7 Δεκεμβρίου 2023

Δεν χαρίζουμε σε κυβέρνηση και εργοδοσία το δικαίωμά μας στον ελεύθερο χρόνο, στις διακοπές, στη ξεκούραση

Να σταματήσει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ η εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου, η δουλειά τις Κυριακές, το σμπαράλιασμα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας! Τους τελευταίους δύο μήνες το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ένα ακόμα δωράκι της κυβέρνησης της ΝΔ στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και στους επιχειρηματικούς ομίλου στο λιανεμπόριο μας έχει εξαντλήσει, έχει τεντώσει και άλλο τις σωματικές και ψυχικές αντοχές μας. Προστίθεται στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής, στο ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου με 10ωρη εργασία πίσω από ανοικτά ή κατεβασμένα ρολά, χωρίς ρεπό, ακόμα και εφτά ημέρες τη βδομάδα.  

Να εξασφαλιστούν ΤΩΡΑ οι καλοκαιρινές μας άδειες όπως τις έχουμε αιτηθεί, συνεχόμενα 2-3 εβδομάδες και όχι όπως βολεύει την εργοδοσία! Μας περιορίζουν σε ελάχιστες μέρες ή μας στερούν τις καλοκαιρινές μας άδειες. Μας πιέζουν να κάνουμε χρήση των καλοκαιρινών αδειών μας  σε περίπτωση ασθένειας ή καραντίνας. Μας ανάγκασαν  να εξαντλήσουμε τις άδειες και τα οφειλόμενα ρεπό αντί να μπούμε σε αναστολή τους μήνες του lockdown, ώστε να είμαστε διαθέσιμοι για λογαριασμό των εργοδοτών όλο τον υπόλοιπο έτος. Πολλοί από εμάς δεν ξέρουμε  ακόμα αν, πότε και πόση άδεια θα πάρουμε.

Δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμα μας στον ελεύθερο χρόνο και στις διακοπές. Δεν  είναι πολυτέλεια! Είναι ανάγκη και δικαίωμα μας για να μπορούμε να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή. Δικαίωμα που συνθλίβεται στις μυλόπετρες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, της ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας.  Η ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας και τις συνέπειες που θα έχει στον τουρισμό  δεν αφορά εμάς, την ανάγκη μας για λίγες ημέρες ξεκούρασης και αναψυχής αλλά τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων τουριστικών πρακτορείων, των μεγάλων ξενοδόχων και των εφοπλιστών.

Δεν αντέχουμε άλλο! Εδώ και δυο χρόνια εργαζόμαστε κάτω από αντίξοες συνθήκες, πλήρως εκτεθειμένοι στην πανδημία λόγω των ανεπαρκών μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, των εγκληματικών ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα υγείας και ειδικά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.  

  • Λέμε όχι στα εξαντλητικά διευρυμένα ωράρια, στην εντατικοποίησης της εργασίας.
  • Απαιτούμε σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, 35ωρο- 7ωρο-5ημερο χωρίς μείωση των αποδοχών. Κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.  

Τώρα δυναμώνουμε τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα μέσα από τα σωματεία μας για να μείνουν στα χαρτιά τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ, που προστίθενται σε όσα οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν νομοθετήσει. Για εμποδίσουμε όσα προετοιμάζουν να μας φορτώσουν. 

Κανένας μόνος του, αντιμέτωπος με την εκμεταλλευτική μανία της εργοδοσίας και τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής.  Όλοι για έναν και ένας για όλους!