5 Δεκεμβρίου 2023

Όλοι στη Συγκέντρωση το Σάββατο 11:30π.μ στο Σύνταγμα! Διεκδικούμε μέτρα προστασίας της υγείας, της ασφάλειας & του εισοδήματός μας

Για ακόμα μια φορά, σε συνθήκες επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για τη ζωή, την υγεία και την ασφάλεια μας. Είτε με χιόνια, είτε με πανδημία, είτε με πλημμύρες και φωτιές βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την εγκληματική πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης που από τη μια λογίζει ως κόστος τα μέτρα προστασίας για τη ζωή μας  και από την άλλη θρέφει με εκατοντάδες αντεργατικούς νόμους την εργοδοτική ασυδοσία.

Για μια κακοκαιρία που είχε πολύ νωρίτερα και με ακρίβεια προβλεφθεί και για την οποία όλοι, κυβέρνηση, δήμοι, περιφέρεια μας διαβεβαίωναν ότι ήταν σε πλήρη ετοιμότητα, επικράτησε το απόλυτο χάος σε όλο το λεκανοπέδιο. Κινδύνευσαν ξανά ανθρώπινες ζωές, ενώ πολλά από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν (ηλεκτροδότηση, απροσπέλαστοι δρόμοι κ.α.) δεν έχουν ούτε μέχρι σήμερα αποκατασταθεί.

Αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι για ακόμα μια φορά καλεστήκαμε να βρούμε μόνοι μας τη λύση για το αν και πως θα πάμε στην εργασία μας, τι θα γίνει με το μεροκάματο μας, τι θα κάνουμε τα παιδιά μας που βρίσκονται στο σπίτι είτε με, είτε χωρίς τηλεκπαίδευση. Και όλα αυτά σε μια ήδη ασφυκτική κατάσταση που ζούμε λόγω των συνθηκών της πανδημίας και τη συνολική απουσία μέτρων για την προστασία της υγείας μας και των οικογενειών μας, της εντατικοποίησης που βιώνουμε στο χώρο εργασίας και μας έχει εξουθενώσει, της ακρίβειας που εξανεμίζει τον πενιχρό μισθό μας πολύ πριν βγει ο μήνας. Τα παιδιά μας είναι στο σπίτι και εμείς δεν δικαιούμαστε καμία άδεια ώστε να μπορέσουμε να τα φροντίσουμε. Ακόμα και αν νοσήσουν ή νοσήσουμε εμείς χάνουμε μέρος του μισθού μας ή περιμένουμε 5 και 6 μήνες για να πληρωθούμε από τον ασφαλιστικό μας φορέα.

Αυτές τις μέρες η εργοδοσία εξοπλισμένη με κάθε λογής αντεργατικό νόμο και με τα ναι μεν αλλά της κυβέρνησης έχει δώσει ρεσιτάλ. «Πάρε ταξί κι έλα», «έλα με τα πόδια», «φέρε χαρτί ότι δεν μπορείς να έρθεις», «θα σου χρεώσουμε ρεπό ή άδεια», «θα μας χρωστάς τις ώρες» είναι μερικά από όσα ακούμε αυτές τις μέρες.

Αναγκαστήκαμε να περπατήσουμε με τις ώρες μέσα στα χιόνια, διανυκτερεύσαμε μακριά από τα σπίτια μας γιατί αποκλειστήκαμε, παγώσαμε μέσα στα καταστήματα και τις αποθήκες, φορτώνουμε και ξεφορτώνουμε εμπορεύματα έξω από τα καταστήματα σε πεζοδρόμια παγίδες με κίνδυνο να τραυματιστούμε σοβαρά.

Νιώθουμε οργή και αγανάκτηση! Μοναδική επιλογή που έχουμε είναι το δυνάμωμα του συλλογικού αγώνα και η μαζική συμμετοχή στο σωματείο μας. Αυτό είναι το αποκούμπι μας.

Μπροστά στο κίνδυνο να μείνουμε απλήρωτοι, ή να μας ροκανίσουν κι άλλο την άδεια μας, να χάσουμε τα ρεπό, να δουλέψουμε για να καλύψουμε τις «χαμένες ώρες», να αρρωστήσουμε ή να σακατευτούμε από την απουσία μέτρων προστασίας  η μόνη λύση είναι η οργάνωση και η δράση μας μέσα από  το σωματείο μας!

Απέναντι στην αποθέωση της ατομικής ευθύνης, το μπαλάκι των ευθυνών που παρακολουθούμε μεταξύ κυβέρνησης, περιφέρειας και επιχειρηματικών ομίλων και τις υποκριτικές συγνώμες για την ταλαιπωρία που έχουμε υποστεί, εμείς προτάσσουμε το συλλογικό μας αγώνα, την αλληλεγγύη μεταξύ μας.

Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση μας στην αθλιότητα που ζούμε!

Για να μην ξαναζήσουμε το χάος των προηγούμενων ημερών, με ανθρώπους εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό και σε άλλους δρόμους, ανθρώπους χωρίς ρεύμα και θέρμανση μέσα στον παγετό, μια πόλη χωρίς ΜΜΜ ενώ οι εργοδότες μας καλούσαν να πάμε για δουλειά.

Διεκδικούμε και απαιτούμε να μη ζούμε σε ένα κράτος που είναι εχθρικό απέναντι στις ζωές μας, που μας πνίγει και παγώνει το χειμώνα και μας καίει το καλοκαίρι, αλλά είναι ταχύτατο στο «συντονισμό» του όταν αποφασίζει σε μια νύχτα να ανοίξει τα καταστήματα Κυριακές, να διευρύνει το ωράριο των καταστημάτων, να βγάλει εργαζόμενους σε αναστολή, συνολικά να στηρίξει την εργοδοσία. Ένα κράτος που με οποιαδήποτε κυβέρνηση ήταν πάντα απέναντι στις δικές μας ανάγκες, γιατί λειτουργεί με κριτήριο τα κέρδη των λίγων. Γι’ αυτό πληρώνουμε πανάκριβα τους δρόμους, το ρεύμα, τη μετακίνηση.

Η θέση κάθε εμποροϋπάλληλου είναι το Σάββατο 29 Ιανουαρίου στις 11:30π.μ. στο Σύνταγμα, στη συγκέντρωση που καλεί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας μαζί με άλλα σωματεία και φορείς του κινήματος για να απαιτήσουμε μέτρα προστασίας της υγείας, της ασφάλειας και του εισοδήματος μας.

Για να υποδεχτούμε αγωνιστικά τη μηχανοκίνητη πορεία που διοργανώνουν η Δημοτική Αρχή και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας με αιτήματα που μας αφορούν όλους.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Να καταβληθούν στο ακέραιο τα μεροκάματα όλων των εργαζομένων για τις ημέρες του χιονιά! Να μην χρεωθούν σε κανέναν οι μέρες και ώρες αυτές ως ρεπό, άδεια, χρωστούμενες ώρες.
  • Να εξασφαλιστεί, με ευθύνη της εργοδοσίας, η ασφαλής μετακίνηση των εργαζομένων από και προς την εργασία τους μέχρι να αποκατασταθούν πλήρως τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο και η κίνηση των ΜΜΜ.
  • Να πληρωθούν με προσαύξηση 75%  και ρεπό όσοι εργάστηκαν στις αργίες 25 και 26 Ιανουαρίου.
  • Άμεση αποκατάσταση όλων των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία.
  • Άμεσα μέτρα και έργα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με επαρκή χρηματοδότηση μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό.
  • Να καταργηθούν τα διόδια και να εξασφαλιστούν σύγχρονα μέσα και υποδομές, με ευθύνη της κυβέρνησης, σε όλους τους οδικούς άξονες.
  • Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • Άδειες ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές σε γονείς για όσο είναι τα σχολεία κλειστά ή έχουν παιδιά θετικά στον covid-19.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΓΕΝΑΡΗ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 11:30π.μ. ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ