6 Δεκεμβρίου 2023

Ανακοίνωση για 2ο κρούσμα στα Attica

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Την Δευτέρα 05/10/20 μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας , πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στη διεύθυνση του πολυκαταστήματος Attica στην οδό Πανεπιστημίου 9. Η παρέμβαση έγινε μετά από καταγγελίες συναδέλφων για ύπαρξη επιβεβαιωμένου κρούσματος στο πολυκατάστημα και το γεγονός ότι τα μόνα μέτρα που πήρε η εργοδοσία είναι απλά να τεθεί ο εργαζόμενος σε καραντίνα μαζί με τους δύο συναδέλφους που βρισκόντουσαν στο ίδιο πόστο και να κάνουν απολύμανση μόνο στον όροφο όπου διαπιστώθηκε το κρούσμα.

Εκπρόσωποι του κλαδικού σωματείου από την πρώτη στιγμή επικοινώνησαν με την διεύθυνση και πραγματοποίησαν παρέμβαση απαιτώντας  να ενημερωθούν και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση της υγείας όλων των συναδέλφων. Η διεύθυνση του καταστήματος  μας επιβεβαίωσε ότι όντως υπάρχει κρούσμα και μας τόνισε ότι πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού εργασίας και του ΕΟΔΥ! Συγκεκριμένα αυτά ήταν να τεθούν απλά οι τρεις συνάδελφοι σε καραντίνα και να γίνει απολύμανση μόνο στον όροφο όπου εργάζεται ο συνάδελφος καθώς και στις τουαλέτες και στο χώρο προσωπικού.

 Για ακόμα μία φορά μεταφέραμε την έντονη ανησυχία των συναδέλφων και του κλαδικού σωματείου πως αυτά τα μέτρα δεν είναι επαρκή για έναν χώρο εργασία σαν αυτόν. Απαιτήσαμε να γίνουν άμεσα τεστ σε όλους τους συναδέλφους, σε όλο το κατάστημα όπως επίσης να γίνει απολύμανση σε όλους τους χώρους του καταστήματος. Η απάντηση της διεύθυνσης ήταν πως θα μεταφερθεί το αίτημά μας στην εργοδοσία και θα εξεταστούν τα αιτήματά μας!

Αποκαλυπτική ήταν η στάση που κράτησε ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου, ο οποίος μετά από απεύθυνση μας για να παρέμβουμε από κοινού στην εργοδοσία αρνήθηκε. Την ίδια στάση κρατά και η πλειοψηφία της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου όπου όλο αυτό το διάστημα δεν έχει βγάλει κιχ για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μέσα στο πολυκατάστημα τόσο με τα κρούσματα όσο και με την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί ότι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης μας σε συναδέλφους, τυχαία συναντηθήκαμε με τον εργοδότη του καταστήματος, τον κύριο Λαμπρόπουλο. Ο οποίος μετά την επιθετική και προκλητική στάση απέναντι μας έφτασε στο σημείο να μας πει “και τι θέλετε να κλείσουμε το κατάστημα για έξι μήνες”, με την επίμονη στάση μας θέσαμε τα αιτήματά μας  για:

  • Επαναλαμβανόμενα  τεστ σε όλους τους συναδέλφους με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Συχνές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους του καταστήματος
  • Σταθερή καθημερινή παρουσία γιατρού εργασίας στο χώρο
  • Να  παρθούν  όλα  τα  απαραίτητα  μέτρα  για την  υγεία  και  την  ασφάλεια  των συναδέλφων ( Μέσα Ατομικής Προστασίας, εξαερισμός, κατάλληλοι χώροι διαλλείματος)

Τονίσαμε πως τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα δεν επαρκούν ακόμα και αν αυτά έρχονται σε συνεννόηση με το γιατρό εργασίας και τον ίδιο το ΕΟΔΥ! Αποδεικνύεται από την αύξηση κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά στους χώρους εργασίας,! Η απάντηση που μας δόθηκε ήταν πως θα εξετάσει τα αιτήματά μας!

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,

Δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα πίσω για μέτρα προστασίας της υγείας μας! Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω από τις ανάγκες μας για αξιοπρεπή δουλειά και μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες μας, για ζωή με αξιοπρέπεια! Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω από την διεκδίκηση των ελευθεριών μας!

Λύση στα προβλήματα μας είναι ο συλλογικός αγώνας, η οργάνωση μας στο κλαδικό σωματείο, η συσπείρωσή και η ενότητα μας για να ορθώσουμε ανάστημά  κόντρα στην ζωή-κόλαση που μας ωθούν οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους.

Συνάδελφοι-συναδέλφισσες, ο κάθε ένας μας πρέπει να αναλογιστεί την προσωπική του ευθύνη για να συμμετάσχει σε αυτόν τον αγώνα. Είναι η μόνη μας επιλογή η οποία θα δίνει απάντηση σε όσους μας κουνάνε το δάχτυλο και μας προτρέπουν στην ατομική ευθύνη, το φόβο και την απομόνωση. Είναι η μόνη λύση για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στα πολυκαταστήματα ATTICA να απευθυνθούν στο κλαδικό τους σωματείο, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, να προχωρήσουμε άμεσα στη συγκρότηση επιτροπής υγείας και από κοινού να απαιτήσουμε να παρθούν επιπλέον μέτρα για την προστασία της υγείας.

Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα.

Κατεβάστε την ανακοίνωση: