20 Φεβρουαρίου 2024

Ανακοίνωση για το άνοιγμα των καταστημάτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας όλες τις Κυριακές του χρόνου

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση της Περιφέρειας Αττικής που επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας όλες τις Κυριακές του χρόνου. Η απόφαση  αυτή έρχεται να προστεθεί σε προγενέστερες αποφάσεις και νόμους που πέρασαν όλες οι κυβερνήσεις και έχουν στόχο να ξηλώσουν μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των εργαζομένων, την αργία της Κυριακής.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε ενώ βρισκόμαστε στη φάση της έξαρσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Σ’αυτήν την κρίσιμη για τις ζωές και την υγεία μας περίοδο, αντί να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας των συναδέλφων  και των καταναλωτών στο πιο πολυσύχναστο σημείο της πόλης, όπως είναι το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, οι μεγαλέμποροι σπεύδουν να επιδοθούν στο ανελέητο κυνήγι του κέρδους από τον τουρισμό, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να ανοίγουν όλες τις ημέρες τα καταστήματα, δίνοντας ένα ακόμα πλήγμα στα ήδη σμπαραλιασμένα δικαιώματα μας!

Κάθε μέρα που περνάει μεγαλώνει η ανησυχία μας καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού πληθαίνουν συνεχώς. Η εργοδοσία παίζει στα ζάρια την υγεία μας, φτάνοντας στο σημείο να αποκρύπτει κρούσματα. Η διεύθυνση του Attica, εδώ και δέκα ημέρες γνώριζε και απέκρυψε επιβεβαιωμένο κρούσμα συναδέλφου! Ούτε ενημέρωσε, ούτε πήρε τα αναγκαία για την υγεία μας μέτρα! Απαιτούμε εδώ και τώρα να γίνουν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους συναδέλφους. Δεν θα παίξουμε κορώνα γράμματα τις ζωές τις δικές μας και των οικογενειών μας, ειδικά που πολλοί ανήκουμε ή έχουμε στο περιβάλλον μας άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Η εργοδοσία μαζί με την κυβέρνηση συγκαλύπτουν  την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως στο δημόσιο σύστημα υγείας.  Με την καραμέλα της ατομικής ευθύνης αποποιούνται την δική τους μεγάλη ευθύνη για την έξαρση των κρουσμάτων, εφόσον μετέτρεψαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε κουρελόχαρτα για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι εκρηκτικά. Εργαζόμαστε σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, σε εξαντλητικούς ρυθμούς με ακανόνιστα ωράρια, ενώ η εργοδοσία έχει επιδοθεί σε μπαράζ επιπλήξεων με την απειλή της απόλυσης. Οι καθυστερήσεις στην αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι μεγάλες και παλεύουμε να τα βγάλουμε πέρα με το ελάχιστο εισόδημα μας. Αν οι εργοδότες και η κυβέρνηση πιστεύουν ότι βρήκαν χρυσή ευκαιρία να φορτώσουν για άλλη μια φορά τα βάρη της κρίσης στις πλάτες μας και να ξεμπερδέψουν με τα εργασιακά μας δικαιώματα είναι βαθιά γελασμένοι. Αρκετά πληρώσαμε.

Δεν πάει άλλο! Παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας!

Οργανωμένα, συλλογικά με τους συναδέλφους μας, μέσα από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, παλεύουμε για:

·        Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Η Κυριακή ανήκει σε εμάς, τους εργαζόμενους και τις οικογένειές μας!

·        Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορωνοϊό δωρεάν σε όλους τους συναδέλφους με επιβάρυνση της εργοδοσίας. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς. Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ενίσχυση με προσωπικό των ΜΜΜ για να αυξηθούν τα δρομολόγια και να μειωθεί ο συγχρωτισμός.

·        Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Καμία απόλυση, καμία περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων. Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης.

Δώσε δύναμη στη δύναμη σου! Γίνε τώρα μέλος του Συλλόγου! Συμπλήρωσε την αίτηση εγγραφής.

Κατεβάστε την ανακοίνωση: