18 Οκτωβρίου 2024

Απαιτούμε αυξημένα μέτρα προστασίας για την υγεία μας.

Οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι εδώ και δυο χρόνια είμαστε πλήρως εκτεθειμένοι στην πανδημία. Ακόμα και σήμερα που η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει και τα κρούσματα σπανέ το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, τα μέτρα μέσα στα καταστήματα όπου εργαζόμαστε είναι ανύπαρκτα.

Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με χιλιάδες καταναλωτές και απαιτείται να παρθούν άμεσα αυξημένα μέτρα για την προστασία της υγείας μας. Να πραγματοποιούνται σε όλους μας δωρεάν – επαναλαμβανόμενα τεστ, να μας  παρέχεται δωρεάν ενισχυμένη μάσκα και όλα τα μέσα ατομικής προστασίας. Σε περίπτωση κρούσματος να μας ενημερώνουν και άμεσα να γίνεται απολύμανση.

Αντί αυτού, ιχνηλάτηση, τήρηση αποστάσεων, απολύμανση, αποτελούν το πιο σύντομο ανέκδοτο. Είμαστε αναγκασμένοι να εργαζόμαστε ακόμα και αν στο σπίτι μας έχουμε κρούσμα, επιβαρυνόμαστε με το κόστος των τεστ και των μέτρων ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά). Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, λείπουν συνάδελφοι και όταν ρωτάμε μας λένε ότι έχουν άδεια, ενώ εμείς γνωρίζουμε ότι έχουν βρεθεί θετικοί. Μεταφερόμαστε από κατάστημα σε κατάστημα για να καλύψουμε κενά λόγο κρουσμάτων. Περιμένουμε για ώρες στις ουρές των κατά τόπους διαγνωστικών κέντρων για να κάνουμε ένα τεστ.

Στις επιχειρήσεις που εργαζόμαστε υπάρχει μεγάλη συρροή κρουσμάτων και η  εργοδοσία συνεχίζει να οχυρώνεται  πίσω από τα πρωτόκολλα – λάστιχο του ΕΟΔΥ. Η οργή και η αγανάκτηση μας ξεχειλίζει. Η υγεία η δική μας και των οικογενειών μας δεν μπορεί να λογίζεται ως κόστος, δεν μπορεί να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα για να αυγατίζει τα κέρδη της η εργοδοσία.

Με πάνω από 28.000 κρούσμα ημερησίως, δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες διασωληνομένους, με τους εργασιακούς χώρους να βράζουν από κρούσματα,  η κυβέρνηση συνεχίζει να ανακυκλώνει μέτρα ενίσχυσης της ατομικής ευθύνης και του κοινωνικού αυτοματισμού. Συνεχίζει να ικανοποίει τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων φτάνοντας στο σημείο να μειώνει την καραντίνα στις 5 ήμερες στους ασυμπτωματικούς ασθενείς!

Φορτώνει την δική της εγκληματική διαχείριση της πανδημίας στις δικές μας πλάτες. Ούτε συζήτηση για ενίσχυση του ΕΣΥ, μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους, στα ΜΜΜ και στα σχολεία αφού αυτά κοστίζουν και θεωρούνται πολυτέλεια.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ

Ερχόμαστε σε επαφή και ενημερώνουμε άμεσα το σωματείο μας για την κατάσταση που επικρατεί στον εργασιακό μας χώρο. Από την πρώτη στιγμή ξεσπάσματος της πανδημίας μέχρι και σήμερα τα όποια μέτρα έχουν παρθεί είναι αποτέλεσμα αγώνων και διεκδίκησης του σωματείου μας και των μελών του.

Έτσι συνεχίζουμε, κανένας μόνος του, οργανωμένα και συλλογικά με όπλο το σωματείο μας απαιτούμε:

  • Μαζικά – επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας
  • Ουσιαστική ιχνιλάτηση στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους.
  • Δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κα) για όλους τους εργαζόμενους.
  • Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών.
  • Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία.
  • Μέτρα για τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες, στα μέσα μεταφοράς προσωπικού των εταιρειών και γενικά στις μεταφορές με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων
  • Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, για νέες ΜΕΘ, για επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ.
  • Μέτρα για την έναρξη των σχολείων. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.