6 Δεκεμβρίου 2023

8 Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας | Ύψωσε τη γροθιά – Σπάσε το φόβο – Πάλεψε για τις σύγχρονες ανάγκες σου

Ύψωσε τη γροθιά – Σπάσε το φόβο – Πάλεψε για τις σύγχρονες ανάγκες σου

Συναδέλφισσα και συνάδελφε

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στηρίζει  με όλες του τις δυνάμεις τα θύματα που βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν και να αποκαλύψουν περιστατικά βίας σε βάρος γυναικών και ανήλικων παιδιών. Το περιβάλλον μέσα στο οποίο καρποφορούν αυτά τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης είναι οι οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις, οι καταναγκασμοί, που δεσμεύουν τα όνειρα, την πορεία μιας γυναίκας, ενός νέου ανθρώπου στην εργασία, στην Εκπαίδευση, στον Αθλητισμό, στον Πολιτισμό. Δεν είμαστε μόνες! Η πραγματική ασπίδα προστασίας απέναντι στη πολύμορφη βία που δεχόμαστε είναι η αλληλεγγύη και ο συλλογικός αγώνας μέσα από τα σωματεία μας!

Αυτήν την περίοδο, οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα βάζουν τη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας και του παιδιού, στην επικαιρότητα. Η 8η Μάρτη φωτίζει την πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των εργαζόμενων γυναικών και  σηματοδοτεί ότι υπάρχει διέξοδος σε όσα προβλήματα αντιμετωπίζουμε  στη ζωή μας.

Σήμερα η υπεράσπιση της υγείας μας μπαίνει στην κορυφή των αιτημάτων μας. Ήδη μετράμε τις τραγικές συνέπειες της εγκληματικής ανυπαρξίας μέτρων προστασίας μέσα στους χώρους εργασίας. Στον κλάδο μας δυστυχώς χάσαμε συναδέλφους μας και είναι πολλά κάθε μέρα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού μέσα στους χώρους δουλειάς. Τα νοσοκομεία ασφυκτιούν – μετατρέπονται σε νοσοκομεία μιας νόσου, οι ΜΕΘ βρίσκονται σε έμφραγμα ενώ όλες οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας είναι υποστελεχωμένες, αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης,  της πλήρους απαξίωσης τους. Η υγεία των εργαζομένων για κράτος και εργοδότες λειτουργεί με τη λογική μικρότερου κόστους, μπαίνει στο ζύγι με τα κέρδη. Μας στερούν το δικαίωμα να είμαστε υγιείς, στην πρόληψη και θεραπεία, να ζούμε μέσα σε συνθήκες που να προάγουν την υγεία μας αντί να την υποβαθμίζουν.

Επιπλέον ετοιμάζονται να νομοθετήσουν άλλο ένα έγκλημα σε βάρος μας το οποίο θα έχει τεράστιες επιπτώσεις σε όλους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα  στις γυναίκες του κλάδου. Η 10-ωρη απασχόληση, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, το τσάκισμα της ασφάλισης, τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η γυναίκα στη  μητρότητα που θεωρείται ατομική υπόθεση, βάζουν σε τεράστιους κινδύνους τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Και με τη βούλα  πλέον οι εργοδότες θα είναι κα΄όλα νόμιμοι για ό,τι μέχρι σήμερα εφαρμόζουν άτυπα στον κλάδο μας.  Θα βάλουν νέα μεγάλα εμπόδια στη λειτουργία των  σωματείων, στη συνδικαλιστική μας δράση.

Ας αναλογιστούμε τι αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενες και οι οικογένειες μας εδώ και ένα χρόνο. Στα σούπερ μάρκετ ματώνουμε από την εντατικοποίηση,  τη δουλειά ήλιο με ήλιο,  περιφερόμαστε μέχρι εξαντλήσεως από πόστο σε πόστο δουλεύουμε Κυριακές. Η ξεκούραση, τα ρεπό, ο ελεύθερος χρόνος είναι λέξεις που χάνονται από το λεξιλόγιο μας. Τα πρωτόκολλα υγείας μετατρέπονται σε κουρελόχαρτα, βιώνουμε την εργοδοτική βία με τον πιο χυδαίο τρόπο όταν μας κάνουν τη ζωή δύσκολη άμα τολμήσουμε να ζητήσουμε άδεια ειδικού σκοπού,  όταν οι ευπαθείς ομάδες χρεωνόμαστε άδεια άνευ αποδοχών. Στα πολυκαταστήματα ζούμε με την ανασφάλεια για το μέλλον μας. Η ικανοποίηση των αναγκών μας ακροβατεί ανάμεσα στις αναστολές των συμβάσεων με επιδόματα ψίχουλα και την επανέναρξη της λειτουργίας του λιανεμπορίου με εφαρμογή του προγράμματος Συνεργασία που στην πράξη σημαίνει πετσόκομμα του εισοδήματός μας. Πολλές έχουμε οδηγηθεί στην ανεργία. Αρκετές καλούμαστε να αξιοποιήσουμε το σώμα μας, τα νεανικά και φρέσκα χαρακτηριστικά μας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης προκειμένου να προβάλουμε τα προϊόντα

των εργοδοτών μας, που μας τσακίζουν στην πολύωρη εξαντλητική εργασία. Στις αποθήκες, τα eshop, τα γραφεία  δουλεύουμε με τηλεργασία μετατρέποντας το σπίτι μας σε χώρο εργασίας. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τον εγκλεισμό στο σπίτι των παιδιών, τα εμπόδια στη μόρφωσή που βάζει η τηλεκπαίδευση, μας φτάνουν να έχουμε επωμιστεί ένα σωρό ευθύνες από την έλλειψη κοινωνικών δομών και παροχών. Γινόμαστε ταυτόχρονα εργαζόμενες, μητέρες και χωρίς ειδικές γνώσεις φτάνουμε να γίνουμε ακόμα και  δασκάλες, γιατροί κλπ. ΩΣ ΕΔΩ!!

Σπάμε τις αλυσίδες του ατομικού δρόμου.

Αυτό που μας κρατάει πίσω είναι ότι  χρειάζεται  να σκεφτούμε, να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε πως θα αποτρέψουμε  συλλογικά μια πολιτική βαθιά αντιλαϊκή που τσακίζει τις ζωές μας, που μας αναγκάζει σε δουλειά χωρίς δικαιώματα, σε ζωή χωρίς κοινωνικές παροχές που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ  ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία συμβουλευτικών κέντρων, ξενώνων για την πρόληψη και την προστασία των γυναικών από τη βία με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία. Καμία εμπλοκή ΜΚΟ. Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σχολές, σε χώρους νεολαίας από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.
  • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
  • Καμία μείωση μισθού, καμία απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική Ασφάλιση για όλους κι όλες, αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
  • Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.
  • Επίδομα άδειας μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό στο ύψος του βασικού μισθού. Απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές για ένα χρόνο μετά τον τοκετό.
  • Γενναία κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Μαζικός και δωρεάν εμβολιασμός για όλο το λαό.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, προστασίας του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας. Να στελεχωθούν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς. Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με πύκνωση των δρομολογίων.
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις “ελαστικές” εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής αργίας! Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Οι εργαζόμενοι γονείς που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας να δικαιούνται άδειες ειδικού σκοπού.
  • Μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, 15 μαθητές ανά τμήμα, μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού.
  • Να παρθεί πίσω το απαράδεκτο νομοσχέδιο των Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. Να ανοίξουν οι σχολές για το εαρινό εξάμηνο.
Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση τη Δευτέρα 8 Μάρτη και ώρα 5.30 μ.μ στα Προπύλαια που καλούν ομοσπονδίες, εργατικά συνδικάτα, ΟΒΣΑ, ΟΓΕ , ΜΑΣ.

Συναδέλφισσα, εργαζόμενη, νέα,  μητέρα, φοιτήτρια στα εμπορικά καταστήματα και  αποθήκες της Αθήνας o Σύλλογος  Εμπορουπαλλήλων Αθήνας σε προσκαλεί σε σύσκεψη-συζήτηση το Σάββατο 5 Μάρτη, στις 18.30,   στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5β, πίσω από τη Μητρόπολη)

Πάτησε εδώ για να δείς την πρόσκληση