1 Δεκεμβρίου 2023

Δελτίο Τύπου για την εφαρμογή του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ στα Άττικα

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η εργοδοσία ATTIKA σέρνει πρώτη το χορό στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που της έχει προσφέρει η κυβέρνηση με τις ΠΝΠ.  Στις 11 Ιουνίου ανακοίνωσε στους εργαζόμενους της που δουλεύουν με πλήρη απασχόληση, ότι από Δευτέρα  15 Ιουνίου και μέχρι τέλος του μήνα, ‘δοκιμαστικά’ , θα ενταχθούν στο καθεστώς εκ  περιτροπής εργασίας (ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ).

Το πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ μπορεί να εφαρμοστεί  από τους εργοδότες έως το τέλος Οκτώβρη και προσφέρεται ως τονωτική ένεση για την κερδοφορία τους, αποτελεί άλλο ένα κομμάτι στο παζλ του τσακίσματος των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων .Για εμάς τους εργαζόμενους στην πράξη σημαίνει μείωση των ωρών εργασίας και ταυτόχρονη μείωση του μισθού κατά 20%.

Έχουμε πείρα και γνώση συνάδελφοι. Είναι κοροϊδία να εμφανίζονται ως πληγέντες επιχειρήσεις τα μεγαθήρια του εμπορίου όπως τα πολυκαταστήματα ATTIKA, τα οποία έχουν μπουκώσει στα κέρδη πριν και μετά το lockdown. Την κερδοφορία τους αυτή την γνωρίζουμε από πρώτο χέρι οι εργαζόμενοι  γιατί πατάει πάνω στην δική μας δουλειά και εκμετάλλευση. Χρόνια τώρα μας έχουν γονατίσει με τα ευέλικτα ωράρια , την εντατικοποίηση στη δουλειά, την πίεση να είμαστε πιο παραγωγικοί. Ειδικά τώρα με λιγότερο προσωπικό θα επιδιώξουν περισσότερα κέρδη,  ας μην ξεχνάμε ότι μπροστά μας έχουμε την εκπτωτική περίοδο.

Γνωρίζουμε ότι τίποτα το οποίο αποσκοπεί στην κερδοφορία των εργοδοτών δεν είναι προσωρινό. Οι μειώσεις μισθών, οι απολύσεις έρχονται για να μείνουν ως μόνιμα εργαλεία στους μεγαλοεργοδότες το επόμενο διάστημα. Είναι κοροϊδία ότι με το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας θα διασφαλιστούν θέσεις εργασίας.

Να αποβάλουμε το φόβο και την ανασφάλεια που μας δημιουργούν. Συνάδελφοι τώρα είναι η ώρα, να τους πούμε ‘ως εδώ’,   με τις ζωές μας , τα δικαιώματα μας στην εργασία δεν θα παίζει κανείς. Οργανωμένα και με ψηλά το κεφάλι να απαιτήσουμε όλο το προσωπικό  των πολυκαταστημάτων ATTIKA και των εταιριών που δουλεύουν μέσα  σε αυτό , να μην έχει μειώσεις μισθών, να εξασφαλιστεί το εισόδημά μας, να μην γίνει καμία απόλυση. Να μπει τέρμα στην ευελιξία στην εργασία με βάση την κερδοφορία τους.

Έχουμε τη δύναμη να τους εμποδίσουμε οργανωμένα και συλλογικά. Κανένας μας να μην νιώσει μόνος. Συμμετέχουμε όλοι στην Γ.Σ  του κλαδικού μας σωματείου, του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, την Κυριακή 14 Ιουνίου, 10.30 (ΑΓ. ΦΙΛΟΘΕΗΣ 5Β- ΠΛ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ) ώστε να οργανώσουμε τη συνέχεια του αγώνα και της δράσης μας μέσα στα εμπορικά καταστήματα . Καλούμε τώρα το επιχειρησιακό σωματείο στα ATTIKA να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν να καλέσει γενική συνέλευση όλων των εργαζομένων ώστε άμεσα να δώσουμε απάντηση στην εργοδοσία.