20 Φεβρουαρίου 2024

Επιστολή προς όλους τους αρμόδιους φορείς σχετικά με την όλο και αυξανόμενη διασπορά του ιού στους εργασιακούς χώρους

Επιστολή απέστειλε το σωματείο προς όλους τους αρμόδιους φορείς σχετικά με την όλο και αυξανόμενη διασπορά στους εργασιακούς χώρους. Οι καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά  στο σωματείο μας  επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο ότι τα  supermarkets έχουν μετατραπεί σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού!

Παραθέτουμε την επιστολή:

Προς:
Υπουργείο Εργασίας – Σταδίου 29 – Αθήνα
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – Λ. Παν. Κανελλόπουλου 4 – Αθήνα
Υπουργείο Υγείας  – Αριστοτέλους  17 – Αθήνα
ΕΟΔΥ – Αγράφων 3-5 Μαρούσι
ΚΕΠΕΚ –  Αγησιλάου 10  
ΜΜΕ

Καθημερινά το σωματείο μας γίνεται αποδέκτης δεκάδων καταγγελιών από συναδέλφους για τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων μέσα στα supermarkets και τον τρόπο που η εργοδοσία τα αντιμετωπίζει.Τα ένα – δυο κρούσματα ανά κατάστημα τώρα έχουν πολλαπλασιαστεί. Σε καταστήματα που τις προηγούμενες εβδομάδες εντοπίζονταν μεμονωμένα  κρούσματα τώρα έχουμε συρροή κρουσμάτων.  

Οι καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά  στο σωματείο μας  επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο ότι τα  supermarkets έχουν μετατραπεί σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού και οι εργαζόμενοι σε αυτά είναι εκτεθειμένοι χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας για την υγεία τη δική τους, των οικογενειών τους άλλα και των καταναλωτών.

Αυτό δεν είναι τυχαίο. Οχτώ μήνες τώρα μάταια προσπαθούμε να μάθουμε τι ακριβώς προβλέπεται σύμφωνα με τους επιστήμονες και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς  για  χώρους όπως είναι τα καταστήματα και οι αποθήκες των supermarkets, χώροι υψηλού υγειονομικού ενδιαφέροντος που απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι και εξυπηρετούνται χιλιάδες καταναλωτές καθημερινά.

Σίγουρα δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι το μοναδικό μέτρο προστασίας για τους εργαζόμενους των supermarkets είναι η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία που συστήνεται από την εργοδοσία μέχρι και από στελέχη υπουργείων και αρμόδιων ελεγκτικών φορέων. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό που επανειλημμένα έχουμε λάβει ως απάντηση  ότι δηλαδή  “δεν έχουμε σαφείς οδηγίες”, ότι “δεν θεωρούνται στενές επαφές οι συνάδελφοι που εργάζονται δίπλα – δίπλα, στο ίδιο πόστο γιατί φοράνε μάσκα” και άλλα τέτοια παρόμοια.

Η εργοδοσία εφαρμόζει τα δικά της υγειονομικά πρωτόκολλα.  “Ενεργούμε σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ” είναι η απάντηση που λαμβάνουμε σωματεία και εργαζόμενοι όταν ρωτάμε τι μέτρα πήραν, πόσα κρούσματα έχουμε, ποιος έκανε την ιχνηλάτηση.  Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι  δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τον αριθμό των συναδέλφων μας που διαπιστώνονται θετικοί στον ιό, την ιχνηλάτηση την κάνει η εργοδοσία και κρίνει ποιοι και πόσοι συνάδελφοι θα βγουν σε προληπτική καραντίνα,  οι απολυμάνσεις  πραγματοποιούνται  πάντα “νύχτα”. Η αναπλήρωση των συναδέλφων που βρίσκονται σε καραντίνα γίνεται με μετακινήσεις άλλων  από κατάστημα σε κατάστημα και από πόστο σε πόστο.

Πολλοί συνάδελφοι  που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες συνεχίζουν να δουλεύουν μέσα σε αυτές τις υγειονομικές βόμβες. Σε περίπτωση κρουσμάτων και μέχρι να βγουν τα τεστ συνεχίζουν να πηγαίνουν στην εργασία τους και να μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς με σοβαρό κίνδυνο την ακόμα μεγαλύτερη διασπορά του ιού.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των τελευταίων μόνο ημερών είναι:

 • ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Αλίμου 11 κρούσματα, Μαρούσι – Anenue 5,  Γαλατσίου 6,  Καισαριανής 3, Ν. Σμύρνη 3
 • ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ στο Μαρούσι 3, Σταμάτα 2, Λαμπρινή 3, Βριλήσσια 1 και σε άλλα καταστήματα με την εργοδοσία να μην διαψεύδει άλλα και μην επιβεβαιώνει την ύπαρξη κρουσμάτων!
 • Σε όλες τις αλυσίδες supermarkets η εργοδοσία έχει δώσει αυστηρές συστάσεις στο διευθυντικό μηχανισμό της να μην βγαίνει τίποτα έξω από το κατάστημα και εκβιαστικά το ίδιο συστήνουν και στους εργαζόμενους σε περίπτωση κρούσματος.


Οι εργαζόμενοι στα supermarkets εκτός από την πανδημία είναι εκτεθειμένοι και στην εργοδοτική αυθαιρεσία που συνεχώς εντείνεται. Δουλειά εξαντλητική με κλειστά ή ανοιχτά ρολά, ακόμα και τις Κυριακές, χωρίς ρεπό, με υπερωριακή απασχόληση κατά κύριο λόγο απλήρωτη, συνεχής αλλαγή βαρδιών και το κάδρο συμπληρώνεται με τις επιπλήξεις και τις αξιολογήσεις.

Πρώτον:
Ζητάμε από όλους τους αρμόδιους φορείς και τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να πάρουν θέση και να προβούν  άμεσα σε ελέγχους τόσο για την εξασφάλιση των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων στα supermarkets όσο και για την εξασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Δεύτερον :
Ζητάμε άμεσα να οριστεί συνάντηση με τους Υπουργούς Εργασίας, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη.

Αιτήματα των σωματείων είναι:

 • Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος. Τα αποτελέσματα των τεστ covid -19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους.
 • Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών.
 • Να δοθεί τώρα άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
 • Άμεση μετακίνηση των εργαζομένων που το επιθυμούν σε κατάστημα πλησίον της  κατοικίας τους για την αποφυγή χρήσης των ΜΜΜ.
 • Να τηρείται αυστηρά ο αριθμός πελατών ανά τ.μ
 • Γιατρός εργασίας σε κάθε κατάστημα.
 • Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Καμία απώλεια εισοδήματος. Καμία απόλυση.
 • Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης.
 • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορωνοϊό δωρεάν σε όλους τους συναδέλφους. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς.
 • Πολλαπλασιασμός των δρομολογίων στα ΜΜΜ, για να μειωθεί και η πληρότητα ανά δρομολόγιο.

Το Δ.Σ.