7 Δεκεμβρίου 2023

Όλοι στην Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας σήμερα 20 Μάρτη στις 6μ.μ | Δυναμώνουμε τον αγώνα μας

Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην ακρίβεια και το τσάκισμα του εισοδήματος μας.
Για συλλογικές συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας.
Παίρνουμε απόφαση και οργανώνουμε την μαζική μας συμμέτοχη  στην απεργία 6 Απρίλη.

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι, οι μέρες και οι ώρες είναι κρίσιμες και δεν υπάρχουν περιθώρια για αναμονή και αυταπάτες. Η ασχημία και η βαρβαρότητα που ζούμε, ο φόβος και η ανασφάλεια που νιώθουμε δεν μπορούν να αλλάξουν χωρίς την δική μας συμμέτοχη στον συλλογικό αγώνα, με τους συναδέλφους μας, συσπειρωμένοι στο σωματείο μας, σε κοινό βηματισμό με τα υπόλοιπα σωματεία και φορείς του μαζικού κινήματος και με κριτήριο την ικανοποίηση των δικών μας σύγχρονων αναγκών.

Τώρα που το φιτίλι του πολέμου άναψε για τα καλά στην Ουκρανία με την εισβολή της Ρωσίας ως αποτέλεσμα του σκληρού ανταγωνισμού ΗΠΑ/ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας,  η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν με την κυβέρνηση να δίνει γη και ύδωρ, να στέλνει όπλα και να είναι έτοιμη να στείλει  και εκστρατευτικό σώμα, απαιτεί αγωνιστική απάντηση.

Απαιτούμε να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε εμπλοκή και συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο  και  να κλείσουν όλες οι βάσεις του ΝΑΤΟ στη χώρα μας. Απορρίπτουμε το χιλιοειπωμένο αφήγημα της κυβέρνησης “τα κεφάλια μέσα” με αφορμή τις επιπτώσεις του πολέμου. Δεν δεχόμαστε να δίνονται δις ευρώ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς και αποστολές που καμία σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια της χώρας,  απεναντίας μας  εμπλέκουν όλο και πιο βαθιά σε πολεμικούς σχεδιασμούς και ταυτόχρονα φορτώνουν στις δικές μας πλάτες για ακόμα μια φορά τον λογαριασμό. Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε κανένα συμφέρον να στοιχηθούμε πίσω από καμία ιμπεριαλιστική δύναμη που δολοφονεί και ξεζουμίζει τους λαούς και τσακίζει τα δικαιώματα μας.

Χαράσσουμε το δικό μας δρόμο! Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες! Διεκδικούμε  ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθού μας, σταθερή εργασία, κατοχύρωση της Κυριακής αργίας και μέτρα για την προστασία της υγείας και του εισοδήματος μας. Όλα αυτά που η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, των αντοχών της οικονομίας τα έχουν ισοπεδώσει, βυθίζοντας μας στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Με τις εξελίξεις να προδιαγράφουν ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη  για εμάς τους εργαζόμενους και τις οικογένειες μας. 

Γιατί όσες περικοπές και να κάνουμε ο λογαριασμός δεν μας βγαίνει με τα ψίχουλα που παίρνουμε για μισθό. Είναι αδύνατον συνάδελφοι με μισθούς 400ευρώ να μπορέσουν να πληρώσουν λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου που φτάνουν τα 400 και 500ευρώ έκαστος!

Γιατί δεν μπορεί να λιώνουμε στη δουλεία, να περνάμε από τα δικά μας χέρια χιλιάδες προϊόντα και εμείς να στερούμαστε τα βασικά είδη διατροφής, να μην μπορούμε να καλύψουμε βασικές ανάγκες δίκες μας και των οικογενειών μας.

Γιατί δεν μπορούμε άλλο να ανεχόμαστε ότι θα δουλεύουμε σαν σύγχρονοι σκλάβοι όπως, όσο και όταν θέλει η εργοδοσία, με άθλιες ατομικές συμβάσεις. Το ωράριο μας να αλλάζει την τελευταία στιγμή, από συνεχές να γίνετε σπαστό ακόμα και στην ημιαπασχόληση, να μην ξέρουμε πόσο και πότε θα πληρωθούμε.

Γιατί δεν μπορούμε άλλο να ανεχόμαστε την εργοδοτική ασυδοσία που φτάνει στο σημείο να μας απολύει γιατί αρρωσταίνουμε, γιατί αποφασίσαμε να κάνουμε οικογένεια, γιατί “τολμάμε” να διεκδικούμε τα βασικά όπως το ρεπό, το διάλειμμα και την αδεία μας. Να εισάγει διάφορα συστήματα που απογειώνουν την εντατικοποίηση και μας μετράει κάθε λεπτό πόσο αποδοτικοί είμαστε, πόσο γρήγορα εργαζόμαστε, πόσους πελάτες εξυπηρετούμε. Ασυδοσία που έχει περάσει σε άλλο επίπεδο από τους εκατοντάδες αντεργατικούς νόμους που έχουν εξασφαλίσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα με μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Έχουμε την δύναμη να τους βάλουμε εμπόδια. Αυτό αναδεικνύεται από τον περήφανο και ελπιδοφόρο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, των Πετρελαίων Καβάλας, της COSCO,  από τη μαζική συμμετοχή χιλιάδων εργαζόμενων στο συλλαλητήριο στις 26 Φλεβάρη. Οι  εμποροϋπάλληλοι μπορούμε να σηκώσουμε ψηλά το ανάστημα μας σε κάθε κατάστημα, σε κάθε αποθήκη, στο κλάδο διεκδικώντας όλα όσα σήμερα μπορούμε να απολαμβάνουμε και μας στερούν κυβερνήσεις και εργοδοσία Να μην τους χαριστούμε!

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να μας βγάλει μπροστά. Στη Γενικής Συνέλευσης μας συζητάμε για όλα αυτά, για όσα μας προβληματίζουν και μας πνίγουν και καθορίζουμε τα επόμενα μας βήματα με στόχο να φτάσει παντού σε κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο το αγωνιστικό, απεργιακό κάλεσμα του σωματείου μας. Μπροστά στην απεργία 6 Απρίλη με την συμμετοχή και συμβολή όλων μας, με σχέδιο σε κάθε κατάστημα να ακουστεί η δική μας φωνή,  τα δικά μας αιτήματα για: 

  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με 7ωρο – 35ωρο – 5ήμερο, καθορισμένο ωράριο με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις. Επαναφορά και νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των απλήρωτων υπερωριών, των νόμων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την υπονόμευση των ΣΣΕ.
  • Αυστηρός καθορισμός πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.
  • Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες.
  • Απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.
  • Άδεια με αποδοχές για όλους τους φοιτητές στην εξεταστική περίοδο.
  • Μείωση της τιμής του ρεύματος και φυσικού αερίου κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια.
  • Κατάργηση ου ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και του ΕΝΦΙΑ  και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα φτωχά εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • Μετρά προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς .
  • Κρατική χρηματοδότηση για τη στήριξη δημόσιου συστήματος υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΜΑΡΤΗ, 6ΜΜ (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλ. Μητροπόλεως)