7 Δεκεμβρίου 2023

Κάνουμε καθαρό στην εργοδοσία ότι ούτε ρεπό, ούτε άδεια, ούτε ώρες τους χρωστάμε, δικαιούμαστε ΚΑΝΟΝΙΚΑ το μεροκάματο μας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τι κι αν χιονίζει, τι κι αν δεν κινούνται τα περισσότερα ΜΜΜ, τι κι αν οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι;  Οι εργοδότες βρήκαν την λύση: «Θα περάσει ο διευθυντής να σε πάρει», «έλα με τα πόδια», «θα σου χρεώσουμε ρεπό ή άδεια», «θα μας χρωστάς τις υπόλοιπες ώρες» είναι μερικά μόνο από όσα ακούμε από χθες, ιδιαίτερα όσοι από εμάς εργαζόμαστε στα supermarkets, όταν ενημερώνουμε τους εργοδότες μας ότι είναι αδύνατη η πρόσβαση στην εργασία μας λόγω χιονόπτωσης.

Τίποτα  δεν λογαριάζουν μπροστά στην απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων τους, μπροστά στα κέρδη τους. Η υγεία, η ασφάλεια μας, τα εργασιακά μας δικαιώματα  ακόμα και σε συνθήκες ψύχους, είναι κενό γράμμα για κυβέρνηση και εργοδοσία. Ανύπαρκτοι έλεγχοι, «κενά» στη νομοθεσία που διέπει τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων είναι αυτά που τρέφουν την εργοδοτική ασυδοσία.

Καλούμε όλους του συναδέλφους να είναι σε επαφή με το σωματείο τους, να μην βάλουμε σε κίνδυνο της υγεία και την ασφάλεια μας. Στις πιέσεις και τις απειλές της εργοδοσίας επικοινωνούμε με το σωματείο μας. Αν δεν μπορούμε να πάμε στην εργασία μας λόγω αδυναμίας μετακίνησης εξαιτίας της χιονόπτωσης δικαιούμαστε κανονικά τις αποδοχές μας για την ημέρα ή τις ημέρες της κακοκαιρίας.

Κάνουμε καθαρό στην εργοδοσία ότι ούτε ρεπό, ούτε άδεια, ούτε ώρες τους χρωστάμε, δικαιούμαστε ΚΑΝΟΝΙΚΑ το μεροκάματο μας. Απαιτούμε να εξασφαλιστούν από τους εργοδότες ασφαλείς συνθήκες κατά τη μετακίνηση από και προς τους χώρους εργασίας, αλλά και κατά την εκτέλεση της εργασίας μας, ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους (αποθήκες, εξωτερικές εργασίες κλπ).

Απευθυνόμαστε στο Υπουργείο Εργασίας  και τις αρμόδιες υπηρεσίες που μάταια προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε αυτές τις μέρες, να  μεριμνήσουν ώστε να διασφαλιστούν τα μεροκάματα, η υγεία και η ασφάλεια όλων των εργαζομένων.  Όχι με συστάσεις και επικλήσεις στο τι προβλέπεται αλλά με πραγματικούς και ουσιαστικούς ελέγχους στο τι πραγματικά πράττει η εργοδοσία.