21 Φεβρουαρίου 2024

Το σχέδιο εντατικοποίησης και καταπάτησης των προσωπικών δεδομένων στη “Συμμετρία” δεν θα περάσει!

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,

Πρόσφατα η διοίκηση της εταιρίας Διακίνησης-Εμπορίας και εκδόσεων βιβλίων «Συμμετρία Α.Ε» ανακοίνωσε την εγκατάσταση στα οχήματα του στόλου της, συστήματος γεωεντοπισμού (GPS) σε πραγματικό χρόνο.

Οι λόγοι που αναφέρονται στο συμφωνητικό που καλούνται οι συνάδελφοι να υπογράψουν, για τη μείωση του λειτουργικού κόστους, τα λένε όλα! Η εργοδοσία,αξιοποιώντας τα στοιχεία που θα προκύπτουν, στοχεύει να αυξήσει την ένταση της εργασίας των εργαζομένων με σκοπό την μεγαλύτερη «αποτελεσματικότητα». Σε περίπτωση που κρίνει ότι τα αποτελέσματα δεν είναι «ικανοποιητικά», θα χρεώνει στους εργαζόμενους ολιγωρία, τεμπελιά, χάσιμο χρόνου, ανευθυνότητα κ.α, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει έως και στην απόλυση. Με αυτό τον τρόπο θα ασκείται ανυπόφορη ψυχολογική πίεση στους εργαζομένους, μετατρέποντας ακόμα περισσότερο την εργασιακή τους ζωή σε έναν εφιάλτη δίχως τέλος.

Το «τυράκι» στην ένταση της εργασίας μέσω του GPS είναι οι υποσχέσεις για αυξήσεις-ψίχουλα ή «μπόνους αποτελεσματικότητας», εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι παίρνουν μισθούς πείνας. Αυτό που κρύβει είναι ότι με λιγότερο προσωπικό θα βγάζει παραπάνω δουλειά, δηλαδή ότι θα αυξήσει την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Η εγκατάσταση των GPS φαίνεται ως «κερασάκι στην τούρτα», αφού είναι γνωστές οι συνθήκες που επικρατούν ήδη για τους εργαζόμενους στη Συμμετρία, με ατελείωτες απλήρωτες υπερωρίες, 9ωρα, 6ημερη εργασία αντί 5θήμερης, υπερεντατικοποίηση, ιδιαίτερα τη Σχολική Περίοδο που κοντοζυγώνει και εκεί καταστρατηγούνται τα πάντα και «αποζημιώνονται» με κούτες Depon για να ανταπεξέλθουν.

Το σχέδιο της εργοδοσίας της Συμμετρία δεν είναι πρωτοφανές! Η εργοδοσία σε πολλούς κλάδους τα τελευταία χρόνια επιχειρεί να αξιοποιήσει τη λειτουργία συστημάτων γεωγραφικού εντοπισμού για την παρακολούθηση και εποπτεία των συναδέλφων. Τέτοιοι δέκτες GPS μπορεί να είναι ενσωματωμένοι σε οχήματα ή και ψηφιακές συσκευές (tablets – κινητά) που χρησιμοποιούν καθημερινά οι συνάδελφοι στα πλαίσια της εργασίας τους. Η παραπάνω πρακτική εκτός από ανήθικη, παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων, την ιδιωτικότητά τους εν ώρα εργασίας, καταστρατηγούνται θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες ενώ αποτελεί και εργαλείο εντατικοποίησης της εργασίας.

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας κατ’ αυτό τον τρόπο έρχεται να προστεθεί στο  οπλοστάσιο των αντεργατικών νόμων με το οποίο τους έχουν εξοπλίσει η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις προκειμένου να απολύουν, να τσακίζουν τους μισθούς και τα μεροκάματα, να έχουν τους εργαζόμενους σε καθεστώς απληρωσιάς και μόνιμης ανασφάλειας. Η εργοδοσία προσπαθεί να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα εντατικοποίησης, καθώς βιώνουμε ήδη τις ημέρες μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης και έτσι «οχυρώνεται» για να προστατευθεί από τις συνέπειες.

Εμείς οι εργαζόμενοι όμως Πληρώσαμε πολλά – Δε θα πληρώσουμε ξανά!

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Βιβλίου καλούν τους εργαζόμενους να απαιτήσουν:

  • Να παρθεί τώρα πίσω απ΄ την εργοδοσία το συμφωνητικό συναίνεσης εγκατάστασης των GPS στα οχήματα.
  • Να σταματήσει τώρα η τρομοκράτηση των εργαζομένων με εκδικητικές απολύσεις ή προειδοποιήσεις, σε οποιαδήποτε δίκαιη αντίδρασή τους!
  • Να δοθούν αυξήσεις στους εργαζόμενους με τήρηση των ωραρίων, 8ωρο-5ήμερο-40ωρο.

Ο ΣΕΑ ήδη προβεί σε ενέργειες ώστε να συναντηθεί με τη διοίκηση και θα συνεχίσει με κάθε μέσο και τρόπο, ώστε να μην προχωρήσει η επιδίωξη της εργοδοσίας και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας!

Καλούμε τους εργαζόμενους στην Συμμετρία να οργανωθούν στο Σωματείο τους, για να επιβάλλουμε το δίκιο μας. Οργανωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αντίστοιχα φαινόμενα και να μας βρει ακόμα πιο δυνατούς μπροστά στα εργοδοτικά όργια της σχολικής περιόδου.

Επικοινωνία με την ΕΑ εργαζομένων στο Βιβλίο: 
Τηλ: 6948330003 epitropivivlio@gmail.com

Κατεβάστε την ανακοίνωση: