1 Δεκεμβρίου 2023

Γενική Συνέλευση 8 Νοέμβρη|Καμια θυσία για την εργοδοσία – καμία ανοχή στην ευέλικτη εργασία – Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και οι οικογένειες μας ζούμε καθημερινά στα όρια της τρέλας. Τα ακατάστατα ωράρια που αλλάζουν ανά μέρα και εβδομάδα, η δουλειά τις Κυριακές, οι συνεχείς μεταθέσεις μας σε καταστήματα ανά την Αττική, μας έχουν γονατίσει. Οι περισσότεροι από εμάς  έχουμε δεχτεί πλήγμα στο εισόδημά μας μέσα από  την εκ περιτροπής εργασία, την απληρωσιά, τις αλλαγές των συμβάσεων μας με δυσμενέστερους όρους. Δουλεύουμε κάτω από μεγάλη πίεση από την εργοδοσία, λιγότερα άτομα για περισσότερα πόστα, ενώ συνεχώς βρίσκουν έδαφος οι επιπλήξεις, οι απολύσεις, ο εξαναγκασμός για παραίτηση.

Αυτήν την περίοδο το δεύτερο κύμα της πανδημίας καλπάζει. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξάνουν συνεχώς μέσα στα εμπορικά καταστήματα, με την εργοδοσία και την κυβέρνηση  να τηρούν δικά τους πρωτόκολλα, προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία.  Στα μέσα μαζικής μεταφοράς με τα οποία πάμε στην εργασία μας και σπαταλάμε ατελείωτο χρόνο καθημερινά υπάρχει απίστευτος συγχρωτισμός και ο κίνδυνος αναμετάδοσης ελλοχεύει συνεχώς.

Την ίδια στιγμή που όλα είναι στο κόκκινο στις ζωές των εργαζομένων, η  κυβέρνηση μπαίνει εγγυητής για τις επιθυμίες των επιχειρηματικών ομίλων. Αφενός δεσμεύεται  να λειτουργήσουν όλα “ομαλά” στο εμπόριο μπροστά στην εκπτωτική περίοδο η οποία ξεκινάει επίσημα την  Κυριακή 1 Νοέμβρη  και κορυφώνεται με την Βlack Friday στα τέλη του μήνα. Αφετέρου φέρνει στη Βουλή  νέο νόμο έκτρωμα  για τον εργάσιμο χρόνο και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Με τις εντολές του ΣΕΒ συνεχίζει το έργο που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Νομοθετεί δηλαδή πλέον αυτό που χρόνια πραγματοποιεί η μεγάλη εργοδοσία στο Εμπόριο να δουλεύουμε απλήρωτα όσες ώρες παραπάνω θέλει ο εργοδότης και να παίρνουμε ρεπό όποτε επίσης επιθυμεί ο εργοδότης.

Ας μας πουν όλοι αυτοί που κουνάνε το δάχτυλό στους εργαζόμενους και  μιλάνε για ατομική ευθύνη, οι εμποροϋπάλληλοι είναι προστατευμένοι όταν βρίσκονται 10 και 11 ώρες συνεχόμενα σε ένα χώρο δουλειάς με τεράστια επισκεψιμότητα, επί 6 και 7 μέρες την εβδομάδα και σπαταλούν το ελάχιστο 1 ώρα συνεχών εναλλαγών με τα ΜΜΜ για να φθάσουν στην εργασία τους όπως συμβαίνει στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα και σε άλλα μεγάλα πολυκαταστήματα και εταιρείες; Πως προστατεύονται οι εμποροϋπάλληλοι που δουλεύουν με σπαστά ωράρια όταν είναι στους δρόμους και στα ΜΜΜ καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας;

Δεν θα επιτρέψουμε το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας!
Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε τις ζωές μας για τα κέρδη των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων στο εμπόριο!

Οι δυσκολίες που βάζουν στη ζωή μας η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις της δεν έχουν τέλος.  Είναι προκλητικά ορατό σε εμάς τους εργαζόμενους,  πως οι νόμοι που θεσμοθετούνται υπερασπίζονται στο ακέραιο τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματιών, γεμίζοντας με ανασφάλεια και αδιέξοδα τη ζωή μας.

Δεν υπάρχει εργαζόμενος σήμερα που να μην νιώθει αγανάκτηση, που να μην προβληματίζεται για το μέλλον το δικό του και της οικογένειάς του, για το τι πρέπει να κάνει. Η λύση στα προβλήματά μας δεν μπορεί να είναι ατομική υπόθεση για τον καθένα μας ξεχωριστά.  Δεν μπορεί να υπάρξει λύση αν δεν σκεφτούμε, δεν συζητήσουμε και δεν δράσουμε συλλογικά στον χώρο που δουλεύουμε, αν δεν οργανωθούμε στο κλαδικό μας σωματείο προκειμένου να υπερασπιστούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας για εργασία με δικαιώματα μαζί και με άλλους συναδέλφους από όλες τις επιχειρήσεις στον κλάδο του εμπορίου. Με την οργάνωσή μας στο κλαδικό μας σωματείο  δυναμώνουμε την απαίτηση  μας για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Για όλα αυτά προετοιμαζόμαστε να δώσουμε δυναμική απάντηση με ΑΠΕΡΓΙΑ.

Χωρίς φόβο! Παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας!

Μπορούμε περισσότεροι να κάνουμε το βήμα. Να γίνουμε μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, για ένα σύλλογο πιο δυνατό, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει καλύτερα σε όλο και περισσότερα καταστήματα.

Συμπληρώνουμε την αίτηση εγγραφής και διεκδικούμε:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Κατάργηση κάθε μορφή ευέλικτης εργασίας.
  • Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Καμία απώλεια εισοδήματος. Καμία απόλυση. Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης .
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορωνοϊό δωρεάν  σε όλους τους συναδέλφους. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς.
  • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Τώρα χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των δομών υγείας.
  • Πολλαπλασιασμός των δρομολογίων στα ΜΜΜ, για να μειωθεί και η πληρότητα ανά δρομολόγιο.

Κατεβάστε την ανακοίνωση: