23 Νοεμβρίου 2024

ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΤΡΟΪΚΑ – ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ

Νομιμοποιούν την πώληση ληγμένων τροφίμων!

Με το πάγιο διακύβευμα της «άρσης των εμποδίων στη λειτουργία των επιχειρήσεων», της «διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας», της «τόνωσης του ανταγωνισμού» και την ψευδεπίγραφη …«προστασία του καταναλωτή», η συγκυβέρνηση προχωρά απαρέγκλιτα στην υλοποίηση των ανειλημμένων δεσμεύσεών της απέναντι σε τρόικα – μονοπώλια. Σ’ αυτό το πλαίσιο και με τις παραπάνω διακηρύξεις ανακοινώθηκε χτες από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας η «Νέα Υγειονομική Διάταξη» που διέπει τη διακίνηση ειδών διατροφής και τους «Νέους Κανόνες Διακίνησης / Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ)», στους οποίους συνοψίζεται το «πνεύμα»… «εκσυγχρονισμού» των μέχρι σήμερα διατάξεων.

Στην πραγματικότητα, παράλληλα με την κατάργηση διατάξεων που πράγματι εδώ και χρόνια πέρασαν σε αχρηστία (π.χ., η υποχρέωση των αρτοποιείων να διατηρούν αποθέματα αλατιού) και με πρόσχημα την απλοποίηση των διαδικασιών για τη διεύρυνση των προϊόντων που πουλάνε τα καταστήματα, η κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση ενός πλαισίου λειτουργίας των καταστημάτων που αφενός καταργεί και τις ελάχιστες υποχρεώσεις τήρησης υγειονομικών κανόνων, αφετέρου διευκολύνει τη συγκέντρωση …πελατείας σε ορισμένα εμπορικά καταστήματα. Με βάση το …καινούριο πνεύμα των κανόνων λειτουργίας των καταστημάτων, αίρονται οι περιορισμοί που αφορούσαν στα τετραγωνικά μέτρα των καταστημάτων, στην γκάμα των προϊόντων που διακινούν (π.χ., τα κρεοπωλεία να μπορούν να διαθέτουν και τυροκομικά). Στην πράξη, είναι ολοφάνερο ότι για τις δεκάδες χιλιάδες των μικρών και οικογενειακού χαρακτήρα μαγαζιών που ήδη βρίσκονται σε καθεστώς εξόντωσης από την πολιτική κυβέρνησης – τρόικας – μονοπωλίων και με το λουκέτο στο χέρι, τέτοιες «διευκολύνσεις» δεν είναι καν αξιοποιήσιμες. Είναι, όμως, μια χαρά για τα σούπερ μάρκετ, που με ακόμα λιγότερες προϋποθέσεις και διαδικασίες ελέγχων, που, όταν λόγος γίνεται για τρόφιμα άπτονται και της ασφάλειάς τους, θα αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

Κραυγαλέα είναι η διάταξη των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ με την οποία «επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από την κείμενη νομοθεσία ως ευαλλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ». Ο χρόνος περασμένης διατηρησιμότητας κυμαίνεται από μία βδομάδα μέχρι τρεις μήνες. Ακόμη, «την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής», βλέπε ο επιχειρηματίας! Η συγκυβέρνηση, δηλαδή, δίνει τη δυνατότητα στα σούπερ μάρκετ να πουλάνε ληγμένα τρόφιμα και στους βιομήχανους να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε «προσιτές» τιμές για τα λεηλατημένα λαϊκά εισοδήματα, νομιμοποιώντας τη φτώχεια στην οποία καταδικάζει πλατιά λαϊκά στρώματα.