26 Φεβρουαρίου 2024
Επιτροπή Αγώνα ΙΚΕΑ στο κατάστημα του Κηφισού

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Με τον αγώνα μας έγινε γνωστό το δίκιο μας σε όλη την Ελλάδα. Ξεκινήσαμε έναν δύσκολο αγώνα όχι μόνο για εμάς αλλά για όλους τους εργαζόμενους σε όλα τα καταστήματα των ΙΚΕΑ.

Σπάσαμε το φόβο και δείξαμε πόσο μεγάλη δύναμη έχουν οι εργαζόμενοι. Ακολουθήσαμε το δρόμο της αξιοπρέπειας. Δουλεύουμε σκληρά και απαιτούμε σεβασμό. Αυτές τις λίγες μέρες η εργοδοσία αποκάλυψε το πραγματικό της πρόσωπο και εμείς μάθαμε περισσότερα για το ρόλο του καθένα μέσα σε κάθε κατάστημα. Είναι το μεγάλο κέρδος για όλους γιατί ο αγώνας δεν τελειώνει, η συνέχεια είναι μπροστά και αυτό μας βοηθά να οργανωθούμε καλύτερα.

Κάτω από αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς, τρομοκρατία, τα υπόλοιπα καταστήματα δεν ακολούθησαν στον αγώνα. Δεν τους κρατάμε κακία αλλά δεν φταίμε και εμείς που μείναμε μόνοι.

Ευχαριστούμε τα αδέλφια μας εργαζόμενους από όλα τα σωματεία και τους συλλόγους, το κλαδικό μας σωματείο που είναι μόνιμα στο πλευρό μας και στηρίζει τις αποφάσεις μας. Η στήριξη τους είναι πολύτιμη. Ευχαριστούμε όσους έκαναν γνωστό τον αγώνα μας, μίλησαν για εμάς. Πήραμε κουράγιο για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.

Οι μειώσεις στην μεγάλη πλειοψηφία πέρασαν. Τραβώντας έναν έναν εργαζόμενο τα ¨σπουδαγμένα¨ στελέχη της εταιρείας κατάφεραν να τρομοκρατήσουν και να αποσπάσουν υπογραφές, όπως απομονώνουν οι ύαινες τα θύματα τους.

Την απεργία όμως στον Κηφισσό δεν κατάφεραν να την σπάσουν! Αυτό να το γνωρίζει και ο Φουρλής που τους καλοπληρώνει! Η απόφαση μας υλοποιήθηκε. Η απεργία λήγει οργανωμένα και συντεταγμένα.

Απαντάμε στα στελέχη της εταιρείας που ειρωνικά ρωτάνε: τι καταφέρατε; Είμαστε όρθιοι, δεν μας ξεφτίλισε κανείς. Κερδίσαμε τον σεβασμό όλων. Και η ζωή και ο αγώνας είναι μπροστά. Ο εργαζόμενος που δέχεται μειώσεις και εξευτελισμούς χωρίς να αντιδρά και να διαμαρτύρεται είναι ο χαμένος! Εμείς ρίξαμε λίγο λίπασμα ακόμα για τους μελλοντικούς αγώνες των εργαζομένων και είμαστε περήφανοι.

Όλοι οι εργαζόμενοι νιώθουμε θυμό για την πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου. Από την πρώτη μέρα δεν πίστεψε στον αγώνα, δεν τον οργάνωσε. Από την αρχή μας έλεγε να υπογράψουμε μειώσεις χωρίς αγώνα. Κάτω από την κατακραυγή των γενικών συνελεύσεων προκήρυξε απεργία. Τα άλλα καταστήματα αποδείχτηκε ότι δεν ήξεραν τίποτα, το έμαθαν την ημέρα της απεργίας. Οι συνάδελφοι είχαν άγνοια για το τι γίνεται στον Κηφισσό. Έμαθαν για τον αγώνα που ήταν και δικό τους, από τα κανάλια, τις εφημερίδες και το διαδίκτυο. Όταν οι πιέσεις αυξάνονταν στους εργαζόμενους αρνιόταν επίμονα να κάνει έκτακτη γενική συνέλευση, μέσα στον αγώνα, για να ενημερωθούμε οργανωμένα για το τι γίνεται, τι μέτρα να πάρουμε για να βοηθήσουμε, πως πάει η απεργία, τι γίνεται στα άλλα καταστήματα. Άφηναν όμως να κυκλοφορούν διάφορα στα ¨πηγαδάκια¨, φήμες για απολύσεις σε όσους δεν υπογράψουν, ότι πολλοί έχουν υπογράψει και άλλα. Άφησε τους εργαζόμενους μόνους στις πιέσεις της εργοδοσίας κοιτώντας παθητικά να τους τραβάει στην άκρη έναν έναν. .Δεν πήρε κανένα μέτρο οργάνωσης. Δεν άκουγαν ούτε το κλαδικό συνδικάτο που είναι στο ΠΑΜΕ και έχει πείρα από μεγάλους αγώνες.

Είναι ανικανότητα των ανθρώπων ή κάτι περισσότερο; Όλοι έχουμε μάτια για να δούμε και μυαλό να κρίνουμε.

Αποδείχτηκε η μεγάλη ανάγκη να έχουμε γερό σωματείο. Να είμαστε όλοι μέλη του. Να εκλέγουμε σε αυτό ανθρώπους που μας έχουν εμπιστοσύνη, παλεύουν με θάρρος και ανιδιοτέλεια, δεν τρέμουν μπροστά στην εργοδοσία. Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα και πρέπει να τα αλλάξουμε. Δεν μας ωφέλησε η αδιαφορία μας για το αν έχουμε σωματείο, πώς λειτουργεί, ποιοί το διοικούν. Οι εργοδότες είναι πολύ καλά οργανωμένοι, εμάς θέλουν ανοργάνωτους. Η απεργία μας έμαθε πολλά.

Γυρνάμε στη δουλειά με ψηλά το κεφάλι.

Στηρίζουμε στην πράξη τους συναδέλφους που δεν υπογράφουν μειώσεις στην ατομική τους σύμβαση. Δεν μπορεί να τους υποχρεώσει κανείς. Έχουν το δικαίωμα να μην υπογράψουν.

Η εταιρεία δεν μπορεί να επιβάλει μονομερώς μειώσεις για αυτό και πιέζει, τρομοκρατεί για την υπογραφή.

Παίρνουμε απόφαση για απεργία από τώρα, αν η εταιρεία προχωρήσει σε τρομοκρατικές απολύσεις και συνδικαλιστικές διώξεις.

Όλοι ενωμένοι, ψηλά το κεφάλι.

Ενωμένοι ξεκινήσαμε, ενωμένοι στη δουλειά, ενωμένοι συνεχίζουμε..