23 Σεπτεμβρίου 2023
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ
ΕΠΩΝΥΜΙΑ LIDL ΕΛΛΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΓ. ΦΙΛΟΘΕΗΣ 5β ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 210-3236287 FAX 210-3221087
ΤΗΛ: 6944665527, 6946582761, 6932483855

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι-ισσες εργαζόμενοι στα LIDL
Η πολυεθνική LIDL προχώρησε στην εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης που υπογράφτηκε στο εμπόριο το καλοκαίρι από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας ΟΙΥΕ (ΠΑΣΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΔΑΚΕ) και τους εργοδοτικούς φορείς Ε.Σ.Ε.Ε (Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου), Γ.Ε.Σ.Β.Ε (Γενική Συνομοσπονδία Εμπόρων Βιοτεχνών), η οποία προβλέπει μειώσεις μισθών 6,7%. Η LIDL προχώρησε στην εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας διατηρώντας το ύψος των αποδοχών, με την προσθήκη ενός ΟΙΚΙΟΘΕΛΟΥΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ στην μισθοδοσία. ΑΥΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΜΑΣ ΚΡΕΜΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΛΩΣΤΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟΣ, ΜΠΟΡΕΙ Η LIDL ΝΑ ΤΟΝ ΜΕΙΩΣΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΤΙΓΜΗ. Ήδη η πολυεθνική CARREFOUR – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ προχώρησε στην πλήρη εφαρμογή της μειώνοντας τους μισθούς των εργαζομένων της.

Συνάδελφοι-ισσες Θα πρέπει να έχουμε καθαρό ως εργαζόμενοι ότι ο λόγος που η LIDL πρόσθεσε το οικιοθελές επίδομα δεν οφείλεται στις καλές τις προθέσεις απέναντι στους εργαζόμενους αλλά λόγοι ανταγωνισμού ανάμεσα στις επιχειρήσεις της επιβάλουν μια τέτοια στάση.

Η εταιρεία δείχνει έτοιμη ανά πάσα στιγμή να κάνει τη χρήση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου, της σύμβασης και όσων μέτρων έχουν ψηφιστεί και ετοιμάζονται με τα νέα μέτρα ύψους 13,5 δις.

ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΕΙ ΩΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ Η ΙΔΙΑ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΟΠΩΣ Η ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ.

ΤΟ ΟΙΚΙΟΘΕΛΗ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΥΡΑΚΙ ΣΤΗ ΦΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

Συνάδελφοι-ισσες Η εταιρεία τρέμει την οργάνωση και την ενότητα των εργαζόμενων, τη συλλογική δράση. Τρέμει να ενωθούμε και σαν μια γροθιά, μέσα από το σωματείο μας, να πούμε ΟΧΙ στην εφαρμογή της σύμβασης να διεκδικήσουμε αξιοπρεπούς μισθούς και δικαιώματα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΩΡΑ ΠΙΣΩ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ. Την ακύρωση της συμφωνίας της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ και της εργοδοσίας που προβλέπει μείωση των μισθών σε όλα τα κλιμάκια και τις ειδικότητες. Επαναφορά της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εμπόριο στα 918 ευρώ μεικτά για όλους ανεξάρτητα από την ηλικία ως βάση για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, με κατάργηση των μειώσεων που προβλέπει για το κατώτερο μεροκάματο ο εφαρμοστικός νόμος 4046. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στο κλάδο με παράλληλη κατάργηση του άρθρου 37 του 4024 του 2011. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς το σημερινό χρονικό περιορισμό των 3 μηνών. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ CARREFOUR –ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ.

ΤΟ Δ.Σ