6 Δεκεμβρίου 2023

Δελτίο Τύπου για την χθεσινή συνέντευξη τύπου και την στάση του Υπουργείου Εργασίας

Χθες 24/02/2021, τα κλαδικά σωματεία εμπορίου Αττικής δώσαμε  έκτακτη συνέντευξη τύπου με αφορμή το θάνατο συναδέλφου μας από κορωνοϊό, εργαζόμενου σε κατάστημα s/m του Πειραιά που επιβεβαιώνει με τον πιο επώδυνο τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους των σούπερ μάρκετ (καταστήματα, αποθήκες και γραφεία).

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης παρατέθηκαν λεπτομερή στοιχεία τόσο για τον αριθμό των κρουσμάτων σε καταστήματα και αποθήκες όσο και  για τη διαχείριση της πανδημίας και τα ελλιπή μέτρα προστασίας σε όλους τους μεγάλους ομίλους του κλάδου. Επισημάνθηκε εκ νέου η παντελής απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους που με την πολιτική του τους έχει οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση. Προβλήθηκαν τα αιτήματά μας για μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, την προστασία  των συναδέλφων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Καθολική εφαρμογή των πρωτοκόλλων υγείας των επιστημόνων και όχι η ελεύθερη μετάφραση αυτών από τους μεγαλοεργοδότες του κλάδου. Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, της πρόνοιας και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Μετά την έκτακτη συνέντευξή τύπου αντιπροσωπεία και των τριών σωματείων πήγε στο Υπουργείο Εργασίας για να καταθέσει  υπόμνημα με όλα τα παραπάνω όπως είχαμε με δελτίο τύπου ενημερώσει. Τα μέλη των Δ.Σ. των σωματείων τα υποδέχθηκε στο υπουργείο πολυπληθής ομάδα της Αστυνομίας δηλώνοντάς τους πως μόνο ένα άτομο θα επιτρεπόταν να συναντηθεί με εκπρόσωπο του υπουργείου. Στην πρόταση μας να μετέχει τουλάχιστον ένας αντιπρόσωπος από κάθε σωματείο, το υπουργείο χρησιμοποιώντας σε ρόλο κλητήρα υψηλόβαθμο αξιωματικό της αστυνομίας μας έθεσε το δίλλημα  “ …ή ένας, ή κανένας.” Αυτή είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στα σωματεία που καλύπτουν γεωγραφικά το λεκανοπέδιο της Αττικής και εκπροσωπούν τον πολυπληθέστερο εργασιακό κλάδο όπως είναι αυτός του εμπορίου. Ένας κλάδος με χιλιάδες εργαζόμενους που ένα χρόνο τώρα δίνουν αγώνα ζωής μέσα σε συνθήκες πανδημίας εξασφαλίζοντας την ομαλή τροφοδοσία των λαϊκών νοικοκυριών και που μέχρι πρόσφατα χαρακτηρίζονταν ως ήρωες.

Κατανοούμε ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά μπορεί να οφείλεται σε δύο λόγους: ή φοβούνται μην τους κολλήσουμε κάτι μιας και εργαζόμαστε σε χώρους που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού ή ο υπουργός είναι «απασχολημένος» με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει για τη δεκάωρη δουλειά, τις απλήρωτες υπερωρίες, το παραπέρα χτύπημα της Κυριακάτικης Αργίας  και «δεν έχει χρόνο» να δεχθεί τα σωματεία. Αν δεν νιώθουν ασφαλείς στο περιβάλλον του υπουργείου τους καλούμε να συναντηθούμε σε ένα κατάστημα ή μια αποθήκη σούπερ μάρκετ μιας και τους θεωρούν πιο ασφαλείς αφού ένα χρόνο τώρα αφήνουν ανενόχλητους τους εργοδότες να παίζουν κορώνα – γράμματα   με την υγεία τη δική μας, των οικογενειών μας και των καταναλωτών.

Όσον αφορά το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που έχουν στα συρτάρια τους να ξέρουν πως θα απαντηθεί το δίλλημα τους από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Ούτε ένας, ούτε κανένας. ΟΛΟΙ θα είμαστε απέναντι τους τη στιγμή που θα τολμήσουν να φέρουν κάτι τέτοιο για ψηφοφορία στην Βουλή.

Και ενώ το “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ” δικαιολογεί για μία ακόμη φορά τον τίτλο του εμείς απευθυνόμαστε στους χιλιάδες συναδέλφους μας και τους καλούμε να κάνουν τώρα το βήμα να σπάσουν την σιωπή. Να έρθουν σε επαφή με τα κλαδικά τους σωματεία, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τα σωματεία ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων στον Πειραιά και τη Δυτική Αττική αλλά και σε όλη τη χώρα. Να μην δεχτούν να δουλέψουν για δέκα, να απαιτήσουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Μαζικά και οργανωμένα να διεκδικήσουμε να μην καταπατηθεί κανένα μας δικαίωμα, να διεκδικήσουμε την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Η πάλη για να μην πληρώσουμε οι εργαζόμενοι ακόμα και με την ίδια μας τη ζωή την πανδημία, είναι υπόθεση όλων και πρέπει να κλιμακωθεί, στοχεύοντας στον πραγματικό αντίπαλο και να κοντράρουμε στα ίσα αυτούς που βάζουν τη ζωή μας σε κίνδυνο.