4 Μαρτίου 2024

Δελτίο Τύπου για την παρέμβαση του Σωματείου στα καταστήματα στο κέντρο

Μέλη του  Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις σε καταστήματα του κέντρου της Αθήνας προκειμένου να συζητήσουμε με συναδέλφους και να απαιτήσουμε  από την εργοδοσία την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων  ώστε να υπάρχουν ασφαλείς εργασιακές συνθήκες.

Αυτή την περίοδο που τα καταστήματα για το κοινό  παραμένουν κλειστά  λόγω lockdown, πολλοί εμποροϋπάλληλοι  εργαζόμαστε πίσω από κατεβασμένα ρολά προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες του ηλεκτρονικού εμπορίου.  Είναι γεγονός ότι δουλεύουμε με εξαντλητικούς ρυθμούς και σε συνθήκες που θέτουν την υγεία και την ασφάλεια μας σε κίνδυνο. Κλειδαμπαρωμένοι κυριολεκτικά μέσα στα καταστήματα, με κλειστές τις εξόδους κινδύνου ή φρακαρισμένες από τα εμπορεύματα, με κατεβασμένα ρολά και χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες εξαερισμού. Ταυτόχρονα,  επιπρόσθετους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια μας αποτελούν τα έργα κατασκευής, ανακαίνισης και συντήρησης που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της δικής μας εργασίας σε πολλά καταστήματα.

Η εργοδοσία έχοντας λυμένα τα χέρια της δεν εφαρμόζει ούτε τα στοιχειώδη μέτρα για την προστασία των εργαζομένων ενώ ζητούμενο είναι αν κάποιοι συνάδελφοι αναγκάζονται να δουλεύουν και ανασφάλιστοι.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εργοδοσία των καταστημάτων  Hondos Center στην Ερμού που  πίσω από τα κατεβασμένα ρολά είχε δεκάδες συναδέλφους να εργάζονται. ‘Όταν εκπρόσωποι του σωματείου ζήτησαν να ανέβουν τα ρολά, να ανοίξουν οι έξοδοι κινδύνου και να μιλήσουν με τους συναδέλφους, η απάντηση εκπροσώπου της επιχείρησης ήταν ότι μέσα στο κατάστημα δεν εργάζονται συνάδελφοι  της συγκεκριμένης επιχείρησης άλλα εργολάβου και κάνουν απογραφή! Άρον – άρον μάλιστα η εργοδοσία απομάκρυνε 20 περίπου εργαζόμενους από πλαϊνή πόρτα!!!!

Στα ZACRET δεν είχαν μόνο την έξοδο κινδύνου φρακαρισμένη με σκαμπό και εμπορεύματα αλλά μετά την αποχώρηση του σωματείου κατέβασαν και το εξωτερικό ρολό για να μην έχουν ξανά ενοχλητικές επισκέψεις!

Αναρωτιόμαστε η κυβέρνηση στους αυστηρούς ελέγχους που πραγματοποιεί στους χώρους δουλειάς, όπως η ίδια επικαλείται, αυτά και άλλα τόσα  εργοδοτικά εγκλήματα, δεν τα βλέπει; Για ποιανού την ασφάλεια σήμερα κόπτονται; Ποιος ευθύνεται για τα εργατικά ατυχήματα που καθημερινά συμβαίνουν; Ποιος ευθύνεται για την τεράστια διασπορά και την εκτίναξη των κρουσμάτων μέσα στους χώρους δουλειάς;

Συνεχίζουμε με ακόμα περισσότερες παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα. Η υπεράσπιση της υγείας, της ασφάλειας  και των δικαιωμάτων μας βρίσκεται αποκλειστικά στα δικά μας χέρια, στο δυνάμωμα του συλλογικού μας αγώνα.  Καλούμε όλους τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας  για κάθε ζήτημα που αντιμετωπίζουν. Μαζί να διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια μας. Να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας. Μαζί είμαστε δυνατοί!

Δείτε φωτογραφικό υλικό από την παρέμβαση:

Κατεβάστε την ανακοίνωση: