1 Δεκεμβρίου 2023

Δελτίο Τύπου για την παρέμβαση του Σωματείου μας στα Public Συντάγματος (ΦΩΤΟ)

Εκατοντάδες εμποροϋπάλληλοι όλη αυτή την περίοδο των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας και ενώ το λιανεμπόριο είναι κλειστό εργαζόμαστε για να εξυπηρετήσουμε το online shopping. Εργαζόμαστε κάτω από εξαντλητικούς ρυθμούς, μέσα σε καταστήματα, αποθήκες και γραφεία που τα μετρά προστασίας της υγείας και της ασφάλειά μας πάνε περίπατο μπροστά στο να εξυπηρετηθεί ο τεράστιος όγκος παραγγελιών. Εργαζόμαστε σε ακατάλληλους και ανθυγιεινούς χώρους, πίσω από τα κατεβασμένα ρολά των καταστημάτων, κλειδωμένες ή φρακαρισμένες εξόδους κινδύνου, ανάμεσα σε εκατοντάδες κιβώτια και εμπορεύματα, σκαρφαλωμένοι σε σκάλες, ο ένας δίπλα στον άλλον.

Αυτήν την εικόνα αντίκρυσαν σήμερα εκπρόσωποι του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στο Public Συντάγματος κατά την διάρκεια περιοδείας σε καταστήματα στην Ερμού με αφορμή την γνωστή μαύρη ήμερα – Black Friday για τους εργαζόμενους στο εμπόριο.

Οι εκπρόσωποι του σωματείου ζητήσαμε να ανοίξει η πόρτα, να μιλήσουμε με τους εργαζόμενους που ήταν μέσα και να εξασφαλιστούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Η απάντηση εκπροσώπων της εργοδοσίας ήταν ότι “απαγορεύεται η είσοδος λόγω covid”!!!

Από ότι διαπιστώσαμε για όση ώρα παραμείναμε έξω από την κλειστή πόρτα και μέχρι να έρθει το ΚΕΠΕΚ (Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου) στο οποίο απευθυνθήκαμε για να παρέμβει άμεσα, διαπιστώσαμε ότι μόνο στους εκπροσώπους του σωματείου απαγορευόταν η είσοδος λόγω covid. Για τις ταχυμεταφορικές, τους οδηγούς ταξί και μεμονωμένα άτομα που παραλάμβαναν εμπορεύματα δεν είχαν κανένα πρόβλημα!

Κάτω από την αποφασιστική στάση μας και τον έλεγχο που έγινε από το ΚΕΠΕΚ άνοιξαν οι έξοδοι κίνδυνου και πάρθηκαν κάποια στοιχειώδη μέτρα. Σε επικοινωνία ήρθαμε και με τον πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου των εργαζομένων στο Public ενημερώνοντάς τον για την παρέμβασή μας και καλώντας το Διοικητικό Συμβούλιο του συγκεκριμένου επιχειρησιακού σωματείου σε συντονισμό για τα συγκεκριμένα ζητήματα.    

Διαμηνύουμε σε κυβέρνηση και εργοδοσία ότι δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία, απέναντι στη εργασιακή γαλέρα που έχει την σφραγίδα τόσο της Ν.Δ όσο και όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων. Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να διεκδικούμε μέτρα για την προστασία της υγείας μας, να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας.

Να σταματήσει λοιπόν η κυβέρνηση να μας κουνά το δάχτυλο και να μας επιρρίπτει ευθύνες για την τραγική εξέλιξη που έχει η πανδημία στη χώρα μας θέλοντας να κρύψει τις δικές τις εγκληματικές ευθύνες και ας στρέψει την προσοχή της στους εργασιακούς χώρους που η κάθε εργοδοσία εφαρμόζει τα δικά της υγειονομικά πρωτόκολλα, στα ΜΜΜ που η σαρδελοποίηση συνεχίζεται, εκεί δηλαδή που η ευθύνη είναι όλη δική της και της εργοδοσίας. Ας ακούσει επιτέλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία τους, τους υγειονομικούς και ας πάρει μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος  υγείας.

Καλούμε όλους τους εμποροϋπαλλήλους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας  για κάθε ζήτημα που αντιμετωπίζουν. Σπάμε τον φόβο! Δυναμώνουμε την οργάνωσή μας σε κάθε χώρο δουλειάς, τον συλλογικό μας  αγώνας!