20 Φεβρουαρίου 2024

LIDL: “Top” και στη διασπορά του Κορονοϊού!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την ώρα που η Αττική βράζει από κρούσματα, βρίσκεται όπως λένε στο “βαθύ κόκκινο”.

Την ώρα που κάθε μέρα πληθαίνουν τα κρούσματα στα σούπερ μαρκετ, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελούν χώρους υπερμετάδοσης και  διασποράς του ιού διαλύοντας τη μαγική εικόνα που παρουσιάζουν κυβέρνηση και εργοδοσία, προσπαθώντας να μας πείσουν για το αντίθετο.

Την ώρα που μετράμε ένα νεκρό συνάδελφο μας σε σούπερ μάρκετ, όχι γιατί δεν τηρήθηκε κανένα πρωτόκολλο, αλλά επειδή τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα της εργοδοσίας, η εργοδοσία της Lidl ακόμα και τώρα συνεχίζει την επικίνδυνη τακτική της ανακύκλωσης εργαζομένων από κατάστημα σε κατάστημα, από πόλη σε πόλη, από νομό σε νομό!

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των τελευταίων ημερών. Το Σαββατοκύριακο εργαζόμενοι από τον Ελαιώνα και το Περιστέρι πήγαν στην Χίο(!) να βοηθήσουν στο στήσιμο του καταστήματος εκεί. Τη Δευτέρα βρέθηκαν τα πρώτα θετικά κρούσματα στη Χίο, την Τετάρτη το πρώτο στον Ελαιώνα και 7 στο Περιστέρι. Εννοείται ότι τα κενά των συναδέλφων από την Χίο που βγήκαν σε καραντίνα καλύφθηκαν και πάλι από την Αθήνα.

Ταυτόχρονα εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι διευθυντές συνέχιζαν να δουλεύουν με συμπτώματα εν αγνοία των εργαζομένων, όπου υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα τα καταστήματα δεν κλείνουν ούτε για μια ώρα, τα μοριακά τεστ έγιναν rapid, απολύμανση γίνεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους ή στο κλείσιμο του καταστήματος και σε καραντίνα βγαίνει μόνο το κρούσμα λες και δεν είχε έρθει σε επαφή με κανέναν άλλο συνάδελφο. Αλήθεια αυτά ορίζουν οι πολυδιαφημιζόμενες covid shield πιστοποιήσεις;

Σε τηλεφωνική παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για τα παραπάνω ζητήματα, υπεύθυνος της εταιρείας αφού μας διαβεβαίωσε ότι τηρούνται όλα τα μέτρα (!), ήταν αποκαλυπτικός λέγοντας ότι “βλέπουμε το ζήτημα από άλλη σκοπιά”! Πράγματι, σε αυτό δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε. Γιατί εμείς βλέπουμε το ζήτημα από την σκοπιά της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και αυτοί από την σκοπιά της εξασφάλισης της κερδοφορίας τους.

Η πάλη για να μην πληρώσουμε οι εργαζόμενοι ακόμα και με την ίδια μας τη ζωή την πανδημία, είναι υπόθεση όλων και πρέπει να κλιμακωθεί.

Για αυτό καλούμε κάθε εργαζόμενο να έρθει σε επαφή με το κλαδικό σωματείο του, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Κανείς μην ανεχτεί να παίζει τη ζωή του κορώνα γράμματα, να μην κάνει βήμα πίσω μπροστά στα ζητήματα της υγείας του, των εργατικών του δικαιωμάτων. Όποια μέτρα έχουν παρθεί ως σήμερα είναι κάτω από την δική μας, διαρκή ανυποχώρητη παρέμβαση. Το σωματείο μας θα συνεχίσει να παρεμβαίνει, όπως το κάνει ήδη, στους χώρους δουλειάς, στην εργοδοσία, στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Οργανωμένα, συλλογικά, μαζικά μπορούμε να απαντάμε, να διεκδικήσουμε να μην καταπατηθεί κανένα μας δικαίωμα, να διεκδικήσουμε την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.  

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να σταματήσει τώρα το αίσχος των μετακινήσεων των εργαζομένων.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος.
  • Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, γραφείων, αποθηκών από εξειδικευμένα συνεργεία – Καθαριότητα καθ’όλη την διάρκεια λειτουργίας.
  • Αυστηρή τήρηση του αριθμού πελατών ανά τ.μ.
  • Γιατρός εργασίας σε κάθε κατάστημα.
  • Να δοθεί άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί όλους τους συναδέλφους την ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ, 6μμ να συμμετέχουν στην Διαδικτυακή σύσκεψη που οργανώνει προκειμένου να συζητήσουμε  τις εξελίξεις στο κλάδο, την ολομέτωπη επίθεση Κυβέρνησης και εργοδοσίας  στα δικαιώματα μας  και την ανάγκη να οργανώσουμε  την δική μας  απάντηση.
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας του  (zoom) στο παρακάτω Link  sea1891.gr/syskepsi