22 Φεβρουαρίου 2024
  •  ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΛΑΘΗ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΛΑΘΩΝ!
  • ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ  ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥΕΤΙΑΣ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι εργαζόμενοι στα καταστήματα της Market in, το σωματείο μετά από καταγγελίες που είχε από εργαζόμενους στα καταστήματα της market in, προχώρησε σε παρεμβάσεις τόσο στην εργοδοσία όσο και στην επιθεώρηση εργασίας, απαιτώντας  κανένας εργαζόμενος να μην πληρώνει ταμειακά λάθη από τη στιγμή που δεν είναι ταμίας και δεν του καταβάλλεται επίδομα ταμειακών λαθών και να καταβληθεί σε όσους εργαζόμενους το δικαιούνται χωρίς καμία διάκριση το επίδομα γάμου και πολυετίας.  

Η επιθεώρηση εργασίας με βάση το πόρισμα εργατικής διαφοράς, διαπίστωσε “…την καταβολή επιδόματος γάμου και επιδόματος πολυετίας σε εργαζόμενους..” και τονίζει “ότι σύμφωνα με την αρχή της ίσης μεταχείρισης θα πρέπει να καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους που το δικαιούνται…”. Όσο αφορά το ταμειακό επίδομα τονίζει “…ότι ανήκει στα επιδόματα τα οποία δύναται να περικόψει ο εργοδότης αλλά εφόσον υπάρχει περικοπή αποδοχών βάσει ταμειακών λαθών είτε θα πρέπει να υπάρχει καταβολή του αντίστοιχου επιδόματος είτε δεν θα πρέπει να γίνεται η περικοπή αποδοχών.”

Το συγκεκριμένο πόρισμα της επιθεώρησης εργασίας έχει κοινοποιηθεί τόσο στο σωματείο όσο και στην εργοδοσία. Η εργοδοσία ψευδώς ισχυρίζεται ότι δεν υποχρεώνει κανέναν εργαζόμενο να πληρώνει ταμειακά λάθη αφού ακόμα και σήμερα έχουμε καταγγελίες από συναδέλφους που αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα ταμειακά λάθη.  Επίσης ναι μεν όπως λέει δεν είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει τα συγκεκριμένα δυο επιδόματα αφού αυτά έχουν καταργηθεί από το 2012 με την ΠΣΥ6/28-2-2012 αλλά από τη στιγμή που έστω και ένας εργαζόμενος στην επιχείρηση το παίρνει πρέπει όλοι όσοι τα δικαιούνται να τα παίρνουν.

Το σωματείο καλεί τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να μην δέχονται να πληρώνουν ταμειακά λάθη από τη  στιγμή που δεν είναι ταμίες και δεν τους καταβάλλεται το επίδομα ταμειακών λαθών. Να απευθυνθούν στο σωματείο μας και όλοι μαζί, συλλογικά να διεκδικήσουμε τόσο την καταβολή των επιδομάτων γάμου και πολυετίας για όσους τα δικαιούνται. Να διεκδικήσουμε  ουσιαστικές αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους, μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με βάρδιες και κυλιόμενο ρεπό, μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια μας.

Είναι στο χέρι μας να βάλουμε φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία, να διεκδικήσουμε όλα όσα δικαιούμαστε και μας έχουν πάρει είτε με το έτσι θέλω είτε αξιοποιώντας τους δεκάδες αντεργατικούς νόμους που έχουν εξασφαλίσει οι εργοδότες από όλες μέχρι σήμερα τις κυβερνήσεις. Εκεί που οι εργαζόμενοι σπάνε το φόβο και ορθώνουν το ανάστημα με στήριγμα το σωματείο τους έχουν κατακτήσεις.  Τέτοιους συναδέλφους έχουμε και στα market in που βγήκαν μπροστά απαίτησαν και κέρδισαν τα αυτονόητα να μην πληρώνουν ταμειακά λάθη, να παίρνουν τα ρεπό τους, τις άδειες τους, να τηρείται το πρόγραμμα τους. Πιο πολλοί, πιο δυνατοί!!!