22 Φεβρουαρίου 2024

Είναι γελασμένοι κυβέρνηση και εργοδοσία αν νομίζουν ότι βρήκαν την ευκαιρία να ξεμπερδεύουν με την Κυριακάτικη Αργία, το 8ωρο και κάθε εργασιακό μας δικαίωμα.

Ο κόμπος για πολλούς από εμάς έχει φτάσει στο χτένι! Η δουλειά ακόμα μία Κυριακή σύμφωνα με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα εμπορίου Π. Σταμπουλίδη και την ερχόμενη Κυριακή 31 Ιανουαρίου είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι!

Η Ν.Δ αξιοποιώντας την πανδημία ως ευκαιρία κλείνει όποιες εκκρεμότητες – απαιτήσεις της εργοδοσίας είχαν αφήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το 8ωρο, η Κυριακάτικη Αργία, η κοινωνική ασφάλιση και η  συλλογική δράση βρίσκονται στο στόχαστρο της. Στο όνομα των “έκτακτων αναγκών”, του “εκσυγχρονισμού” και των “αντοχών της οικονομίας” μας επιβάλουν όρους και συνθήκες εργασίας που μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εξόντωση, στη δουλειά ήλιο με ήλιο και χωρίς δικαιώματα.

Χαρακτηριστικές της κατάστασης είναι οι καταγγελίες που φτάνουν στο σωματείο αυτή την περίοδο. 10ωρη και 11ωρη εργασία, εκβιαστικά από την εργοδοσία για να βγει η δουλειά και για να δοθούν κάποια στιγμή τα ρεπό την ίδια στιγμή που συνάδελφοι στις ίδιες επιχειρήσεις βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής. Συνάδελφοι φοιτητές που η εργοδοσία δεν τους δίνει τη φοιτητική άδεια που δικαιούνται, μητέρες που τους αρνούνται την άδεια ειδικού σκοπού. Συνάδελφοι που τελευταία στιγμή καλέστηκαν να εργαστούν Κυριακή χωρίς να είναι δηλωμένοι στο πρόγραμμα και χωρίς να πληρωθούν. Συνάδελφοι στα σουπερμάρκετ που δουλεύουν σερί εδώ και δύο μήνες χωρίς καθόλου ρεπό και τις Κυριακές. Τα σπαστά και τα προγράμματα λάστιχο είναι καθεστώς.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τον καλπασμό της πανδημίας που επί της ουσίας αυτό που είναι πλέον πιο ορατό από ποτέ είναι ότι για τα κέρδη των λίγων η υγεία και η ζωή μας θεωρούνται παράπλευρη απώλεια. Σε μια σειρά χώρους συνάδελφοι νόσησαν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται κουρελόχαρτα. Ακόμα και σήμερα που υποτίθεται ότι έστω και φαινομενικά έχουν παρθεί κάποια μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων οι καταγγελίες για κρούσματα μέσα σε εργασιακούς χώρους διαδέχεται η μία την άλλη.

Στο δικό μας χέρι είναι να ανατρέψουμε τα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το βήμα, να γίνουμε  μέλη του σωματείου μας, του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε συλλογικά τα επόμενα μας βήματα. Να διεκδικήσουμε νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, ανθρώπινα ωράρια εργασίας, μέτρα προστασίας της υγείας μας, κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.