6 Δεκεμβρίου 2023

Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής ξεκινά η Επιτροπή Εργαζομένων στο Χώρο του Βιβλίου

Ως εργαζόμενοι στο χώρο του βιβλίου, δε θα μπορούσαμε πάρα να αγαπάμε το βιβλίο, τη γραφή και την ανάγνωση. Είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο διεκδικούμε περισσότερο και πραγματικά δημιουργικό ελεύθερο χρόνο. 

Αγωνιζόμαστε καθημερινά μέσα στους χώρους δουλειάς για ζωή και δουλειά με δικαιώματα έχοντας ως κριτήριο τις δυνατότητες που σήμερα υπάρχουν (επιστημονικές και τεχνολογικές) και τις σύγχρονες ανάγκες μας. Ένα από τα πάγια αιτήματά μας αποτελεί η μείωση του εργάσιμου χρόνου. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στην Επιτροπή Εργαζομένων στο Χώρο του Βιβλίου, να οργανωθούν και να παλέψουν μέσα από τα σωματεία μας, τον Συλλόγο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων Αθήνας. Στηρίζουμε τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες που παίρνουν τα σωματεία μας, όπως το κάλεσμα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Aθήνας «Για εμάς ελεύθερος χρόνος είναι…».

Ειδικά σήμερα η κυβέρνηση και η εργοδοσία εφαρμόζουν και με τη βούλα του νόμου εργασιακές σχέσεις λάστιχο, ακατάστατα ωράρια, καταργούν την Κυριακάτικη Αργία, ενισχύουν την ευελιξία, την εντατικοποίηση και στα σκαριά έχουν τον νόμο για τη 10ωρη εργασία με απλήρωτες τις υπερωρίες. Όσοι εργάζονται με σπαστά ωράρια θα είναι όλη μέρα στη δουλειά. Τι ζωή θα είναι αυτή με 10 ώρες δουλειάς, χωρίς ελεύθερο δημιουργικό χρόνο, σε συνθήκες που η δουλειά πέρα από πολύωρη είναι και άχαρη, μονότονη και μας εξαντλεί αντί να είναι ολιγόωρη, δημιουργική, να μας ευχαριστεί και να καλύπτει τις ανάγκες μας, όπως αρμόζει στους ανθρώπους ειδικά τον 21ο αιώνα; Δε θα επιτρέψουμε να κάνουν τη ζωή μας κόλαση! 

Το 2021 δεν μπορεί να στερούμαστε το δικαίωμα στην ξεκούραση, στην ελεύθερη πρόσβαση στον πολιτισμό, στον αθλητισμό. Να μας στερούν το δικαίωμα να έχουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας, τους φίλους μας, για κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Για εμάς ελεύθερος χρόνος δεν είναι ο χρόνος που διαθέτουμε για τη μεταφορά μας από το σπίτι στην εργασία και το αντίστροφο, ούτε ο χρόνος που έχουμε για ξεκούραση και αναπλήρωση των δυνάμεων μας προκειμένου να επιστρέψουμε ξανά στην εργασία. Βέβαια και αυτός ο χρόνος είναι δυσεύρετος αφού το κράτος μας στερεί κοινωνικές παροχές και δεν υπάρχει καμία ουσιαστική στήριξη σε ότι αφορά το μεγάλωμα των παιδιών, την φροντίδα των ηλικιωμένων, το νοικοκυριό κ.λπ. που συχνά βαραίνουν  ακόμα περισσότερο τις συναδέλφισσες. 

Αυτήν την περίοδο για τρίτη συνεχόμενη φορά μέσα σε 10 μήνες σε πολλούς από εμάς αναστέλλεται η σύμβαση μας γεγονός που μας καθηλώνει στο σπίτι και περιορίζει σημαντικά τις οικονομικές δυνατότητες μας αφού το εισόδημα πετσοκόβεται. Άλλοι συνεχίζουμε να δουλεύουμε σε εξαντλητικούς ρυθμούς στους εκδοτικούς, τα e-shop και τις αποθήκες. Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε συνδυασμό με τον εγκλεισμό των παιδιών μας στο σπίτι για όσους έχουμε οικογένεια αλλά και την τηλεκπαίδευση που δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα για όσους έχουμε παιδιά ή οι ίδιοι σπουδάζουμε. 

Σε αυτές τις συνθήκες δίνουμε ακούραστα μάχες μέσα στους χώρους δουλειάς και ταυτόχρονα αφουγκραζόμενοι την ανάγκη των συναδέλφων για δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, παίρνουμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε δωρεάν μαθήματα Δημιουργικής Γραφής

Ως Επιτροπή Εργαζομένων στο Χώρο του Βιβλίου καλούμε κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο να αξιοποιήσει δημιουργικά το χρόνο του και να αγκαλιάσει την πρωτοβουλία που παίρνουμε ώστε και μέσα από τη Δημιουργική Γραφή να αναδείξουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας και τις αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης. 

Στις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσουμε με τη συμβολή συγγραφέων, αναζητώντας εκφωνήσεις και χρησιμοποιώντας τεχνικές απελευθερωτικές για τη σκέψη και τη φαντασία, θα δούμε τη γραφή ως μέσο έκφρασης και οργάνωσης της σκέψης μας. Θα ξεναγηθούμε στις τεχνικές για να απεγκλωβιστούμε τελείως από αυτές και θα έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε τη χαρά της δημιουργίας.

Το πρώτο μάθημα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021 στις 20.00 και θα πραγματοποιείται την ίδια ώρα κάθε δεύτερη Τετάρτη. Λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η προστασία της υγείας μας τα πρώτα μαθήματα θα διεξαχθούν μέσω της πλατφόρμας Zoom και με την πρώτη ευκαιρία, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, θα τα πραγματοποιήσουμε δια ζώσης στο κτίριο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Άλλωστε η προσωπική επαφή και η φυσική μας παρουσία στο σωματείο είναι αναντικατάστατη. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των μαθημάτων και για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνείτε στο 6948330003 ή στο e-mail epitropivivlio@gmail.com.