7 Δεκεμβρίου 2023

ΟΧΙ στο διευρυμένο ωράριο – ΟΧΙ στη δουλειά τις Κυριακές

Η κυβέρνηση της ΝΔ στις 14 Μάη σχεδόν ένα μήνα πριν την ψήφιση του νόμου – εκτρώματος, με κοινή υπουργική απόφαση  επέτρεπε το «προαιρετικό» άνοιγμα των καταστημάτων επιπλέον Κυριακές μέσα στο Μάη για όλο το εμπόριο και «προαιρετικό» διευρυμένο ωράριο από τις 7.00πμ ως τις 10:30μμ! Με τις τελευταίες ΚΥΑ και ενώ έχει άρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς που στέκονταν εμπόδιο στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, το διευρυμένο ωράριο μέχρι 21:30μμ παραμένει!

Χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι καλούμαστε να εργαστούμε κάθε μέρα, όλη μέρα, με ότι ωράρια θέλει η εργοδοσία και τις Κυριακές. Τα supermarkets AB το Σάββατο αντί 8.00μμ κλείνουν 9.00μμ και οι εργαζόμενοι σχολάνε στην καλύτερη των περιπτώσεων 9:30μμ. Τα LIDL λειτουργούν εδώ και ένα μήνα με διευρυμένο ωράριο μέχρι τις 9:30μμ! Στις “τουριστικές περιοχές” απλά δεν υπάρχει ωράριο. Η όρεξη για εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου έχει ανοίξει σχεδόν σε όλους τους εργοδότες του κλάδου.

Να τους κόψουμε την όρεξη! Την ίδια στιγμή που μας επιβάλλουν δουλειά 7 ημέρες την εβδομάδα με διευρυμένα ωράρια, με τσακισμένους μισθούς, μας κόβουν τις άδειες και τα ρεπό ή μας τα δίνουν όποτε η εργοδοσία θέλει. Πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να εργαζόμαστε με το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, άλλοι απολυόμαστε ή εξαναγκαζόμαστε σε παραίτηση. Και κάπως έτσι πάει περίπατο τα περί  εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και προστασίας της εργασίας που μας πλάσαρε η ΝΔ για να περάσει το αντεργατικό τερατούργημα της 10ωρης εργασίας, του παραπέρα χτυπήματος του σταθερού εργάσιμου χρόνου, της Κυριακάτικης Αργίας.

Μας έχουν τσακίσει τη ζωή! Δεν πάει άλλο! Δεν δεχόμαστε να είμαστε έρμαια των ορέξεων της εργοδοσίας. ΤΩΡΑ είναι η ώρα να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στη ξεκούραση, στο να έχουμε ελεύθερο χρόνο για εμάς, τις οικογένειες μας, το δικαίωμα μας στις διακοπές.

Οι εμποροϋπάλληλοι δεν επιλέξαμε και δεν θέλουμε να εργαζόμαστε τις Κυριακές, τις αργίες, με ότι ωράριο και για όσο θέλει η εργοδοσία. Αυτά μας τα επιβάλει η εργοδοσία με το έτσι θέλω αξιοποιώντας το πλούσιο αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει εξασφαλίσει απ΄ όλες τις κυβερνήσεις της αλλά και μέσω των κατάπτυστων ατομικών συμβάσεων εργασίας και των κανονισμών εργασίας που μας αναγκάζει να υπογράψουμε και πάντα με την απειλή της απόλυσης.    

Στο χέρι μας είναι να βάλουμε εμπόδια στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας. Με το σωματείο μας, να δυναμώσουμε τον αγώνα μας απαιτώντας να σταματήσει εδώ και τώρα η εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου, η δουλειά τις Κυριακές, το σμπαράλιασμα του σταθερού χρόνου εργασίας. 

Απαιτούμε εδώ και τώρα κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, σταθερό ωράριο εργασίας, κατάργηση  των διακεκομμένων ωραρίων,  εξασφάλιση των ρεπό και των αδειών. Να μην δίνονται όποτε η εργοδοσία θέλει. Να παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας μας. 

Βγαίνουμε μπροστά, αγωνιστικά με το σωματείο μας. Εμείς είμαστε οι πολλοί, χωρίς εμάς δεν μπορούν να βάλουν στο ράφι και να πουλήσουν ούτε ένα προϊόν.  Έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε! 

Κατεβάστε την ανακοίνωση: