22 Φεβρουαρίου 2024

Ανακοίνωση για την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας για την χορήγηση των ρεπό κατά τις τρεις τελευταίες Κυριακές του έτους

Το Υπουργείο Εργασίας για ακόμα μια φορά δίνει τα διαπιστευτήρια του στην εργοδοσία καταδικάζοντας χιλιάδες εμποροϋπάλληλους σε ασταμάτητη, εντατική δουλειά, 7 ημέρες την εβδομάδα. Παρακάμπτοντας ακόμα το ούτως ή άλλως πλούσιο αντεργατικό νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία  των καταστημάτων τις Κυριακές,  σήμερα εξέδωσε  διευκρινιστική εγκύκλιο για τον τρόπο χορήγησης των ρεπό για όσους εργαζόμενους καλεστούν να δουλέψουν  κατά τις τρεις τελευταίες Κυριακές του έτους 2023, δηλαδή τις Κυριακές 17, 24 & 31Δεκέμβρη.

Προκλητικά αναφέρεται στη συγκεκριμένη εγκύκλιο: “Προκειμένου να διευκολυνθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο”, είναι δυνατή, κατ’ εξαίρεση, η χορήγηση της αναπληρωματικής ανάπαυσης και κατά την εβδομάδα που ακολουθεί τις Κυριακές αυτές”.

Και συνεχίζει κλείνοντας το μάτι στην εργοδοσία: “η αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση προϋποθέτει απασχόλησηάνω των πέντε ωρών”!

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και τα κέρδη των εργοδοτών διαλύουν τις ζωές μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η εργοδοσία εδώ και μέρες και σίγουρη προφανώς ότι το όποιο  κώλυμα υπήρχε βάση νόμου για το πώς χορηγούνται τα ρεπό, θα διευθετηθεί με συνοπτικές διαδικασίες από το υπουργείο της, με την έκδοση εγκυκλίου, ενημέρωνε τους συναδέλφους ότι την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα δεν θα πάρουν το επιπλέον ρεπό που δικαιούνται λόγω Κυριακής.

Επίσης η πλειοψηφία των συναδέλφων που καλούνται να εργαστούν αυτές τις Κυριακές άσχετα αν είναι 8ωροι, 6ωροι ή 4ωροι δηλώνονται 5ωροι για να μην δικαιούνται ρεπό.

Ένα μικρό δείγμα των καταγγελιών  που καθημερινά φτάνουν στο σωματείο μας αυτές τις μέρες και αποτυπώνουν την πλήρη ασυδοσία της εργοδοσίας είναι τα παρακάτω:

  • “Μου λέει ο εργοδότης μου ότι αυτή την περίοδο (εορταστικό ωράριο) δεν ισχύουν τα κυλιόμενα ρεπό αλλά το ρεπό μου, που πέφτει  τα Χριστούγεννα το χάνω”.
  • “Θα μου βάλει το ρεπό στο πρόγραμμα αλλά θα το δουλέψω”.
  • “Θα πάρω μόνο 2 ρεπό μέσα στο μήνα”.
  • “Με δηλώνουν 5ωρο άλλα θα δουλέψω 8 ώρες”. 
  • “Τα προγράμματα, τα ωράρια και οι βάρδιες θα προσαρμοστούν βάση των εταιρικών αναγκών”.
  • “Άλλο πρόγραμμα δηλωμένο στο ΕΡΓΑΝΗ, άλλο δουλεύω”.
  • “Από τη μια βάρδια στην άλλη δε μεσολαβεί καν το 11ωρο”

Και δε χρειάζεται να αναφέρουμε ξανά ότι το 10ωρο, 12ωρο και σπαστό ωράριο μέσα στο εορταστικό πάει σύννεφο.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΓΑΛΕΡΑ!

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ!

Δεν είμαστε δούλοι. Έχουμε δικαίωμα στη ξεκούραση, σε ωράρια και προγράμματα που δεν θα μας οδηγούν στην εξάντληση.

Να πάρει ΤΩΡΑ πίσω το Υπουργείο Εργασίας τη συγκεκριμένη Εγκύκλιο.

Να εξασφαλιστεί για όλους τους συναδέλφους ανεξαρτήτου εργασιακής σχέσης και πέραν από το ρεπό που δικαιούνται μέσα στην εβδομάδα λόγω δουλειάς την Κυριακή και επιπλέον ρεπό.

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να εντείνουν τους ελέγχους τους και να εξασφαλιστεί ότι δε θα υπάρχει καμία καταστρατήγηση ωραρίου.

Καλούμε όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο μας για καθετί που συμβαίνει μέσα στην εργασία τους. Κανένας να μην δεχτεί να δουλέψει 10ωρα, 12ωρα, σπαστά και χωρίς ρεπό.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, 7.00Μ.Μ. ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 6.15Μ.Μ. ΠΛ. ΚΑΝΙΓΓΟΣ.

Διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς μας, ανθρώπινα ωράρια και προγράμματα εργασίας, να μη δουλεύουμε τις Κυριακές, Εναντιωνόμαστε στον προϋπολογισμό καρμανιόλα  που τσακίζει το εισόδημα μας.