4ωρους-5ωρους-6ωρους και 8ωρους.
Λέμε όχι στον διαχωρισμό μεταξύ των εργαζομένων που σκοπό έχει την αποδυνάμωση μας. Όλοι οι εργάτες και οι υπάλληλοι ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης και παλιού-νέου, έχουμε ένα κοινό σημείο.
Όλοι μας βλέπουμε τον ιδρώτα που χύνουμε στον αγώνα επιβίωσης, να μετατρέπεται σε αμύθητο πλούτο στα χέρια των λίγων.


Αυτός ο πλούτος μας ανήκει και μόνο οργανωμένα μπορούμε να τον διεκδικήσουμε.


Καθημερινά βλέπουμε το τσάκισμα των εργατικών και  κοινωνικών δικαιωμάτων μας τόσο από τους μεγαλοεργοδότες όσο και από τις εκάστοτε κυβερνήσεις τους.
Μετράμε συνεχώς πλήγματα όπως το τσάκισμα του 8ωρου, την εντατικοποίηση της εργασίας, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τα δεδουλευμένα και χρωστούμενα ρεπό, τις ατελείωτες απλήρωτες υπερωρίες.
Η κίνηση της εργοδοσίας να προχωρήσει στο κόψιμο των επιπλέον ωρών των ωρομίσθιων εργαζομένων, οδηγεί στην άμεση μείωση στις αποδοχές μας και θα επιφέρει νέο σμπαράλιασμα της ζωής μας γιατί πολύ σύντομα θα κληθούμε όλοι μας να εργαστούμε απλήρωτες υπερωρίες, με αυξομειώσεις στο ωράριο, ανάλογα με τις ανάγκες του καταστήματος. 
Αυτή η κίνηση της εργοδοσίας δείχνει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη συσπειρωμένοι στο κλαδικό μας σωματείο, τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας να διεκδικήσουμε όλοι οι εργαζόμενοι να έχουμε μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με 8ωρο και μισθό που να καλύπτει τις ανάγκες μας, με δικαιώματα, καταργώντας το αίσχος των εργαζόμενων πολλών ταχυτήτων μέσα στην ίδια εταιρεία. 
Όλα αυτά προκαλούν σε πολλούς συναδέλφους μας έντονη ανησυχία και ρωτούν αν όλα αυτά είναι νόμιμα. Η εργοδοσία των S/M ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ  όπως και κάθε άλλος επιχειρηματικός όμιλος βαδίζει πάνω στο χαλί των αντιλαϊκών νόμων που τους έχουν στρώσει τόσο η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και οι προηγούμενες. Έχουμε πλέον τόση συσσωρευμένη εμπειρία ώστε μπορούμε να αντιληφθούμε ότι οι νόμοι τους είναι τόσο ¨δίκαιοι¨ όσο και η ανάπτυξη τους. Το ζητούμενο για εμάς είναι αν θα αποδεχτούμε ή αν θα αντιπαλέψουμε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί το κεφάλαιο, αν θα παλέψουμε συλλογικά και οργανωμένα για τη δική μας ζωή, για τις δικές μας ανάγκες. 


Συνάδελφοι, δεν μπορούμε πλέον να πορευόμαστε κρατώντας ψηλά τη σημαία του εργοδότη μας,
Μόνο αν αγωνιστούμε μπορούμε να ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας.
Αποκρούουμε την προπαγάνδα της εργοδοσίας και των ξεπουλημένων ¨σωματείων της¨ που μιλούν για το ανώφελο των αγώνων.
Οι μόνοι αγώνες που χάνονται είναι αυτοί που δεν δόθηκαν ποτέ.
Κανένας εφησυχασμός απέναντι στα παραμύθια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί δίκαιης ανάπτυξης. Μέσα σ΄ ένα  σύστημα που η αδικία το ποτίζει μέχρι το μεδούλι του, είναι αδύνατο να επιτευχθεί δίκαιη ανάπτυξη.  Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διατηρεί στο ακέραιο όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που παρέλαβε από τις προηγούμενες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και ετοιμάζεται να φέρει και νέο αντεργατικό νόμο στα πλαίσια της 3ης αξιολόγησης που προβλέπει χτύπημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών.
Καμμία εμπιστοσύνη στα εργοδοτικά επιχειρησιακά σωματεία, τα τσιράκια των εργοδοτών. Ποτέ τους δεν πήραν θέση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στους χώρους εργασίας και πάντα ήταν το μακρύ χέρι της εργοδοσίας μέσα στο εργατικό κίνημα.


Συνάδελφοι, οργανωνόμαστε και συσπειρωνόμαστε στο ταξικό κλαδικό σωματείο το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.
Υποστηρίζουμε το διεκδικητικό πλαίσιο για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.
Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κάλυψη των απωλειών μας λόγω μνημονίων.
Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
8ωρο-5θημερο-40ωρο.
Μετατροπή όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε 8ωρες με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με κατώτερο μισθό 920 ευρώ.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ
 ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ 
ΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 
ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΙΤΚΟ ΝΟΜΟ
  

                                                                       
                                                                             ΤΟ Δ.Σ.