21 Φεβρουαρίου 2024

26 ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ! Τώρα να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της Υγείας μας

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία να αυξάνονται πανελλαδικά τα κρούσματα, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι, να καταρρέει το δημόσιο σύστημα υγείας και να επιβάλλεται νέο lockdown. Εμείς οι εργαζόμενοι στα σουπερ μάρκετ είμαστε υποχρεωμένοι να πηγαινορχόμαστε στη δουλειά μας στοιβαγμένοι μέσα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, είμαστε αντιμέτωποι με την έκρηξη κρουσμάτων μέσα στα καταστήματα,  τα ελλιπή μέτρα ατομικής προστασίας, τα ανύπαρκτα υγειονομικά πρωτόκολλα και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Αναρωτιόμαστε πόσοι συνάδελφοι είναι σε αυτούς που νοσηλεύονται, που μπορεί να κινδυνεύει η ζωή τους;  Ζούμε με το φόβο μην νοσήσουμε και μεταφέρουμε τον ιό στα σπίτια μας, στα σχολειά των παιδιών μας, στους καταναλωτές που εξυπηρετούμε.

Η κατάσταση για εμάς τους χιλιάδες εργαζομένους στα σουπερ μάρκετ είναι δραματική.
Τα ένα – δυο κρούσματα ανά κατάστημα τώρα έχουν γίνει 6, 5, 11, 20 και πάει λέγοντας. Οι καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά  στο σωματείο μας  επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο ότι τα καταστήματα  έχουν μετατραπεί σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού και οι εργαζόμενοι σε αυτά είμαστε πλήρως εκτεθειμένοι χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας για την υγεία την δική μας, των οικογενειών μας άλλα και των καταναλωτών. Την ευθύνη την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση και η εργοδοσία.

Τα μόνα πρωτόκολλα που πιστά εφαρμόζει η εργοδοσία είναι τα πρωτόκολλα του κέρδους!
Το γνωστό τροπάριο ” ενεργούμε σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ”  σημαίνει ότι  δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τον αριθμό των συναδέλφων μας που διαπιστώνονται θετικοί στον ιό, την ιχνηλάτηση την κάνει η εργοδοσία και κρίνει ποιοι και πόσοι συνάδελφοι θα βγουν σε προληπτική καραντίνα, ενημερωνόμαστε ότι γίνονται απολυμάνσεις  αλλά πάντα “νύχτα”, μετακινούμαστε από κατάστημα σε κατάστημα και από πόστο σε πόστο,  πολλοί από εμάς που ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες συνεχίζουμε να δουλεύουμε μέσα σε αυτές τις υγειονομικές βόμβες.

Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα 11 κρούσματα στο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ, στο κατάστημα του Αλίμου. Τόσα επιβεβαίωσε με τα κόπων και βασάνων η υπεύθυνη ανθρώπινου δυναμικού μετά από παρέμβαση του σωματείου, με τους ίδιους τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο κατάστημα να κάνουν λόγο για πάνω από 20 κρούσματα! Στον ΑΒ στο Περισσό ο διευθυντής του καταστήματος ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει την ύπαρξη κρουσμάτων!  Αντίστοιχη τακτική ακολουθούν και  άλλες μεγάλες αλυσίδες super markets  που εκτός από την απόκρυψη κρουσμάτων εκβιαστικά συστήνουν στους εργαζόμενους να κάνουν το ίδιο.

Εκτεθειμένοι είμαστε απέναντι και στην εργοδοτική αυθαιρεσία που συνεχώς εντείνεται.
Δουλειά εξαντλητική με κλειστά ή ανοιχτά ρολά, ακόμα και τις Κυριακές, χωρίς ρεπό, με υπερωριακή απασχόληση κατά κύριο λόγο απλήρωτη, συνεχής αλλαγή βαρδιών και το κάδρο συμπληρώνεται με τις επιπλήξεις και τις αξιολογήσεις για να μην  ξεσυνηθίζουμε!

Σε κυβέρνηση και εργοδοσία τους λέμε ως εδώ. Δεν θυσιάζουμε την υγεία μας και τα δικαιώματα μας για τα κέρδη τους.

Απαιτούμε:

  • Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος. Τα αποτελέσματα των τεστ covid -19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους.
  • Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών.
  •  Να δοθεί τώρα άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
  • Άμεση μετακίνηση των εργαζομένων που το επιθυμούν σε κατάστημα πλησίον της  κατοικίας τους για την αποφυγή χρήσης των ΜΜΜ.
  • Να τηρείται αυστηρά ο αριθμός πελατών ανά τ.μ
  • Γιατρός εργασίας σε κάθε κατάστημα.
  • Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Καμία απώλεια εισοδήματος. Καμία απόλυση.
  •  Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης.
  •  Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορωνοϊό δωρεάν σε όλους τους συναδέλφους. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς.
  •  Πολλαπλασιασμός των δρομολογίων στα ΜΜΜ, για να μειωθεί και η πληρότητα ανά δρομολόγιο.

Με το σωματείο μας συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα μας. Σπάμε το φόβο και την απογοήτευση. Η υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας είναι αποκλειστικά στα δικά μας χέρια.

Προετοιμάζουμε καθημερινά την απεργία μας 26 Νοέμβρη σε κάθε κατάστημα, στις αποθήκες και τα γραφεία, συγκροτούμε απεργιακές επιτροπές. Η εργοδοσία και η κυβέρνηση πρέπει να πάρουν απάντηση για την βαρβαρότητα που μας έχουν επιβάλλει. Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε εμείς.