4 Μαρτίου 2024

Για τη στάση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Συλλόγου Βιβλίου-Χάρτου Αττικής, στις εξελίξεις σε ΟΙΥΕ και ΓΣΕΕ ή πώς να ρίχνεις νερό στο μύλο του εργατοπατερισμού

Συνάδελφοι, αυτές τις ημέρες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα δίνουν τη μάχη,

  • για να πάρουν πόδι από τα συνδικάτα οι αποδεδειγμένα εργοδότες μαζί με τη συνδικαλιστική μαφία που έχει καταλάβει τα συνδικαλιστικά όργανα και λειτουργούν εχθρικά για τα δικαιώματα μας.
  • για συνέδρια εργατικά, χωρίς ΜΑΤ στην είσοδο και μπράβους στις αίθουσες, που θα συζητούν τα προβλήματα των εργαζομένων
  • ενάντια στους εργατοπατέρες που ζουν μέσα στην προκλητική χλιδή, εκλέγονται με τις πλάτες της εργοδοσίας, απροκάλυπτους εκβιασμούς και νοθείες. Αυτοί είναι που έχουν κάτσει στο σβέρκο των εργαζομένων και μαζί με την κυβέρνηση απαγόρευσαν την απεργία, υπέγραψαν συμβάσεις με μειώσεις πετσοκόβοντας τους μισθούς και τις κοινωνικές παροχές, προσπάθησαν να ευτελίσουν την έννοια του αγώνα με απεργίες διαρκείας από τις αναπαυτικές τους πολυθρόνες. Αυτοί είναι που με όλους τους τρόπους στηρίζουν τα αφεντικά!

Αυτός ο δίκαιος και αναγκαίος αγώνας για να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα, εξελίσσεται με την συμμετοχή των εργαζομένων που φωνάζουν «συνδικάτα ταξικά, όχι εργοδοτικά» στα Συνέδρια της ΟΙΥΕ, της ΓΣΕΕ και, κυρίως, μέσα στους χώρους δουλειάς.

Σε αυτόν τον αγώνα, η πλειοψηφία της διοίκησης του Συλλόγου Βιβλίου-Χάρτου, οι συνδικαλιστές του στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπάλληλων που στηρίζουν την παράταξη ΑΤΕ στην πραγματικότητα κράτησαν, όχι απλώς μια «ουδέτερη» θέση, αλλά στην ουσία πρωτοστάτησαν στην επίθεση εναντίον του ΠΑΜΕ, ενισχύοντας την προπαγάνδα των ξεπουλημένων «Παναγόπουλων-Καραγεωργόπουλων-Βασιλόπουλων» απέναντι σε όσους παλεύουν ενάντια στους εργοδότες και τα τσιράκια τους! Πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστούν, όταν οι ανακοινώσεις τους ανέφεραν:

«η αντιπρόσωπος και μέλη του Συλλόγου μας βρέθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο χώρο του συνεδρίου της ΟΙΥΕ,[…], μέσα σε ένα κλίμα αποπνικτικό, με πλήθος εκατέρωθεν καταγγελιών για εκτεταμένες νοθείες, σε έναν ανελέητο «πόλεμο» συσχετισμών (μπροστά βέβαια και στο επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ).»

Ως απλοί παρατηρητές και περαστικοί από το συνέδριο της ΟΙΥΕ και όχι αντιπρόσωποι εργαζομένων με ευθύνη για τη στάση που θα κρατήσουν, νίπτουν τα χείρας ως νέοι Πόντιοι Πιλάτοι κι εξισώνουν τον θύτη με το θύμα, τις δυνάμεις της εργοδοσίας με τους εργάτες. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο τη μάχη ενάντια στην φυσική παρουσία της εργοδοσίας μέσα στα συνδικάτα να τη χαρακτηρίσουν ως μάχη για τις καρέκλες της ΓΣΕΕ!!

  • Η καταγγελία ότι ο Καραγεωργόπουλος, πρόεδρος της ΟΙΥΕ και υπεύθυνος του γραφείου. Τύπου της ΓΣΕΕ, είναι πρόεδρος Ανώνυμης Εταιρείας και μπλεγμένος σε άλλες 3 επιχειρήσεις, είναι απλά «πλήθος καταγγελιών»!
  • Η αποδεδειγμένη καταγγελία ότι η διάσημη για το «χαμόγελο της» περιφερειακός των My Market και εκατοντάδες άλλοι διευθυντές των Σουπερ μάρκετ ψήφισαν κι εκλέχτηκαν αντιπρόσωποι στο Συνέδριο της ΟΙΥΕ, ενώ έβαζαν τους εργαζόμενους να ψηφίζουν με το πιστόλι στον κρόταφο, είναι ένας «πόλεμος συσχετισμών»!!!

Οι εκπρόσωποι της ΑΤΕ στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ πήγαν ένα βήμα παραπέρα, αναπαράγοντας αυτολεξεί την επιχειρηματολογία των εργατοπατέρων!
«Η κατάσταση αυτή είναι μη αναστρέψιμη και δεν αλλάζει με μάχες μηχανισμών στα ανώτερα όργανα, όπως επιχειρεί το ΠΑΜΕ […], το τελευταίο διάστημα καταγράφει υποχώρηση στις δυνάμεις του. Στο εργατικό κίνημα δεν προτείνει – ούτε οργανώνει κανένα διαφορετικό αγωνιστικό σχέδιο, αλλά μόνο διαμαρτύρεται […], απαξιώνει τα συνδικάτα και τους αγώνες και δεν δίνει διέξοδο στις χειραφετητικές τάσεις των εργαζομένων.»

Τι διαφορά έχει από όσα λέει η ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, όπως: «πρόσχημα για όλο αυτό το σκηνικό ήταν ότι τάχα στο συνέδριο συμμετέχουν εργοδότες ή σωματεία που στοχοποιήθηκαν ως “εργοδοτικοί μηχανισμοί” και ότι συνέδριο θα γίνει μόνο αν αποκλειστούν συγκεκριμένα σωματεία. Ο πραγματικός λόγος της όλης επιχείρησης ήταν ότι το ΠΑΜΕ θα εξερχόταν από το συνέδριο με σημαντικά μειωμένες δυνάμεις»,

Όσο και να ομολογείτε το διακαή σας πόθο, η κατάσταση να είναι μη αναστρέψιμη, σπέρνοντας την ηττοπάθεια εμείς λέμε ότι το απόστημα θα σπάσει!

Η αγωνιστικότητα ενός σωματείου σήμερα κρίνεται από το εάν συμβάλλει στην ήττα του εργοδοτικού συνδικαλισμού και της γραμμής του μέσα στο εργατικό κίνημα. Αν βοηθάει ουσιαστικά να απεγκλωβίζονται οι  εργαζόμενοι και το κίνημα τους από τον σφικτό εναγκαλισμό της εργοδοσίας, ώστε να παλέψουμε για τα δικά μας συμφέροντα, την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Είναι μάχη ανάμεσα σε δύο αντίπαλα μέρη, η εργοδοσία και τα στηρίγματα της  από τη μια πλευρά και οι εργάτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα από την άλλη. Θέση ενδιάμεση ανάμεσα στα δύο δεν υπάρχει.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στα βιβλιοπωλεία, τις αποθήκες, τους εκδοτικούς οίκους και τις εταιρείες γραφικής ύλης, να στηρίξουν τη δράση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Να πετάξουμε έξω τους εργοδότες, τα golden boys των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και άλλων μεγάλων εταιρειών από τα σωματεία, την ΟΙΥΕ και τη ΓΣΕΕ. Να φύγει η συνδικαλιστική μαφία που έχει στρογγυλοκαθίσει στις γραμμές τους συνδικαλιστικού κινήματος και είναι εχθρός των εργαζομένων.

Να ενισχύσουμε τη δράση της επιτροπής αγώνα στον χώρο του βιβλίου, ώστε να διεκδικήσουμε την υπογραφή  κλαδικών ΣΣΕ, την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, όσα έχουμε ανάγκη για τη ζωή που μας αξίζει!

Επικοινωνία με την Ε.Α εργαζομένων στο χώρο του βιβλίου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας: epitropivivlio@gmail.com