22 Φεβρουαρίου 2024

Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των εκλογών του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ – ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ
ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

Με σημαντική άνοδο ολοκληρώθηκαν οι εκλογές του σωματείου μας, την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου. Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Εμποροϋπαλλήλων (το ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ )  και δεύτερη η Αγωνιστική Συσπείρωση για το εμπόριο.

Οι εμποροϋπάλληλοι μπορούμε να βάλουμε τη δική μας σφραγίδα στους αγώνες του επόμενου διαστήματος.  Είμαστε πιο πολλοί, πιο αισιόδοξοι για να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ορμή τον αγώνα μας για αυξήσεις στους μισθούς μας, ανθρώπινα ωράρια και προγράμματα εργασίας, για να μη δουλεύουμε τις Κυριακές, για μέτρα υγείας και ασφάλειας  μέσα σε κάθε εργασιακό χώρο, για να παρθούν πίσω οι απολύσεις των συναδέλφων μας στον Κωτσόβολο, στα Praktiker, στα Pet city, στα ΟΚ market.

Οι εκατοντάδες συνάδελφοι που γράφτηκαν και ψήφισαν στο σωματείο μας από μεγάλες αλυσίδες supermarkets, εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα και αποθήκες είναι  δύναμη σε κάθε εργασιακό χώρο που μπορεί να πολλαπλασιαστεί και το επόμενο διάστημα να γίνει ένα ακόμα πιο αποφασιστικό βήμα στη μαζικοποίηση του σωματείου μας. Είναι δύναμη που μπορεί να  κινητοποιήσει ακόμα περισσότερους συναδέλφους και να κοπεί ο βήχας της κάθε εργοδοσίας.

Οι δεκάδες συνάδελφοι μετανάστες που γράφτηκαν και ψήφισαν στις εκλογές μας από μεγάλες αποθήκες αποτελεί  παρακαταθήκη για τη συνέχεια και ταυτόχρονα δέσμευση ότι θα δυναμώσουμε αυτή μας την προσπάθεια ώστε κανένας εργαζόμενος να μην είναι μόνος, εκτεθειμένος στην ασυδοσία της εργοδοσίας, των δεκάδων δουλεμπορικών που οργιάζουν μέσα σε αυτούς τους εργασιακούς χώρους. 

Οι νέες εγγραφές που έγιναν κατά τη διάρκεια των εκλογών και είναι πάνω από το 1/3 των ψηφισάντων, κυρίως  νέοι ηλικιακά συνάδελφοι που δεν συμβιβάζονται με την σύγχρονη δουλεία που θέλουν να μας επιβάλλουν κυβέρνηση και εργοδοσία, είναι ελπιδοφόρο βήμα για τη συνέχεια.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ :

>  Για Διοικητικό Συμβούλιο ψήφισαν 1040 εργαζόμενοι από 864 στις εκλογές του 2021.

 • Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Εμποροϋπαλλήλων (ΔΑΣΕ) πήρε 989 ψήφους και 15 έδρες (από 818 και 15 έδρες το 2021).
 •   Η Αγωνιστική Συσπείρωση στο εμπόριο πήρε 43 ψήφους και καμία έδρα (από 40 το 2021).

> Για Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και Εργατικό κέντρο Αθήνας ψήφισαν 959 συνάδελφοι από 796 το 2021

 • Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Εμποροϋπαλλήλων (ΔΑΣΕ) πήρε 908 ψήφους και εκλέγει 10 αντιπροσώπους για ΟΙΥΕ και 13 αντιπροσώπους για ΕΚΑ
 • Η Αγωνιστική Συσπείρωση στο εμπόριο πήρε 42 και δεν εκλέγει αντιπροσώπους για ΟΙΥΕ & ΕΚΑ.

Συνεχίζουμε πιο πολλοί – πιο δυνατοί  με πρώτο, μεγάλο αγωνιστικό σταθμό μετά τις εκλογές μας το ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, 7.00Μ.Μ. ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ενάντια στον προϋπολογισμό καρμανιόλα  που τσακίζει το εισόδημα μας.

Δεν ανεχόμαστε οι ανάγκες μας να λογίζονται ως κόστος και να θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν ανεχόμαστε εμείς να πληρώνουμε το 95% των φόρων και οι επιχειρηματικοί όμιλοι μόνο το 5%!

Δεν πάει άλλο! Η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα έφτασε 28,8%, στη στέγαση 18,7%. Εμείς αδυνατούμε πλέον να καλύψουμε βασικές μας ανάγκες, κόβουμε από παντού, μειώνουμε συνεχώς την κατανάλωση των βασικών τροφίμων, ενώ οι εταιρείες ενέργειας,  οι μεγάλες αλυσίδες supermarkets θησαυρίζουν στη κυριολεξία , με κέρδη ρεκόρ.

Ο νέος προϋπολογισμός που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για ψήφιση, μας αφορά όλους. Η φοροληστεία θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη και θα μεγαλώσουν οι περικοπές σε βασικές υπηρεσίες, όπως η Υγεία, η Παιδεία, η πολιτική προστασία, με τεράστιες αρνητικές συνέπειες για το λαό.

Δεν κάνουμε εκπτώσεις στις ανάγκες μας!

Εμείς είμαστε οι πολλοί, έχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε το δίκιο μας!

Διεκδικούμε αποφασιστικά:

 • Συλλογικές συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας.
 • Σταθερή   δουλειά    με   δικαιώματα. Κατάργηση    όλων    των   ελαστικών μορφών απασχόλησης και των δουλεμπορικών εταιρειών.
 • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ενέργεια καθώς και του ΦΠΑ στην ενέργεια και σε όλα τα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα.
 • Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης καθώς και στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα.
 • Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
 • Καμία χρηματοδότηση – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στο μακελειό των λαών στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.
 • Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.
 • Να σταματήσει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών και της μικρής επαγγελματικής στέγης.
 • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.