23 Σεπτεμβρίου 2023

Συνάδελφοι και Συναδέλφισες,

Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στο χώρο του βιβλίου, είτε σε εκδοτικούς οίκους, είτε σε βιβλιοπωλεία, είτε στις αποθήκες τους – νέοι ή παλαιότεροι – ξέρουμε τι σημαίνει «Σχολική περίοδος» και αυτή έχει ξεκινήσει.

Για ακόμα μια χρονιά  οι συνθήκες στις οποίες θα κληθούμε να δουλέψουμε  είναι άθλιες! Ατελείωτες απλήρωτες υπερωρίες, εντατικοποίηση, δουλειά τα Σάββατα και στις περισσότερες των περιπτώσεων, μέσα σε χώρους ακατάλληλους. Στις αποθήκες, με τους ρυθμούς έντασης που επικρατούν, δεν τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας καθώς δεν υπάρχει περιθώριο τακτοποίησης και ομαλοποίησης μέσα στην ημέρα. Δεν είναι η πρώτη χρονιά που:

 • Δεν θα υπάρχει έξοδος κινδύνου, καθώς θα αναγκαζόμαστε να στοιβάζουμε κούτες και παλέτες στους διαδρόμους, αφού δεν θα υπάρχει χώρος και χρόνος για να ταξινομήσουμε τις νέες παραλαβές
 • Θα δουλεύουμε εποχιακά για έναν, δυο ή «στην καλύτερη» τρεις μήνες και μετά ξανά στην ανεργία, σε συνθήκες ιδιαίτερης πίεσης έχοντας στις πλάτες μας ένα αβέβαιο όσο και «βέβαιο» μέλλον, που είναι της απόλυσης σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
 • Κάτω από το καθεστώς της τρομοκρατίας «για να έχουμε και αύριο δουλειά», θα αναγκαστούμε να παραβρεθούμε στις εκθέσεις ολόκληρες ημέρες ή εβδομάδες.
 • Οι εξωτερικοί πωλητές θα «παίζουν» με το χρόνο και την κούραση χωρίς όλα τα μέτρα ασφαλείας, με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.
 • Σαν κατάληξη της περιόδου θα υπάρχουν αδήλωτες και απλήρωτες υπερωρίες ή «πληρωμένες» με διατακτικές (tickets) και όχι βέβαια με τη νόμιμη αμοιβή της υπερεργασίας, αλλά με ένα «συμβολικό» ποσό που θα ορίσει η εργοδοσία.

Θα μας ζητήσουν για ακόμα μια χρονιά να «βάλουμε πλάτη γιατί τώρα κρίνεται όλη η χρονιά»,

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η δουλειά έχει ανέβει, τα κέρδη μεγαλώνουν, αλλά η ζωή μας δεν άλλαξε ούτε στο ελάχιστο προς το καλύτερο. Την ανάπτυξη που επιδιώκουν εργοδότες και κυβερνήσεις την ζούμε όλο τον Σεπτέμβρη! Αύξηση των κερδών για τα αφεντικά, αλλά για εμάς «…όταν τελειώνει ο μισθός, έχει μείνει πολύς μήνας»!

Μόνο με έναν τρόπο μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κατακτήσουμε όλα όσα σήμερα έχουμε ανάγκη για να δουλεύουμε και να ζούμε αξιοπρεπώς.

Κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος του! Βρίσκουμε στήριγμα στο κλαδικό μας σωματείο, γινόμαστε  μέλη του και οργανώνουμε την πάλη μας. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, έχει κύρος και δύναμη, δεν είναι εύκολος αντίπαλος, για τους εργοδότες!

Πρέπει να γνωρίζεις και να πιστέψεις ότι μόνο οργανωμένα ο εργαζόμενος έχει δύναμη απέναντι στην εργοδοσία.

Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση φέρνει σαρωτικές αλλαγές στο συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα μας, μέσω του «αναπτυξιακού» νόμου. Θέλουν  να βάλουν χέρι στα σωματεία. Η κυβέρνηση της Ν.Δ συνεχίζει από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ώστε να βάλουν περισσότερα εμπόδια.

Σκέψου! Αν δεν φοβόντουσαν την οργάνωση των εργαζομένων, θα ασχολούνταν;

Λένε ότι είναι πιο δημοκρατικό το να ψηφίζει ο εργαζόμενος από το σπίτι του με ένα κουμπί και ηλεκτρονικά. Έτσι θέλουν οι κυβερνήσεις τα σωματεία, φακελωμένα, φιμωμένα και αφοπλισμένα.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ!

Εμείς τους λέμε ότι δεν θα καταφέρουν να σπάσουν τις ζωντανές διαδικασίες. Η συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία τους, η ενεργή συμμετοχή στις αποφάσεις, η ζωντανή διαμόρφωση των μορφών πάλης που θα αναπτυχθούν, είναι υπόθεση του ίδιου του εργαζόμενου.

Μαζικά και με συλλογικούς όρους διεκδικούμε όλα αυτά που μας αξίζουν για να καλύπτουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Διεκδικούμε:

 • Επαναφορά κλαδικών συμβάσεων εργασίας – καμία αμοιβή κάτω από 751€
 • Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος, όλοι οι εργαζόμενοι σε αποθήκες στα βαρέα και ανθυγιεινά
 • Τήρηση του ωραρίου μας, σε περίπτωση υπερωριών να είναι δηλωμένες στην επιθεώρηση εργασίας και να αμείβονται με τα προβλεπόμενα, χωρίς ρύθμιση των αδειών σύμφωνα με τις ανάγκες των εργοδοτών.
 • Αποπληρωμή του συνόλου των υπερωριών μέσα από τη μισθοδοσία και όχι με διατακτικές «Tickets».
 • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και υγείας
 • Επίδομα οικονομικής ενίσχυσης για όλους τους εποχιακούς εργαζόμενους
 • 8ωρο-5θήμερο-40ωρο μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
 • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΒΙΒΛΙΟ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας & του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

Επικοινωνία με την ΕΑ εργαζομένων στο Βιβλίο: 
Τηλ: 6948330003 epitropivivlio@gmail.com