7 Δεκεμβρίου 2023

Υπόμνημα του Σωματείου προς κυβέρνηση, υπουργείο εργασίας και άλλους αρμόδιους φορείς

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας κατέθεσε σήμερα 01/09/20 υπόμνημα προς την κυβέρνηση, το υπουργείο εργασίας και άλλους αρμόδιους φορείς, σχετικά με την εμφάνιση κρουσμάτων σε μεγάλους εργασιακούς χώρους και την εφαρμογή των μέτρων κατά το δοκούν από την εργοδοσία.

Παραθέτουμε το υπόμνημα:

Προς:
Κυβέρνηση
Υπουργείο Εργασίας
Πολιτική Προστασία
ΕΟΔΥ
ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ  (ΚΕΠΕΚ)
Συναρμόδια Υπουργεία & φορείς

Στον κλάδο του εμπορίου καθημερινά παρουσιάζονται  κρούσματα σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, με την εργοδοσία επικαλούμενη επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ να εφαρμόζει μέτρα κατά το δοκούν.

Σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει καμία ενημέρωση σε εργαζόμενους και καταναλωτές, παρά μόνο  μετά από παρέμβαση του σωματείου.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, τα εμπορικά κέντρα, τα πολυκαταστήματα, τα μικρά καταστήματα  και τα σουπερ μάρκετ είναι χώροι υψηλού υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα να γίνονται λάστιχο. Είναι εγκληματικό να αντιμετωπίζεται ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία με αυτό τον τρόπο.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:

·ΑΤΤΙΚΑ (Πανεπιστημίου) : Απέκρυψε την παρουσία κρούσματος για 10 ημέρες χωρίς να προβεί σε καμία ενημέρωση εργαζομένων και καταναλωτών  και τη λήψη των απαιτούμενων υγειονομικών μέτρων.

· MY MARKET (Μεταξουργείου): Αρχικά ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την ύπαρξη κρούσματος, τους έστειλε να κάνουν το τεστ,  όσων τα τεστ βγουν αρνητικά επιστρέφουν κανονικά στην εργασία τους. Το κατάστημα έκλεισε για 2 ώρες και μετά λειτούργησε κανονικά με υπαλλήλους από άλλα καταστήματα. Αντίστοιχη τακτική ακολούθησε και το LIDL (Περιστέρι).

· JUMBO (Βριλησσίων, Αλίμου, Φαλήρου) :Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για την ύπαρξη κρούσματος ανά 2αδες – 3αδες για “να μην γίνει σούσουρο” όπως τους τόνισε η εργοδοσία και το μοναδικό μέτρο ήταν να μπει σε καραντίνα 14 ημερών το κρούσμα!

· McArthur Glen (Σπάτα): Υπάρχει κρούσμα σε συγκεκριμένο κατάστημα, δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες συναδέλφων και του σωματείου.

Το σωματείο έχει παρέμβει τόσο στον ΕΟΔΥ, την Πολιτική Προστασία, το ΚΕΠΕΚ, όσο και στην εργοδοσία ώστε να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα για την προστασία εργαζομένων και καταναλωτών.

Απαιτούμε την  άμεση παρέμβασή σας ώστε κανενός εργαζόμενου, καταναλωτή  και  κατ’ επέκταση η δημόσια υγεία να μην τίθεται σε κίνδυνο σε συνθήκες Πανδημίας. Δεν μπορεί ως μοναδικό μέτρο προστασίας να παρουσιάζεται η μάσκα, το αντισηπτικό και η καθαριότητα που και αυτά παρέχονται με το σταγονόμετρο.

Να γίνουν ΤΩΡΑ δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης  σε όλους τους εμποροϋπάλληλους.

Να γίνεται τακτική απολύμανση όλων των χώρων των εμπορικών καταστημάτων, των αποθηκών και των γραφείων.

Να εξασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων.