22 Φεβρουαρίου 2024

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι εργαζόμενοι στα καταστήματα και τις αποθήκες της ΑΒ,

Η εταιρεία  καθημερινά μας βομβαρδίζει με τα e-learning, τις αξίες, την υπευθυνότητα, την ακεραιότητα και τη φροντίδα που οφείλουμε να έχουμε ως εργαζόμενοι. Η εργοδοσία έχει φτάσει στο σημείο να μας καλεί να νιώθουμε χαρά και περηφάνια που εργαζόμαστε στο «Καλύτερο σουπερ μάρκετ στην Ελλάδα».  Και επειδή ο εμπαιγμός – εργοδοτική ασυδοσία δεν έχει όρια, η ΑΒ  μας καλεί να πάρουμε μέρος σε ένα δίωρο βιωματικό παιχνίδι που στοχεύει στην τόνωση των παραπάνω χαρακτηριστικών και στη γνώση των αξιών της εταιρείας!

Ταυτόχρονα διευθυντές και περιφερειακοί και όλος ο εργοδοτικός μηχανισμός  μας καλούν για ακόμα μια φορά να βάλουμε πλάτη δηλαδή να δουλέψουμε με ακόμα χειρότερους όρους, λέγοντας μας ότι τα πράγματα για την εταιρεία δεν πάνε και τόσο καλά δηλαδή ότι το 2022 η εταιρεία κατέγραψε ζημίες και δεν είχε την επιθυμητή κερδοφορία. Εμείς όμως γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι η ΑΒ και όλοι οι  μεγαλοσουπερμαρκετάδες έχουν σκάσει από τα κέρδη, κάνουν επενδύσεις εκατομμυρίων και κονταροχτυπιούνται μεταξύ τους για ποια αλυσίδα σουπερ μάρκετ θα επικρατήσει στο μεταξύ τους ανταγωνισμό. Ξέρουμε από πρώτο χέρι ότι αυτό   προϋποθέτει το δικό μας ξεζούμισμα, το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας.

ΑΥΤΟΙ ΜΕΤΡΑΝΕ ΚΕΡΔΟΙ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ

Για εμάς τους χιλιάδες εργαζόμενους στην ΑΒ  η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι κάθε μέρα μετριόμαστε και είμαστε λιγότεροι, ζούμε με τον άγχος αν αύριο θα έχουμε δουλειά.  Παραιτήσεις, απολύσεις, κλεισίματα καταστημάτων, πρόγραμμα  franchise – AB Shop & Go, μετακινήσεις από κατάστημα σε κατάστημα και γενικότερες ανακατατάξεις  στην εταιρεία δίνουν και παίρνουν.

Κάθε μέρα φεύγουμε από τη δουλειά τσακισμένοι. Τα μυοσκελετικά προβλήματα βασανίζουν όλους μας και είναι απόρροια της εντατικοποίησης που έχει χτυπήσει κόκκινο μέσα στα καταστήματα και τις αποθήκες της εταιρείας. Δουλεύουμε από πόστο σε πόστο, 1 άτομο ανά βάρδια, ρεπό κόβονται, τα ωράρια και τα προγράμματα είναι λάστιχο, οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα είναι ανέφικτα. Ασταμάτητη, εντατική δουλειά, πολλές φορές χωρίς διάλειμμα, ακόμα και το να πάμε τουαλέτα είναι ζητούμενο.

Δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοι που ενημερωνόμαστε στο πάρα πέντε ότι δεν θα πάρουμε τις προγραμματισμένες μας άδειες και τα ρεπό μας ή παίρνουμε μόνο μια εβδομάδα καλοκαιρινή άδεια στο όνομα των ανακαινίσεων (πχ ΑΒ Εθνικής) ή των αναγκών του καταστήματος. Πολλοί από εμάς λόγω αυτής της κατάστασης αλλά και γιατί  δεν βγαίνουμε με το μισθό του 4ωρου οδηγούμαστε στην παραίτηση. Αρκετοί πάλι ερχόμαστε αντιμέτωποι με την απόλυση γιατί ζητούμε τα αυτονόητα δηλαδή να τηρείται  το πρόγραμμα  μας, να παίρνουμε τα ρεπό και τις άδειες μας, να εργαζόμαστε στο πόστο μας και να τηρούνται τα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια μας.

Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Η αγανάκτηση και η οργή μας έχει ξεχειλίσει! Ας αφήσει τα παιχνίδια η εργοδοσία και αν θέλει να είμαστε χαρούμενοι όπως μας λέει ας υλοποιήσει τα αιτήματα μας που δεν είναι άλλα από μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους, ουσιαστική αύξηση των μισθών μας, μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με βάρδιες και κυλιόμενο ρεπό, οι άδειες μας να προγραμματίζονται με τη σύμφωνη γνώμη μας και να μην υπάρχει καμία αλλαγή, μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια μας.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από αυτά. Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι στην ΑΒ, οργανωνόμαστε στο  κλαδικό μας σωματείο, συζητάμε και σχεδιάζουμε  την παρέμβαση μας σε κάθε κατάστημα, σε κάθε αποθήκη της ΑΒ.  Αυτή είναι η δύναμη μας!