7 Δεκεμβρίου 2023

Την Κυριακή 18/10/2020 στα γραφεία του σωματείου μας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργαζομένων στα s/m ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, στην οποία πήραν μέρος συνάδελφοι από πολλές περιοχές της Αθήνας. Μεταφέρθηκε πείρα από δεκάδες καταστήματα τόσο για τις συνθήκες εργασίας όσο και για τους χειρισμούς της εργοδοσίας μέσα στις συνθήκες πανδημίας.

Αναδείχθηκε η ανάγκη δημιουργίας επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας από τους ίδιους τους εργαζόμενους μέσα στα καταστήματα, παρακάμπτοντας τους αχυράνθρωπους της εργοδοσίας του επιχειρησιακού σωματείου καθώς και η ανάγκη κάλυψης του κενού από την ανυπαρξία Ιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας σε κάθε κατάστημα  με τα όποια προβλήματα αυτό δημιουργεί μέσα σε συνθήκες πανδημίας.

Οι συνάδελφοι που συμμετείχαν στην σύσκεψη αποφάσισαν από κοινού την συνέχεια ανάδειξης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στους χώρους εργασίας και την υποβολή των αιτημάτων τους στην εργοδοσία τόσο σε επίπεδο καταστήματος όσο και στην κεντρική διοίκηση της εταιρείας.

Συζητήθηκαν και τέθηκαν οι βάσεις για δημιουργία επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας τόσο σε επίπεδο καταστήματος  όσο και σε τοπικό επίπεδο προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των δεκάδων μικρομάγαζων που υπάρχουν διάσπαρτα σε κάθε συνοικία. Εγκρίθηκε σχέδιο δράσης – ενημέρωσης του συνόλου των εργαζομένων στην επιχείρηση, παρεμβάσεων  στις διευθύνσεις των καταστημάτων και την κεντρική διοίκηση θέτοντας τα αιτήματα για την προστασία της υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Απαιτούμε άμεσα:

  •  8ωρο – 5νθημερο για όλους τους εργαζόμενους
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις αορίστου χρόνου και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Καμία απόλυση συναδέλφου.
  • Προληπτικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους
  • Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών.
  • Ατομικά Μέσα Προστασίας σε κάθε εργαζόμενο και όχι λίγα για κοινόχρηστη χρήση.
  • Καμία επιβάρυνση ωραρίου σε περίπτωση απουσίας εργαζομένου λόγω covid-19
  • Άδεια πλήρους μισθολογικής και ασφαλιστικής κάλυψης σε όσους συναδέλφους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.  
  • Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων όταν παρουσιάζεται κρούσμα.
  • Τα αποτελέσματα των τεστ  covid-19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους  εργαζόμενους.