5 Δεκεμβρίου 2023

Δελτίο Τύπου για το εορταστικό ωράριο

Μπαλάκι από την Επιθεώρηση Εργασίας, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και από εκεί στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου για να μπορέσουμε να βγάλουμε άκρη με το  τι ισχύει για το ωράριο λειτουργίας και εργασίας στο εμπόριο . 

Σαφή απάντηση δεν πήραμε και δεν μας προκαλεί και καμία εντύπωση. 

Οι νόμοι και οι υπουργικές αποφάσεις είναι πολύ συγκεκριμένοι όταν πρόκειται να διασφαλίσουν τα κέρδη των εργοδοτών. Ανύπαρκτοι όταν πρόκειται για τα δικαιώματα μας.

Απαιτούμε από τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες να προβούν άμεσα σε ελέγχους προκειμένου να μην υπάρξει καμία καταστρατήγηση ωραρίου. Να διασφαλιστούν τα ρεπό και η πληρωμή των υπερωριών. Να μη γίνει καμία μεταφορά ρεπό σε μέρα αργίας.

Ήδη από καταγγελίες συναδέλφων έρχεται ότι για την Μ. Παρασκευή που το ωράριο εργασίας είναι 1μμ -7μμ έχουν δοθεί προγράμματα από τις 6.00πμ μέχρι και τις 9.00μμ, ότι ανακαλούνται ρεπό, ότι ακόμα και στο σπαστό ωράριο συνάδελφοι εξαναγκάζονται να παραμένουν στη δουλειά. 

Καλούμε τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο και να καταγγείλουν κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας καταστρατήγησης του ωραρίου και των δικαιωμάτων μας. Αυτές τις ημέρες στα πλαίσια του εορταστικού ωραρίου, για ακόμα μια φορά η εργοδοσία επιβάλει  δουλειά  ασταμάτητη μέχρι εξαντλήσεως. Να μη δεχτούμε να δουλέψουμε 10ώρα και 12ώρα, απλήρωτες υπερωρίες και  χωρίς ρεπό. Κανένας μόνος του, όπλο μας το σωματείο μας, ο συλλογικός αγώνας και η αλληλεγγύη μας.