1 Δεκεμβρίου 2023

Συνέντευξη Τύπου | Εδώ και τώρα αυξημένα μέτρα προστασίας για την υγεία μας. (Βίντεο)

Featured Video Play Icon

Την σημερινή συνέντευξη παρουσίασαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου: Κουρέα Μαρία, Κριτικός Μιλτιάδης, Τόλος Δημήτρης


Μαρία Κουρέα – Μέλος Δ.Σ Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Δίνουμε σήμερα αυτή τη συνέντευξή τύπου γιατί πραγματικά η οργή και οι ανάκτηση μας ξεχειλίζουν.

Γιατί δεν ανεχόμαστε άλλο κυβέρνηση και εργοδοσία να παίζουν κορώνα γράμματα με την υγεία μας, με την υγεία των παιδιών μας, των οικογενειών μας, με την υγεία όλων μας. 

Γιατί τα αδιέξοδα με τα οποία είμαστε αντιμέτωποι μας έχουν πνίξει.  Πανδημία, ακρίβεια,  χαμηλοί μισθοί, χτύπημα των εργασιακών μας δικαιωμάτων, εργοδοτική ασυδοσία!

Δυο χρόνια τώρα με συγκεκριμένα στοιχεία λέμε ότι οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι είμαστε εντελώς εκτεθειμένοι στην πανδημία, ότι τα μέτρα προστασίας της υγείας μας είναι ανύπαρκτα, ότι τα καταστήματα που εργαζόμαστε είναι χώροι υπερμετάδοσης του ιού.

Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα την πανδημίας και με την μετάλλαξη Όμικρον να σαρώνει,  τα κρούσματα να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι νεκροί καθημερινά να είναι δεκάδες και οι διασωληνωμένοι εκατοντάδες,  η κυβέρνηση ρίχνει και το τελευταίο φύλλο συκής και με μοναδικό κριτήριο της αντοχές της οικονομίας τους, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, εντελώς αντιεπιστημονικά μειώνει την καραντίνα για όσους νοσούν στις πέντε μέρες!

Μείωση των ημερών καραντίνας, υποβάθμιση του εθνικού συστήματος υγείας,  ατομική ευθύνη, ανορθολογισμός και κοινωνικός αυτοματισμός συνθέτουν την κυβερνητική εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Αυτή είναι που θρέφει και την εργοδοτική ασυδοσία.

Με περίσσιο θράσος η εργοδοσία επικαλείται τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και την τήρηση τους. Αυτά τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εδώ και δύο χρόνια γίνονται λάστιχο σύμφωνα με τα δικά τους θέλω.

Δίνουν ένα σκασμό λεφτά για διαφημιστικές καμπάνιες προβάλλοντας ως covid free τα καταστήματα ενώ στην πραγματικότητα είναι covid full!

Σύμφωνα με καταγγελίες συναδέλφων σε όλα σχεδόν τα μεγάλα καταστήματα υπάρχουν μεγάλες συρροές κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή  νοσούν εκατοντάδες συνάδελφοι μας που με αφορμή την σημερινή συνέντευξη να τους ευχηθούμε καλή ανάρρωση. Οι οποίοι μετά τις πέντε μέρες καραντίνα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στην εργασία τους.  

Θέλουμε να τονίσουμε για ακόμα μια φόρα ότι η νόσησή μας δεν είναι  αναπόφευκτη. Απορρίπτουμε την λογική που καλλιεργείται μέσα στους εργασιακούς χώρους από  διευθυντικούς μηχανισμούς της εργοδοσίας που λέει ότι ” έχουμε πανδημία και οτι όλοι θα το περάσουμε, όλοι θα νοσήσουμε”.

Τα δεκάδες κρούσμα μέσα στα καταστήματα είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Είναι  αποτέλεσμα της εγκληματικής πρακτικής όλων των  εργοδοτών που δεν  ενημερώνουν με υπεύθυνο τρόπο το προσωπικό για τον αριθμό των νοσούντων στα καταστήματα. Επικαλούνται τα προσωπικά δεδομένα προκειμένου να αποφύγουν να πουν πόσοι και ποιοι συνάδελφοι νοσούν.

Η αλήθεια είναι ότι τα κρούσματα αποκρύπτονται από την εργοδοσία για να μη μειωθεί η επισκεψιμότητα των πελατών στα καταστήματα και δεχτούν πλήγμα οι πωλήσεις και τα κέρδη. Τόση ανθρωπιά και κοινωνική ευαισθησία!

Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο να μη  γίνεται ιχνηλάτηση, απολύμανση των χώρων, να μην τηρούνται οι αποστάσεις κ.α. αλλά και να πληροφορούμαστε τυχαία τη νόσηση συναδέλφου που μπορεί την προηγούμενη ημέρα να εργαζόμασταν μαζί, ακόμα και στο ίδιο πόστο!

Είναι πολλοί οι συνάδελφοι μας που με εντολή της εργοδοσίας συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά ενώ στο σπίτι νοσούν τα παιδιά  ή άλλα μέλη της οικογένειας τους, που επιστρέφουν στη δουλειά ακόμα και με συμπτώματα μετά από τις πέντε μέρες άδεια ασθενείας που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, με τον κίνδυνο της υποτροπής της ασθένειας να είναι υπαρκτός. Με κίνδυνο την διασπορά του ιού αφού σύμφωνα με στοιχεία  το 31% των ασθενών συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό μετά τις πέντε μέρες, μετά το πρώτο θετικό τεστ.

Είναι πολλοί οι συνάδελφοι μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δεν υπάρχει καμιά φροντίδα για να προστατευτεί η ήδη εξασθενισμένη υγεία τους. Σε αυτές τις συνθήκες εξακολουθούν να δουλεύουν θέτοντας καθημερινά την υγεία τους σε κίνδυνο.

Σε καραντίνα μπαίνει μόνο ο συνάδελφος που είναι θετικός και κανένας άλλος παρόλο που εργαζόμαστε για ώρες ο ένας διπλά στον άλλο. Τα πρωτόκολλα της κυβέρνησης δίνουν το δικαίωμα στην εργοδοσία να αποφασίζει ποιος θα εργαστεί και ποιος όχι, με μοναδικό κριτήριο να καλυφθούν οι βάρδιες και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των επιχειρήσεων. Το “πάρε ένα ντεπόν και έλα για δουλειά” αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα σε πολλές επιχειρήσεις του κλάδου.

Οι συνεχής μετακινήσεις από κατάστημα σε κατάστημα για την κάλυψη κενών είναι άλλος ένας πρόσθετος παράγοντας που δυναμιτίζει τη μεγάλη διασπορά.  

Μιλτιάδης ΚρητικόςΑντιπρόεδρος Δ.Σ Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Οι εμποροϋπάλληλοι είμαστε περισσότερο εκτεθειμένοι  στην πανδημία λόγω της καθημερινής μας επαφής με έναν μεγάλο όγκο καταναλωτών μέσα στους κλειστούς και συχνά ακατάλληλους χώρους των καταστημάτων.

 Στα δύο χρόνια της πανδημίας πολλοί είναι οι συνάδελφοι μας που αρρώστησαν, νοσηλεύτηκαν, που έχασαν ακόμα και τη ζωή τους. Γι αυτό απαιτούμε αυξημένα μέτρα προστασίας. Απαιτούμε επαναλαμβανόμενα τεστ και μάσκες ενισχυμένης προστασίας δωρεάν για όλους τους συναδέλφους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

Το κόστος των ατομικών μέτρων προστασίας και των επαναλαμβανόμενων τεστ είναι ένα μεγάλο βάρος για εμάς που οι μισθοί μας δεν ξεπερνούν τον κατώτατο μισθό, που εργαζόμαστε σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, εκ περιτροπής εργασίας, ως εποχικοί, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ένα μοριακό τεστ μπορεί να ισοδυναμεί με το 10% του μηνιάτικου μισθού μας, την ώρα που η ακρίβεια έχει εξανεμίσει τα εισοδήματα μας, που αδυνατούμε να καλύψουμε βασικές μας ανάγκες.

Έκτος από εργαζόμενοι πολλοί από εμάς είμαστε και γονείς και βρισκόμαστε σε τρομερό αδιέξοδο. Τα σχολεία εδώ και δυο χρόνια λειτουργούν χωρίς να έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μετρό προστασίας για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και σήμερα με χιλιάδες καταγεγραμμένα κρούσματα σε μαθητές και σε εκπαιδευτικούς καλούμαστε να βρούμε εμείς την λύση.  Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για άδεια σε περίπτωση που το παιδί μας νοσήσει ή χρειαστεί να μείνει σπίτι γιατί το τμήμα του έκλεισε λόγο κρουσμάτων.

 Είμαστε αναγκασμένοι να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα τεστ που απαιτούνται σε περίπτωση κρούσματος στο τμήμα του παιδιού μας αφού αδυνατούμε λόγο ωραρίων, να στηθούμε στις ατελείωτες ουρές των ελάχιστων δόμων που θα μπορούσαμε να τα κάνουμε δωρεάν.

Και πραγματικά μας προκαλεί οργή ότι αντί η κυβέρνηση να ακούσει και να υιοθετήσει τα δίκαια αιτήματα μας για ασφαλής λειτουργία των σχολειών, προχωράει στην αναστολή των εφημεριών ενός από τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία που λειτουργούν στην Αττική, του ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ, μετατρέποντας το σε εμβολιαστικό κέντρο και ταυτόχρονα να διώκει τους υγειονομικούς που αγωνίζονται ενάντια σε αυτή την εξέλιξη. 

Και ο Γολγοθάς δεν σταματάει σε αυτά. Δεν είμαστε αντιμέτωποι μόνο με την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Η υγεία μας φθείρεται καθημερινά από τα εξοντωτικά ωράρια, τη δουλειά τις Κυριακές, χωρίς ρεπό, τη μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας. Εκπτωτικές περίοδοι και γιορτές μας έχουν κυριολεκτικά γονατίσει!

Πολλοί είναι οι συνάδελφοι μας που έχουν πάθει υπερκόπωση ή έχουν εμφανίσει διάφορες ασθένειες, που φεύγουν από τη δουλειά με ασθενοφόρο.  Είναι πολλές οι ημέρες των χρωστούμενων ρεπό και αδειών  που δεν δίνονται ή που δίνονται μόνο όταν αρρωσταίνουμε.  Με αυτόν τον τρόπο η εργοδοσία μας στερεί πολύτιμες ημέρες ξεκούρασης, “τρώει” την κανονική μας άδεια.

Η άδεια ασθενείας, αν δοθεί, η πληρωμή της από τον ΕΦΚΑ καθυστερεί ακόμα και 5 μήνες, έτσι που μένουμε και άρρωστοι και άφραγκοι.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που συνάδελφοι καλούνται να αναπληρώσουν τις μέρες που έλειψαν λόγο νόσησης.  

Που από τα τέλη Νοέμβρη εργάζονται 12ώρα.

Που έχασαν τα ρεπό τους γιατί αυτά δηλώθηκαν  Χριστούγεννα και  Πρωτοχρονιά.

Που σχολάνε ακόμα και μια ώρα μετά από το δηλωμένο πρόγραμμα εργασίας χωρίς αυτός ο χρόνος να υπολογίζεται ως υπερεργασία.        

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά καλούμαστε σε αυτές τις συνθήκες, σήμερα να εργαστούμε ακόμα μια Κυριακή. Αυτή τη φορά λόγω εκπτώσεων.

Τόλος ΔημήτρηςΜέλος Δ.Σ Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα  της διαχρονικής αντεργατικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα. Είναι αποτέλεσμα των εκατοντάδων αντεργατικών νόμων που έχουν τσακίσει την ζωή και τα δικαιώματα μας.

Για τα κέρδη τους, για την οικονομία τους τσακίζουν και την υγεία μας.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, των νοσοκομείων και των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

 Η υγεία δεν μπορεί να αποτελεί ένα πανάκριβο εμπόρευμα. Είναι δικαίωμα που απαιτούμε να διασφαλιστεί για όλο τον λαό. Να πάψει η κυβέρνηση να φορτώνει την δική της εγκληματική διαχείριση της πανδημίας στις δικές μας πλάτες

Η ενίσχυση του ΕΣΥ, τα μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους, στα ΜΜΜ και στα σχολεία δεν μπορούν να θεωρούνται κόστος. 

Δεν μπορούν να τσακίζουν τα δικαιώματα μας, την υγεία μας για τα κέρδη τους.

Δεν πάει άλλο! Είναι καθαρό πλέον σε όλους μας ότι η λύση βρίσκεται στα δικά μας χέρια, τον συλλογικό και οργανωμένο αγώνα μας.

Όσα μέτρα  μέχρι σήμερα έχουν παρθεί είναι αποτέλεσμα της ανυποχώρητης παρέμβασης μας,  Σε αυτόν το δρόμο συνεχίζουμε και καλούμε κάθε συνάδελφο να έρθει σε επαφή με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για κάθε ζήτημα που αντιμετωπίζει στον εργασιακό του χώρο.

Οργανωμένα και συλλογικά μπορούμε να βάλουμε φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την εγκληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, που έχουν μετατρέψει τα καταστήματα σε εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού και έχουν αφήσει εκτεθειμένους χιλιάδες εμποροϋπάλληλους στη νέα έξαρση της πανδημίας.

Μπορούμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στην εργασία και να διεκδικήσουμε όλα όσα σήμερα έχουμε ανάγκη για να ζούμε και να εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια. Όλα όσα μας στερούν για να εξασφαλίζουν κέρδη.

Να απαιτούμε εδώ και τώρα:

 • Μαζικά – επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας για όλους.
 • Ουσιαστική ιχνηλάτηση στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους.
 • Δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κα) για όλους τους εργαζόμενους.
 •  Μάσκες ενισχυμένης προστασίας δωρεάν για όλους τους εργαζόμενους 
 • Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών.
 • Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα, σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία.
 •  Μείωση του εργάσιμου χρόνου. Κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Να δίνονται κανονικά τα ρεπό και οι άδειες. Να σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες.   
 • Μέτρα για τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες, στα μέσα μεταφοράς προσωπικού των εταιρειών και γενικά στις μεταφορές με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων
 • Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, για νέες ΜΕΘ, για επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
 • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ και τα διαγνωστικά.
 • Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.

Δίνουμε  συνέχεια στον αγώνα μας απαιτώντας μέτρα προστασίας της υγείας συμμετέχοντας στην κινητοποίηση που έχουν εξαγγείλει κλαδικά σωματεία, την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου με συγκέντρωση 6μμ στην πλατεία Μοναστηράκι και πορεία προς την έδρα του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων.