4 Μαρτίου 2024

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 27 Ιουλίου στις 7:30μ.μ στο Υπ. Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (Λεωφ. Κηφισίας 37)

Καμία ανοχή στην εγκληματική πολιτική που θεωρεί κόστος την προστασία της ζωής μας, των σπιτιών μας και του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Σε αυτή την πολιτική που συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες και ευθύνεται για τα πάνω από 500 στρέμματα καμένης γης τα τελευταία χρόνια μόνο στην Αττική με τεράστιες συνέπειες για τις ζωές όλων μας. 

Καμία ανοχή σε αυτή την πολιτική που παίρνει όλα τα αναγκαία αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα  για την προστασία και εξασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και είναι απίκο σε κάθε απαίτηση τους αλλά αφήνει υποστελεχωμένες  όλες τις αναγκαίες κρατικές υπηρεσίες  που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς ή άλλου φυσικού φαινομένου.

Το ” φωτιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε” του πρωθυπουργού, το τρέξτε να σωθείτε -112, η επίκληση της ατομικής ευθύνης  και η καραμέλα της “κλιματικής κρίσης ” σε φωτιές, σε βροχές, πλημμύρες και χιόνια είναι η πιο κυνική ομολογία της απουσίας ακόμα και των πιο στοιχειωδών μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων φυσικών φαινομένων γιατί λογίζονται ως κόστος.

Είναι η ίδια πολιτική που την ώρα που οι φλόγες κατάκαιγαν τη Δυτική Αττική και οι καπνοί είχαν πνίξει περιοχές όπως η Μάνδρα και η Μαγούλα κάνοντας αποπνικτική  και επικίνδυνη την κατάσταση για τους χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτές, κυβέρνηση και Περιφέρεια σφύριζαν αδιάφορα αφήνοντας τους έρμαια στην εργοδοτική ασυδοσία. Μόνο με την καθοριστική παρέμβαση των σωματείων οι εργαζόμενοι μπόρεσαν να πάνε σπίτι τους πριν η κατάσταση δυσκολέψει ακόμα περισσότερο.

Είναι η ίδια πολιτική που σε συνθήκες καύσωνα δίνει εντολή να κλείσουν τα ελάχιστα πάρκα που διαθέτει η Αττική και αποτελούν τη μοναδική διέξοδο για πολλούς από εμάς,  γιατί δεν μπορεί να τα προστατεύσει από τυχόν φωτιά, όμως  κρατά τα καταστήματα ανοιχτά και μάλιστα Κυριακή αφήνοντας εκτεθειμένους τους χιλιάδες εμποροϋπάλληλους.

Απέναντι σε αυτή την εγκληματική πολιτική όπλο μας είναι ο συλλογικός, διεκδικητικός αγώνας μέσα από τα σωματεία μας, είναι η αλληλεγγύη μας που τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει.

Μαζί με το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, σωματεία και μαζικούς φορείς του κινήματος δίνουμε δυναμικό παρών στη συγκέντρωση στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τη Δευτέρα 24 Ιουλίου, 7:30μμ.

Διεκδικούμε:

·        Άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της καταστροφής χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να εξασφαλιστεί η διαμονή για όσους χρειάζεται και για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών.

·        Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για το ζήτημα της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης.

·        Να στελεχωθούν τώρα τα Δασαρχεία Λαυρίου, Πεντέλης, Πάρνηθας και όλα τα δασαρχεία της Αττικής με δασεργάτες και όλο το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό.

·        Να στελεχωθούν με μόνιμο και σταθερό προσωπικό οι πυροσβεστικές υπηρεσίες καθώς και να εξασφαλιστεί όλος ο αναγκαίος και σύγχρονος εξοπλισμός. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών με βάση και τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Να παρθεί πίσω η απόφαση που διαχωρίζει την πρόληψη από την κατάσβεση πυρκαγιών.  

·        Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη αποκατάσταση των δασών που κάηκαν τα προηγούμενα χρόνια από πυρκαγιές. Καμία αλλαγή χρήσης γης, που θα επιτρέψει σε επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν μπίζνες πάνω στα καμένα.

·        Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης των πυρόπληκτων περιοχών καθώς η καταστροφική πυρκαγιά αυξάνει τους κινδύνους πλημμυρικών  φαινομένων.