22 Φεβρουαρίου 2024

Έλα στο σωματείο σου – Μαζί είμαστε δυνατοί | Δε ρισκάρουμε την υγεία και τα δικαιώματά μας για τα κέρδη της εργοδοσίας

Συνάδελφοι στα σούπερ μάρκετ, είμαστε στην ¨πρίζα¨ από πέρσι τέτοια εποχή που ξεκίναγε για εμάς ένας ακόμη Γολγοθάς χριστουγεννιάτικων εορτών που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα  με εντεινόμενους  ρυθμούς και με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια μας.

Από την δική μας εξοντωτική δουλειά οι τζίροι της εργοδοσίας έχουν εκτοξευτεί ενώ τα μέτρα προστασίας  για την υγεία και την ασφάλεια μας αποτελούν κόστος, οι μισθοί μας είναι καθηλωμένοι, η ημιαπασχόληση και η ευέλικτη εργασία εξακολουθούν να αποτελούν τις κύριες μορφές απασχόλησης, Από “ήρωες” του προηγούμενου διαστήματος τώρα μας χρεώνεται και η εγκληματική ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας για την τραγική εξέλιξη της πανδημίας, πετώντας μας το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης .

Η δουλειά από πόστο σε πόστο, ο  επιπλέον όγκος εργασίας των τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών παραγγελιών, της χριστουγεννιάτικης περιόδου  σε συνδυασμό με την πίεση και την τρομοκρατία των επιπλήξεων και των αξιολογήσεων από τη μεριά της εργοδοσίας μας έχει φτάσει στα όρια της σωματικής και ψυχικής αντοχής. Οι λέξεις “καθηκοντολόγιο” και “πόστο” αποτελούν το πιο σύντομο ανέκδοτο μέσα στα καταστήματα.

 Όλοι τρέχουν παντού! Γυναίκες ανεβοκατεβαίνουμε σκάλες και ράφια αποθηκών, μπαινοβγαίνουμε σε θαλάμους καταψύξεων ή με μια λίστα στα χέρια γεμίζουμε δύο και τρία καρότσια ταυτόχρονα με το άγχος να προλάβουμε για να μη δώσουμε “δικαίωμα”. Βρισκόμαστε πολλές φορές περικυκλωμένοι από δεκάδες πελάτες μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα προσπαθώντας να ξεφορτώσουμε ή να γεμίσουμε, που εκτός από τον κίνδυνο της διασποράς υπάρχει και  άμεσος  κίνδυνος ατυχήματος, Τα ωράρια και τα προγράμματα μας έχουν γίνει λάστιχο, τα ρεπό κόβονται, τα κρούσματα μέσα στα καταστήματα, τις αποθήκες, τα γραφεία είναι δεκάδες, δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση για αυτά, μας εκβιάζουν να μην βγει τίποτα έξω από την πόρτα του καταστήματος. Αυτές τις μέρες  στα καταστήματα δεν πέφτει καρφίτσα, δεν τηρείται κανένα από τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα. Το μέτρο 1 άτομο ανά 15 τ.μ,  και οι απολυμάνσεις είναι μόνο στα χαρτιά.  

Και ενώ αυτή είναι η κατάσταση, η εργοδοσία  παίρνει τα εύσημα από τα κυβερνητικά στελέχη για την τήρηση των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς αγνοώντας επιδεικτικά τις  εκατοντάδες καταγγελίες των σωματείων για κρούσματα, για την εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων λάστιχο, για μη τήρηση ακόμα και των πιο στοιχειωδών υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ως εδώ! Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας, δυναμώνουμε το συλλογικό μας αγώνα, το σωματείο μας. Διεκδικούμε μέτρα προστασίας για την  υγεία και την ασφάλεια μας, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να βγουν μπροστά, να καταγγείλουν στο σωματείο μας οποιαδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία και μαζί να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

 • Μαζικά, επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.
 • Κατάλληλος φυσικός εξαερισμός μέσα στους εργασιακούς χώρους.
 • Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών από εξειδικευμένα συνεργεία.
 • Καθαριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των καταστημάτων.
 • Γιατρός εργασίας σε κάθε κατάστημα.
 • Αυστηρή τήρηση του αριθμού πελατών ανά τ.μ.
 • Πολλαπλασιασμό των δρομολογίων στα ΜΜΜ.
 • Άμεση μετακίνηση των εργαζομένων που το επιθυμούν σε καταστήματα πλησίον της κατοικίας τους για την αποφυγή χρήσης των ΜΜΜ.
 • Να δοθεί άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
 • Καταβολή των μισθών και των επιδομάτων ( ασθενείας, ανεργίας, ειδικού σκοπού κ.α) χωρίς καμία καθυστέρηση και γραφειοκρατική διαδικασία.
 • Να  ενισχύσει η κυβέρνηση με προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό το ΣΕΠΕ, το ΚΕΠΕΚ και όλους τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
 • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με εξοπλισμό, ΜΕΘ και πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και πρόνοιας.

Κατεβάστε την ανακοίνωση: